Minden úgy történt, ahogy Marco Rossi kigondolta

2024. június 25. kedd 13:55

Késedi Gáborral, a válogatott egykori, a Vasas jelenlegi mérkőzéselemzőjével beszéltük át a skótok elleni, katartikus győzelemmel záruló mérkőzést.

A nyolc évvel ezelőtti Európa-bajnokságon Bernd Storck meccselemzőjeként, azóta a Fehérvár FC és a Vasas szakmai stábjában dolgozó Késedi Gábor állandó szakértőnk lesz az Eb alatt. Az elemző arra kért minket, hogy egyből szögezzük le, nem tagja Marco Rossi stábjának, a meglátásait és a játékkal kapcsolatos érzéseit úgy fogalmazza meg, hogy nem vesz részt a kapitány taktikai értekezletein.

 
Az elemző nem pánikolt a skót labdabirtoklási fölény miatt

“Nem csak a végeredmény, hanem az egész meccsterv okán is azt mondom: mindent jól csinált a stáb. Marco Rossi minden döntése ült, úgy zajlott minden, ahogy arra stábunk számított, és ezen mit sem változtat, hogy csak a legutolsó percben sikerült megszereznünk a győztes gólt - mondta a MOL Csapatnak a meccselemző szakember.

Késedi bevallotta, amikor pár perccel a lefújás előtt Csoboth Kevin a kapufára lőtte a helyzetét, ő is attól tartott, hogy az volt a meccslabda, de megjegyezte, “ha a játékosok, a cserék vagy akár Marco Rossi testbeszédét és metakommunikációját nézted, azonnal látszott, hogy töretlenül hisznek benne, meglesz a győzelem. A sípszóig mentek, és meglett az eredeménye.”

Mi ez a passzivitás, kérem szépen?

A szurkoló megteheti, hogy következmények és kötelezettségek nélkül formál véleményt, és a fórumokon és kommentmezőkben úgy tűnt, a magyar szurkolók nem értik, miért játszik látszólag passzívan a magyar csapat az első félidőben. Késedi leszögezte: ez volt a meccstervünk.

“Rossi pontosan tudta, hogy bár a skót játékosok egyénileg nem képviselnek nagyon magas szintet, ha gólt kap a magyar válogatott, borzasztó nehézzé válik a helyzetünk, ezért az volt a terv, hogy stabilan, a területek lezárva, masszívan védekezünk és nem engedjük a skótokat a kapunk közelébe sem, ha pedig lehetőség adódik, kontrákból próbálunk zavart okozni a másik kapu előtt.”

“Ha sikerül gólt szereznünk, jó. Ha nem, akkor fokozatosan egyre nagyobb kockázatot vállalunk, de csak a hajrában! Ezt olyan sikerrel tettük, hogy a skótok nem találták el a kapunkat, és 0,3-as xG-mutatóval zártak, és mondanom sem kell, a néha nyomasztónak tűnő skót labdabirtoklási fölény is a tervünk része volt. Rossi tudta, hogy áldozatot kell hozni azért, hogy esélye se legyen gólt szerezni az ellenfélnek, ezért mindenek előtt fegyelmet és precizitást várt el a játékosaitól.”

 
Gyakorlatilag tökéletesen védekeztünk (Fotó: #retiphoto)

“Ezt maradéktalanul meg is kapta, már az első védelmi vonalunk kiválóan zárt, a támadóink lelassították a skót labdakihozatalokat, a középpályán pedig minden levegőt elszívtunk a skótok elől. Hiába volt náluk a labda, nem tudtak vele mit kezdeni.”

Ezt kellett megnyerni, megnyertük!

Késedi elmondta, a három csoportellenfél közül nemcsak a skótok a legkevésbé képzettek, de még a játékuk is a legjobban fekszik nekünk. Van kimunkált passzjátékuk, tudnak játékot építeni, de sem egyéni képességekben, sem csapatszinten nem tartoznak a kiemelkedő csapatok közé, és Rossi a stratégiájával olyan helyzetbe kényszerítette őket, ami nagyon nem a sajátja Skóciának.

 
Minden ült, amit Rossi kitalált (fotó: #retiphoto)

“Se a mögöttes, se a köztes területekben nem tudták megnyitni a magyar védekezést. Többet és pontosabban is passzoltak a skótok, de ha megnézzük a passzaik irányát, azt látjuk, hogy meddő volt a mezőnyfölényük, és nemcsak helyzetet nem tudtak kialakítani, de veszélyes beadásokra sem futotta tőlük, és még szabadrúgásokat sem tudtak kiharcolni. Abszolút ült, amit Marco Rossi kitalált.”

“Minden játékosunkat dicséret illeti, ha nem is volt mindenkinek látványos a játéka, a munkát mindenki beletette, és megingás nélkül hoztuk azt a játékot, amit a kapitány kitalált a meccsre."Jellemző a csapat hitére, hogy még akkor sem ingott meg, amikor Varga Barnabást elveszítette” - magyarázta a Vasas elemzője, akivel egy érdekes megállapításra is jutottunk.

Negyedórára Ádám Martin = Varga Barni

A dermesztő jelenetek, amikor a képernyők előtt ülve nem tudhattuk, mekkora a baj a kapussal roppant szerencsétlenül ütköző csatárral, kiválthattak volna többféle reakciót a játékosainkból. Késedi szerint sokat számított, hogy amikor Vargát levitték, már lehetett sejteni, hogy nem lesz nagy baj, így nem kerültek sokkos állapotba a magyar játékosokat, sőt erőt merítettek abból, hogy a társukért is küzdenek a hátralévő bő negyedórában (amiből majdnem fél lett). És érkezett Ádám Martin.

 
Szörnyű pillanatokat éltünk át (Fotó: MLSZ)

“Nem azt mondom, hogy Martin a jobb játékos, mert Varga Barninak vannak olyan készségei, amik abszolút topligás szintűek, ilyen például a fejjátéka. De ha egy védőt 75 percen át fáraszt Varga, és aztán megkapja a nyakába Ádám Martint, az borzasztó nehéz feladat elé állítja. Egészen más típusú védőmunka őt fogni, mert olyan fizikai adottságokkal rendelkezik, hogy lehetetlen testtel elnyomni, ráadásul makulátlan csapatemberként nemcsak a gólszerzést tartja szem előtt, de csinálja a helyeket, elviszi az embert, sőt embereket, nyitja a területet, folyamatosan nyomás alatt tartja a védőket. "És persze gólt lőni is tud, még ha most nem is neki sikerült.”

Késedi szerint sem volt ideális helyzet, hogy pont akkor veszítettük el Vargát, amikor egyre nagyobb kockázatot kellett vállalnunk, és borítékolható, hogy - a svájciak elleni meccshez hasonlóan - együtt lett volna a pályán a két center. De Rossi pontosan tudta, kit miért válogat be, és valóban minden helyzetre megvolt a megfelelő embere.

Aki nem lábra kéri

A taktikai elemző elmondta, Csoboth Kevin a keretben az a játékos, akinek nem lábra kell passzolni a labdát, hanem területbe kell futtatni, és az utolsó negyedóra hektikus, kicsit csapongó játékához tökéletesen illet a szélvészgyors újpesti támadó karaktere.

 
Valahol a rakás alján ott van Csoboth Kevin (Fotó: #retiphoto)

“Gulának [Gulácsi Péter] volt egy nyilatkozata, amiben úgy fogalmazott, “a vége nyílt lesz, mert nyíltnak kell lennie”, és elnézve a meccs végét, már pontosan értjük, mire gondolt. Rossi is elmondta, bármelyik csapat megnyerhette volna a meccset, hiszen szétszakadt a pálya, a középpályára már senki nem figyelt, és igazi adok-kapok alakult ki.”

“Igen ám, csakhogy a mi támadásainkból helyzetek és lövések születtek, addig a skótok a fellazult középpályánkon sem tudtak úgy átmenni, hogy komoly helyzet legyen belőle, és 0 darab kaput eltaláló lövéssel zárták a meccset. "De abban igaza van Rossinak, hogy amikor mindkét csapat bedobja a lovak közé a gyeplőt, abból bármi kisülhet. Mégis úgy gondolom, igazságtalan lett volna, ha nem mi nyerjük meg a mérkőzést, mert a végén nagyon sokat tettünk a győzelemért. Persze kontrollálatlan, sőt hektikus volt az utolsó negyedóra, de egy ilyen helyzetben, amikor mindkét csapatnak csak a győzelem ad reményt a továbbjutásra, ez teljesen normális.”

 
Hektikus végjátékban jött a magyar győzelem (Fotó: MLSZ)

Késedi természetesen még nem tudhatja, hogy továbbjutást ért-e a 101. percben született Csoboth-gól (persze nagyon bízik benne, hogy így lesz), de már három meccs után ki meri jelenteni, ki az Eb legjobb magyar játékosa.

Sallai Roland fergetegesen futballozik, szerintem tegnap is ő volt a legjobbunk - bár a skótok ellen csapatként és egyénileg is bőven lehet dicséreteket osztogatni. De Sallai kiemelkedik, elszánt és bátor, közben precíz és kreatív, ráadásul képes volt a saját szerepét is átértékelni."Szoboszlait nagyon keményen fogják, ráadásul apró sérülése is van, és Sallai ráérzett, hogy neki kell átvennie a vezérszerepet. De ez szubjektív dolog, mondok inkább egy objektívet: a győztes gólt eredményező támadásnál, száz perc játékkal a lábában sem csak rohant a kapu felé, hanem egy pillanatra belassított, mielőtt megkapta Csoboth passzát. Ha nem torpan meg, érzésre lesen lett volna, és mi kiesünk.”

MOL Sportágak
MOL Csapat