Nem játszott rosszul, de kikapott Finnországban a válogatott

2018. szeptember 08. szombat 19:31

A magyar válogatott nem játszott rosszul a Nemzetek Ligája első fordulójában Finnországban, de egygólos vereséget szenvedett Marco Rossi első mérkőzésén.

Nemzetek Ligája, C osztály, 2. csoport, 1. forduló:
Finnország-Magyarország 1-0 (1-0)
Tampere, Ratina Stadion, 10 220 néző, v.: Gediminas Mazeika (litván)
gólszerző: Pukki (7.)
sárga lap: Uronen (41.), illetve Szalai (45+3.), Fiola (59.), Lovrencsics (63.), Kádár (68.)

Finnország: Lukas Hradecky - Jukka Raitala, Joona Toivio, Paulus Arajuuri, Jere Uronen (Albin Granlund, 45+2.) - Robin Lod, Joni Kauko, Rasmus Schüller (Tim Sparv, 63.), Pyry Soiri (Robert Taylor, 85.) - Teemu Pukki, Jasse Tuominen

Magyarország: Gulácsi Péter - Lovrencsics Gergő, Lang Ádám, Kádár Tamás, Fiola Attila - Kleinheisler László, Pátkai Máté - Stieber Zoltán (Varga Roland, 54.), Kovács István (Kalmár Zsolt, 61.), Sallai Roland (Eppel Márton, 73.) - Szalai Ádám

Marco Rossi szakított kedvenc játékrendszerével, és négy védővel küldte pályára a magyar válogatottat az első hivatalos meccsén. A védelem összeállításában így is volt egy meglepetés, a MOL Vidi FC-ben jobbhátvédként szereplő Fiola Attila ezúttal balhátvédként kapott szerepet. A középpályán Pátkai Máté volt a szűrő Kovács István és Kleinheisler László mögött, a csatársorban pedig a csapatkapitánnyá avanzsált Szalai Ádám két oldalán Stieber Zoltán és Sallai Roland játszott.

Arról, hogy milyen játékra készült a magyar válogatott, keveset tudhattunk meg, hiszen nagyon gyorsan, már a 8. percben hátrányba kerültünk. Kovács veszített el egy labdát a középpályán, a gyors felpassz után jól zárt vissza a magyar védelem, de Kádár nagyon rosszul helyezkedett, így Pukki egyszerűen elvitte mellette a labdát, amivel egyből ziccerbe került, és higgadtan passzolta el a labdát Gulácsi mellett.

Ennél rosszabb nem is történhetett volna, mert az első percekben úgy tűnt, domináns, harcos játékra készült a magyar csapat. 

Átvettük az irányítást, de nem jött a gól

A gól után még volt egy nagyobb finn helyzet, de a magyar csapat fokozatosan teljesen átvette a játék irányítását. Nyomásnak még korai volt nevezni, de a finnek térfelén folyt a játék, és ahogy felvette a meccs ritmusát a magyar csapat, úgy lett egyre komolyabb a fölénye.

Kleinheisler kimondottan jól játszott, Szalai és Stieber pedig rengeteget volt játékban, de kicsit féloldalas volt a mieink játéka, mert a bal oldalon Fiola és Sallai kevesebbet találkoztak a labdával. Sorsszerű, hogy pont utóbbi hagyta ki a legnagyobb helyzetünket: egy élesen belőtt labdánál egyedül maradt, de középről, 12 méterről fölé bombázott.

Szinte pontosan ugyanilyen helyzetet puskázott el egy szöglet után Lang Ádám is a félidő második felében, amikor már kimondottan érett a magyar egyenlítés. Igaz az állítás annak ellenére is, hogy csak egyszer sikerült eltalálni a finnek kapuját.

Felébredtek a finnek is

A második félidő elején újra Lang került helyzetbe, de hiába hagyták teljesen egyedül a finnek, a védő fölé fejelt. A játékrész azonban a helyzet ellenére nem indult olyan jól, ahogy az elsőnek vége szakadt, mert Finnország is felébred, és a hazaiak is vezettek néhány formás támadást (ilyenből az első félidőben nem sok akadt).

 
Az 55. percben jött az első igazi magyar ziccer is: Kovács káprázatos passzal találta meg a védők közül kilépő Szalait, aki levette a labdát, de túl közel került a szöget jól záró kapushoz, így nem tudta ellőni mellette.

Rossi két cserével próbált belenyúlni a meccsbe, előbb Stiebert váltotta Varga Roland, majd Kovács helyére jött be az olasz kapitány korábbi játékosa, a dunaszerdahelyi Kalmár Zsolt. A második csere után néhány perccel megúsztunk egy tizenegyest (Fiola kezére pattant a labda a 16-oson belül), de még ennél is nagyobb mázlink volt, amikor Toivio bődületes szabadrúgása a felső lécről pattant vissza a mezőnybe. 

Újra jönnek a magyarok 

A jóval kiegyenlítettebb második félidő második fele újra rólunk szólt. A következő ziccerre a 71. percig kellett várni, ekkor egymás után Sallai és Varga is ígéretes helyzetből lőhetett, de előbbi próbálkozását blokkolták a védők, utóbbi pedig mellé lőtt. Rossi a hajrában átállt háromvédős rendszerre, és a 16-oson belül magányosan küzdő Szalai mellé beküldte Eppel Mártont. 

A kitámadó magyar csapat kis híján még nagyobb bajba került, miután Pukki nagyszerűen nyúlt bele egy ütempasszba, a labda pedig a tehetetlen Gulácsi mellett a jobb oldali kapufán csattant. 

Válaszul újabb komoly magyar helyzet következett, bármilyen hihetetlen, újra Lang került ziccerbe, de az embere hátára mászva bólintó védő három méterről kapura küldött fejese nem okozott gondot Hradeckynek. Fogytak a percek, a magyar csapat kétségbeesetten támadott, de a kapu előtt hozott rossz döntések miatt nem akart összejönni az egyenlítés. 

Az utolsó percekben már csak a rombolásra futotta a finnek erejéből, de a magyarok hiába mozgósították az utolsó erőtartalékaikat is, sehogy sem sikerült begyötörniük a kapuba a labdát. 

Játékban a magyar válogatott meccsben volt, de a támadójátéka egysíkú volt, így nem sikerült feltörnie Finnország védelmét. A vereség nem tragédia, de a következő fordulóban, kedden Görögország ellen győzelmi kényszerben lép pályára a magyar válogatott. 

MOL Sportágak
MOL Csapat