Nézők nélkül nehéz lesz, de Pátkai idén is ünnepelni akar

2020. május 22. péntek 10:59

A MOL Fehérvárnál hozzászoktak a komoly meccsterheléshez, ami Pátkai Máté szerint előnyt jelent a legtöbb csapattal szemben, de így is kemény időszakra számít a középpályás.

“Én azért kevésbé unatkoztam, mint sok játékostársam” - mondta nevetve a háromgyermekes apuka, Pátkai Máté a MOL Csapatnak, amikor a bajnokság újraindulásának ügyében felkerestük. “A gyerekek folyamatos elfoglaltságot jelentenek, és ha a helyzet áldatlan volt is, én azért örültem, hogy többet lehetek a családommal. De azért jó lesz már újra futballozni” - vallotta be a válogatott középpályás.

Hivatalos: május végén újraindul a magyar futball!

A tervek szerint szigorú egészségügyi előírások mellett május 23-án a Magyar Kupa elődöntőinek első mérkőzéseivel folytatódik a futballidény, május 30-án pedig a 26. fordulóval folytatódhat a férfi NB I-es bajnokság - írja honlapján a magyar szövetség. Az elnökség hétfői döntése értelmében az OTP Bank Liga a 26.

Nagyjából három hete derült ki, hogy koronavírus miatt leállított futballbajnokság május végén újraindul, de a MOL Fehérvárnak, illetve még néhány csapatnak már korábban jelenése lesz a pályán. A négy elődöntős Magyar Kupa-meccseivel indul újra a szezon (a fehérváriak a Mezőkövesddel játszanak), az oda-visszavágós rendszerű elődöntők közben pedig a Fradi is lejátszhatja két elmaradt mérkőzését, így június elején, az első bajnoki fordulóban tiszta képet mutat majd a tabella.

A nézők nagyon fognak hiányozni

Pátkai elmondta, egyáltalán nem örül neki, hogy zárt kapuk mögött kell játszania, de társaihoz hasonlóan neki is annyira hiányzik a futball, hogy már úgy van vele, mindegy, csak játsszanak már.

“Hosszú volt ez a tétlen időszak, és szokatlan is, hiszen arra a ritmusra álltunk át, hogy nyáron egy rövid, télen egy hosszabb szünetünk van. Most viszont pont a legfeszültebb, a legtöbb és legfontosabb meccseket hozó időszakban voltunk tétlenségre ítélve, aminek nyilván lesz hatása a játék minőségére is” - magyarázta Pátkai.

 
Fotó: MOL Fehérvár
 
“Nálunk, úgy érzem, nem annyira drámai a helyzet, az első edzések azt bizonyították, hogy mindenki nagyon éhezi a játékot. Persze kellett egy kis idő, mire fejben is minden helyreállt, de nem éreztem azt, hogy dadogna a labda, és nem találnánk egymást a pályán. A nagy kérdés nem is a fizikai, vagy mentális állapot, hanem az, amire otthon nem tudsz felkészülni: a tétmeccs terhelése és hangulata.”

És ha már a hangulat: múlt héten a topligák közül elsőként újraindult a Bundesliga, és az első forduló tapasztalatai elég vegyesek. A játék színvonala finoman szólva sem verdeste az eget, cserébe viszont rengeteg, összesen nyolc sérülés történt az első fordulóban.

“Bevallom, engem egyáltalán nem lepett meg a színvonal, ám én ezt nem a hosszú kihagyásnak tudom be, hanem a nézők hiányának. "Ezek a játékosok hozzászoktak, hogy 30-40, vagy éppen 70 ezer ember előtt játszanak hétről-hétre, most pedig üres lelátók előtt kell pályára lépniük. Nehéz megmagyarázni, de higgyék el nekem, hogy az atmoszférának óriási szerepe van. Ha sok néző van, az olyan többletet ad a játékosoknak is, amit sehonnan máshonnan nem tudnak megkapni.”

 
Fotó: MOL Fehérvár
 
“Ez egyébként ránk, magyarokra is igaz. Érdemes megnézni, hogy ha sok néző van kint egy meccsen, azok általában mindig jobb, érdekesebb, feszültebb mérkőzések. De nem szeretnék belemenni a “tyúk vagy tojás” vitába azt illetően, hogy a játéknak kell-e javulni a több nézőhöz, vagy a nézők számának növekedésével együtt emelkedne a színvonal” - tette hozzá mosolyogva a válogatott védekező középpályása.

Egy trófea mindenképpen kell

Pátkai elmondta, a MOL Fehérvár két szempontból is előnyben van a legtöbb NBI-es csapattal szemben. Először is elég bő a kerete ahhoz, hogy bírja a komoly meccsterhelést, másrészt a játékosok nagy része hozzá is van szokva a sűrű naptárhoz, hiszen két szezonnal ezelőtt az Európa Liga csoportkörében szerepelt a csapat.

“Ez nem azt jelenti, hogy most aztán mindenkit 3-4 gólokkal fogunk legyőzni, de egy kis előnyt jelent számunkra, hogy jól ismerjük a szerda-szombat ritmust” - szögezte le kitérve arra is, hogy a legnagyobb ellenfélre, a Ferencvárosra ez pont nem vonatkozik, hiszen a budapestiek az idei szezonban játszottak az EL-ben.

 
Fotó: MOL Fehérvár
 
“Amíg van rá esély, nem adjuk fel a Fradi üldözését, de a realitások talaján maradva talán a Magyar Kupára nagyobb esélyünk van. Meglátjuk, hogy teljesíti a Fradi az elmaradt meccseit, utána tisztább lesz a kép, de akárhogy alakul is, mi hajtani fogjuk őket az utolsó fordulóig. Egyébként 2018-ban is úgy lettünk bajnokok, hogy sokáig a Fradi vezetett, de mi jobban bírtuk a hajrát.”

“Most azonban még nem a bajnokság jár a fejünkben, hanem a kupameccs. Erős, jó csapat a Mezőkövesd, nekünk viszont mindenképpen a döntő a célunk."Most nem fér bele semmilyen botlás, hiszen egy trófeát muszáj a magasba emelnünk idén is. Ez már-már elvárás velünk szemben, nem is csak kimondott cél” - szögezte le Pátkai.

A MOL Fehérvár szombaton, 18h-kor lép pályára Mezőkövesden a bajnoki tabella harmadik helyén álló csapat otthonában. A visszavágót egy héttel később rendezik Székesfehérváron, a MOL Aréna Sóstóban.

MOL Sportágak
MOL Csapat