Nikolic: Csak az érdekel, hogy a mi vitrinünkben van a trófea

2018. június 07. csütörtök 12:30

A Videoton edzőjével, Marko Nikoliccsal mentális erőről, szerencséről, hazai pályáról, játékvezetőkről és a Vidi történelmi szezonjáról beszélgettünk.

Marko Nikolic szűk egy éve érkezett Fehérvárra, és első szezonjában már maga mögött tudhat egy nagyszerű Európa Liga-menetelést, és egy bajnoki címmel zárult hosszú, küzdelmes idényt. A szerb szakember tudja, hogy nincs sok ideje sem az ünneplésre, sem a pihenésre, de egy szusszanásnyi örömöt azért megengedett magának a Videoton történetének harmadik bajnoki címe után.

Juhász Roland: Mentálisan mi bírtuk jobban a nyomást

Idén a Videoton már nem hagyta, hogy a Honvéd kiénekelje a sajtot a szájából: a fehérváriak napra pontosan egy évvel azután, hogy Kispesten elveszítették a bajnoki címet, a Honvéd legyőzésével megszerezték történetük harmadik magyar bajnoki címét.

“Pontosan ilyen nehéz szezonra, és ilyen szoros versenyfutásra számítottam. Amikor a tavaszi szezon elején beszéltünk, akkor is azt mondtam, hogy a Fradi és a Vidi között úgy dől majd el a bajnoki cím, hogy egyik csapat sem fogja pontveszteség nélkül lehozni a szezon hátralevő részét, még úgy sem, hogy egyébként a két csapat látványosan kiemelkedett a mezőnyből” - mondta a MOL-csapatnak Nikolic, aki végül két ponttal utasította maga mögé a Ferencvárost a csapatával.

Tavaszi üldözéses verseny

A Vidi az őszi szezon végén átengedte a vezetést a Fradinak, miután két egymást követő meccsén is kikapott: a Ferencváros és a Haladás elleni vereségek hozták el Nikolic szerint az idény mélypontját.

“Teljesen kimerültek a tartalékaink. Július elseje óta folyamatosan játszottunk, és ahogy ilyenkor lenni szokott, jöttek a sérülések, az eltiltások, és egyszerűen elfogyott a csapat. Nagyon jókor jött a téli szünet, és ha már szóba került, szerintem a téli felkészülésünkkel sikerült megalapoznunk a bajnoki címünket.”

 
Forrás: vidi.hu
 
“Ősszel nem tudtuk megfelelően rotálni a csapatot, a kulcsjátékosok nagyon elfáradtak, nem volt meg a keret kellő mélysége. Télen aztán igazoltunk is, és visszatért két sérült játékosunk is, és már egy más szellemiségű, sokkal egységesebb csapattal kezdhettük meg a felkészülést. Az edzőtáborok nagyon jól sikerültek, egységbe kovácsolódott a Vidi, és azt kell mondjam, nemcsak szakmailag, emberileg is remek társaság jött össze az öltözőben.”

Persze a tavasz sem sikerült makulátlanra, de valahogy érezni lehetett, hogy a Vidi mentálisan jól bírja a versenyfutást. “Nagy kergetőzés ment a Fradival, de azt hiszem, leszögezhetjük, hogy a legfontosabb pillanatokban mi voltunk a jobbak, mi bírtuk jobban a nyomást” - tette hozzá Nikolic.

Mentális frissesség és magabiztosság

“Voltak kiemelkedően fontos pillanatai a tavaszi menetelésnek, például egyetértek Rolival abban, amit ő nyilatkozott a MOL-csapatnak: amikor az Újpest elleni meccsünk előtt hat ponttal vezetett a Fradi, meg kellett mutatnunk, hogy fejben is erősek vagyunk, nem csak fizikailag.”

 
Forrás: vidi.hu
 
"Kicsit olyan érzésem volt, hogy egész évben mindenki azt várta, mikor omlik össze a Videoton. Ez végül nem történt meg, és úgy gondolom, a mentális frissesség, illetve a csapatkohézióból fakadó magabiztosságunk volt a legfőbb oka, hogy végig bírtuk az idegőrlő csatát.”

Nikolic hozzátette, természetesen az sem volt mindegy, hogy kiváló futballistákkal dolgozhatott együtt, enélkül mit sem ért volna a jó öltözői hangulat, és a közös célba fektetett rengeteg munka. “Hat gólt kaptunk tavasszal, azt hiszem, mást nem is kell mondanom” - tette hozzá vidáman a szerb edző.

Aki nem bírja a nyomást, nincs helye a csapatban

Nikolic szerint nagyon fontos volt, hogy minden játékos érezze, egy nagy klub játékosa, amely nagy célokért küzd. “Ha ez az érzés nincs meg a futballistákban, akkor baj van. Tudnia kell mindenkinek, hogy egy olyan csapatban játszik, ahol folyamatos a teljesítménykényszer, és gyorsan ki kell derülnie, hogy ki nem alkalmas a feladatra. Mert aki nem bírja a nyomást, az nem játszhat a Videotonban” - szögezte le Nikolic.

“Bár a nyári felkészülésünk olyan rövid volt, hogy nem sok érdemi munka fért bele, arra azért feltétlenül elég volt, hogy kijelöljük a játékosokkal a közös munka sarokpontjait. Szerencsére vevők voltak a futballfilozófiámra, és az első pillanattól beálltak a sorba. Megértették, mit és hogyan szeretnék. Szerencsére profin felépített, remek klubhoz érkeztem, ahol minden részfeladat felelőse nagyszerűen érti a munkáját, így a játékosoknak is könnyebb volt csak a saját feladatukra figyelni.”

 
Forrás: vidi.hu
 
"A fentiek együtt eredményezték, hogy végig higgadtak tudtunk maradni, nem foglalkoztunk mással, csak saját magunkkal, és magabiztosan meneteltünk előre. Fontos a jó taktika, a fizikai erőnlét, és persze a játékosok futballtudása is, de úgy gondolom, a legfontosabb az volt, hogy csapatként jól működjünk együtt, és fejben jól tudjuk kezelni a menet közben kialakuló helyzeteket” - mondta Nikolic, aki arra a kérdésre, hogy mi lenne az az egy szó, amivel a szezont leírná, csak annyit válaszolt: bajnok.

Bírók, sárga lapok, hazai pálya

A Videoton volt az egész NB I. egyik legszigorúbb csapata, a fehérváriak rengeteg sárga lapot gyűjtöttek be a szezon során, de Nikolic szerint ezzel nincs semmi gond. “Amikor kell, kemények vagyunk, de az a vád nem érhet minket, hogy favágók lennénk. Tudunk szép futballt is játszani, és ezt bizonyítottuk többször is, de a mi harcmodorunk megköveteli, hogy agresszíven futballozzunk.”

A Ferencváros oldaláról többször is elhangzott, hogy a játékvezetők hátráltatták őket, különösen a Vidi-Fradi meccsen elmaradt 11-est kérik számon a bírókon. Nikolic nem kívánta kommentálni a dolgot, csak annyit mondott: “mi soha nem foglalkoztunk az ellenféllel, mert úgy gondolom, nem ez visz előre. "Sok véleményt hall az ember, de engem csak a tények érdekelnek. Márpedig az tény, hogy a bajnoki trófea a Videoton vitrinjében áll.”

 
Forrás: vidi.hu
 
“Ha viszont a versenyhátrány szóba került, annyit muszáj leszögeznem - és ezt sokan elfelejtik - hogy a bajnoki címmel zárult szezonban a Videoton egyetlen meccset sem tudott hazai pályán játszani. Mondanom sem kell, ez mekkora hátrány úgy a szurkolóinknak, mint a csapat játékosainak. Szeretjük a felcsúti stadiont, jó házigazdánk a Puskás Akadémia, de már nagyon várjuk, hogy saját arénánkban léphessünk pályára” - szögezte le Nikolic.

Erősebb Vidi vág neki a selejtezőknek

Az UEFA megváltoztatta a Bajnokok Ligája, illetve az Európa Liga selejtezőinek, és így a főcsoportjainak a rendszerét is. Nikolic egyetértett abban, hogy a BL-be jutás így nehezebb lett, az EL-be viszont talán egy kicsit könnyebb út vezethet, ha esetleg a Bajnokok Ligájában kedvezőtlenül alakulnának a dolgok.

“Annyit leszögezhetünk, hogy a tavalyinál erősebb, egységesebb Videoton vág majd neki a selejtezőknek, ám ez természetesen semmiféle garanciát nem jelent. Tudni kell, hogy borzasztó sok összetevőtől függ a szereplés, és komoly szerepe van a szerencsének, illetve olyan tényezőknek, amikre nincs hatásunk. Fontos a sorsolás, de beleszólhatnak sérülések és formaingadozás úgy a mi csapatunknál, mint az ellenfélnél. Mi mindenesetre azon leszünk, hogy minél kisebb szerep jusson a szerencsének, és a lehető legjobban felkészüljünk, bárkit sodor is utunkba a sors.”

 
Forrás: vidi.hu
 
“Lesz néhány változás a keretben, néhány játékossal meg kell erősítenünk a mostani keretünket, hiszen nem csak azért megyünk Európába, hogy ott legyünk, hanem ambíciózus céljaink vannak. Igazából lényegtelen, reálisak-e a terveink, csak az számít, hogy mindenki higgyen bennük, és képes legyen a végsőkig küzdeni értük.”

“Úgy gondolom, a bajnoki címünk nem a vége valaminek, hanem a kezdete” - tette hozzá eltökélten Nikolic.

MOL Sportágak
MOL Csapat