Óriási a feszültség a székely-román futballcsata előtt

2023. március 16. csütörtök 10:01

A magyargyűlölet miatt félbeszakadt meccset végül újra kell játszani, ráadásul a Sepsi-Craiova meccsen dől majd el, melyik csapat jut a felsőházi rájátszásba. Az elnökkel beszélgettünk.

“Azt mondták, hogy a rasszizmus nem egyenlő az idegengyűlölettel, a törvényben pedig csak rasszizmus szó szerepel” - mondta a feltörni igyekvő keserű nevetést elfojtva Diószegi László, amikor arról kérdeztük, milyen indokkal kötelezte újrajátszásra a csapatokat a botrányos Sepsi-U. Craiova mérkőzés után a román szövetség.

Január végén a Sepsiszentgyörgyön minősíthetetlenül viselkedő craiovai szurkolók miatt a játékvezető félbeszakította a bajnoki meccset, és a szövetség első körben a Sepsi OSK-nak ítélte a mérkőzés három pontját. Ezt a döntést később - a fentiekre hivatkozva - felülírták, és újrajátszásra kötelezték a két csapatot, aminek külön pikantériát ad a bajnoki tabella.

Időközben befejeződött a román bajnokság alapszakasza, az utolsó felsőházi rájátszást érő helyet (1-6.) a Sepsi szerezte volna meg pont az U. Craiova előtt, ám az újrajátszás miatt jelen pillanatban a craiovaiak állnak jobban egy ponttal. Minden a két csapat csütörtökre kiírt mérkőzésén dől el.

Mindent vagy semmit

“Az egekben van a vérnyomásom hetek óta” - sóhajtott nagyot a Sepsi elnöke, aki akaratán kívül egy újabb székely-román konfliktus középpontjában találta magát a szentgyörgyi klubbal.

 
A játékvezető lefújja a Sepsi-Craiova meccset (Fotó: Sepsi OSK)
 

“Az egész éves munkánk megítélése ezen az egy mérkőzésen múlik. Mondanom sem kell, borzasztó nehéz helyzetben vagyunk, hiszen az ellenfelünknek megfelel a döntetlen is, nekünk viszont csak a győzelem jó. Mindkét csapat kikapott az utolsó fordulóban, mi Bukarestben, a Craiovát pedig a Hermannstadt győzte le, látszik, hogy mindkét csapatban nagyon fáradtak a játékosok.”

“Talán még soha nem volt akkora szükségünk a szurkolóink támogatására, mint csütörtökön lesz. Azt kérjük mindenkitől, hogy jöjjenek ki a stadionba, mutassák meg, hogy a csapat mellett állnak és szurkolják ki nekünk a győzelmet."Egy ilyen pillanatban borzasztó sokat számít a lelátókról érkező buzdítás, és minden segítségre szükségünk lesz.”

Nemcsak a pályán nagy a tét

Az eddig sem volt titok, hogy a Sepsi OSK nem a román futballtársadalom szíve csücske, pedig a székelyföldi csapat játékosai döntő többségükben románok, a klub pedig Romániát képviselte - Román Kupa-győztesként - a nemzetközi porondon. Mégis az az ember érzése, hogy ellenszélben kénytelen küzdeni a háromszéki csapat. Hogy csak egy dolgot említsünk, a csütörtöki meccsre kijelölt játékvezetői csapatot finoman fogalmazva senki nem választotta volna Sepsiszentgyörgyön.

“Nem szeretnék semmi olyat mondani, amivel olajat öntök a tűzre, de a kialakult helyzetben valaki hibázott, de legalábbis tévedett. A lausanne-i sportbíróságon van a keresetünk, bár azt tudni kell, hogy ha igazat is adnak nekünk, az is csak hónapok múlva fog megtörténni, így a mostani döntésre már nem lesz hatása."Viszont muszáj lépnünk, hogy precedenst tudjunk teremteni, és végre egyértelmű legyen, mit szabad a lelátón és mit nem.”

Döbbenetes módon az elnöknek nemcsak a pályára kell majd figyelnie, hanem a lelátókra is, hiszen - bár a craiovai tábor hatmeccses eltiltást kapott - az U szurkolói jelezték, ha nem is szervezett formában, de nagyon is ott akarnak lenni Sepsiszentgyörgyön. Diószegi elmondta, komoly biztonsági személyzettel készülnek, de “aki balhézni jön, az balhézni is fog.”

 
Ha nem is szervezetten, de utaznának a craiovaiak (Fotó: Sepsi OSK)
 

“Azt mondták nekem, diszkriminációnak számít, ha nem adunk jegyet a vendégszurkolóknak. Úgy tudom, legalább ezren akarnak jönni, de mi csak azoknak adunk belépőt, akik klubkártyával rendelkeznek. Sajnos még így sem zárható ki, hogy néhányan bejutnak a stadionba, és aki nem jut be, az a városunk utcáin fog cirkuszolni. Száz rendezőnk lesz a lelátókon, és reméljük, a csendőrség is készül, mert szükség lehet rájuk.”

“Minden szempontból borzasztó fontos mérkőzés vár ránk, és úgy készülünk, hogy a pályán és a lelátón is becsülettel, sportszerűen küzdjünk a Sepsi OSK-ért. Nem ülünk fel a provokációnak, de nem is hagyjuk magunkat. Elszántak vagyunk és győzni akarunk” - szögezte le Diószegi.

A Sepsi OSK-U Craiova 1948 újrajátszását csütörtökön 20 órakor rendezik Sepsiszentgyörgyön. A képlet egyszerű: a döntetlen és a vendégsiker az oltyán csapat felsőházi tagságát jelenti, győzelme esetén a Sepsi csatlakozik az első hat csapatból álló mezőnyhöz. Hajrá, Székelyföld!

MOL Sportágak
MOL Csapat