Pátkai: Tudatos játékból jött a gól, nem csak arra jártam

2019. június 14. péntek 11:33

A MOL Vidi középpályása újabb fontos gólt szerzett, és elmondta, nem véletlenül járt a lepattanó közelében, hanem Marco Rossi taktikájának részeként.

A magyar válogatott Horvátország után Walest is legyőzte hazai pályán az Európa-bajnoki selejtezőkben, és remek hazai mérlegének köszönhetően a csoport élén áll. Marco Rossi csapatának nem feltétlenül Pátkai Máté a legnagyobb gólvágója, a MOL Vidi FC védekező középpályása mégis győztes gólt szerzett Horvátország után Wales ellen is.

Újra a MOL Fehérvár középpályása lett a nyerő ember

A MOL Fehérvár FC középpályása a mérkőzés után azt mondta, Marco Rossi szövetségi kapitány - aki eltiltás miatt nem ülhetett le a kispadra - azt kérte a futballistáktól, hogy végig fegyelmezetten játsszanak.

“Nyilván nem a gólszerzés a legfontosabb feladatom, de azért nem mondanám véletlennek, hogy odakerültem a kapu elé” - mondta a MOL Csapatnak a MOL Vidiben idén ötször is eredményes védekező középpályás. “Nagyon boldog vagyok, örülök a gólnak, de annak sokkal jobban, hogy sikerült legyőznünk Walest.”

Feladata, hogy odaérjen

Felvetettük a fehérvári középpályásnak, hogy úgy láttuk, Wales ellen támadóbb felfogásban játszott, mint amit megszokhattunk tőle, és Pátkai nem tagadta, hogy Marco Rossi - illetve helyettese, Cosimo Inguscio - kifejezetten kérte tőle, hogy érjen fel a támadásokkal is.

 F
otó: MLSZ
 
“Valóban, ezúttal nem Nagy Ádi mellett, hanem előtte játszottam, ugyanakkor a meccstaktikánk alapja az egyensúly mindenkori megtartása volt, úgyhogy arra is figyelnem kellett, hogy ne vehessenek lendületet a walesiek a középpályán, és kontrából se tudjanak áttörni rajtunk.”

“Egyébként a szünetben külön kérés volt, hogy helyezkedjünk közelebb Szalai Ádámhoz, egyrészt nyilván a passzjáték miatt, másrészt az ún. “második labdákért”, lepattanókért, és szerencsére pont egy ilyenből született a gólunk. "Tudatos volt a helyezkedésem, hiszen pont az ilyen helyzetek miatt hívta fel a szünetben a figyelmünket Cosimo Inguscio, hogy sokszor túlságosan távol helyezkedtünk Ádámtól”

Már masszív bravúrokra is képesek vagyunk

A meglátás gólt, és győzelmet eredményezett, hiszen a mezőny egyik legjobbja, Szalai Ádám harcos labdaátvétele után került a labda Pátkai elé, aki ezúttal sem hibázta el a helyzetét. A magyar válogatott megérdemelten győzte le Walest a középpályás góljával, de a MOL Fehérvár játékosa szerint egyelőre nincs mit ünnepelni, hiába áll a csoport élén a csapat.

 
Fotó: MLSZ
 
“Nyilván boldogok vagyunk, hogy sikerült bravúrgyőzelmeket aratnunk, mert korábban az volt a minta a selejtezőkben, hogy az alacsonyabban rangsorolt csapatokat legyőztük, az első két kalapból érkezőtől pedig kikaptunk."Néha összejött egy-egy döntetlen, de ritkán kaptunk el az elithez tartozó csapatokat. Viszont mióta Marco Rossi irányít minket, nagyon erős csapatokat is legyőztünk.”

“Én közéjük sorolom Walest is. Mindent elmond a csapatról, hogy a játékosai a Premier League-ben és a Championshipben játszanak, ezért komoly bravúr volt, hogy legyőztük őket. Tudtuk, mire számítsunk tőlük, jól feltérképeztük az ellenfelet, és szerencsére a gyenge pontjaikat is ki tudtuk használni.”

 
Fotó: MLSZ
 
“Az első félidőt egyértelműen uraltuk, az történt a pályán, amit mi akartunk. A másodikban jobban játszott Wales, de az egész meccsen csak egy komoly helyzetük volt, ami a mi védekezésünk dicsérete is. Úgy gondolom, jól kontrolláltuk a játékot, megvalósítottuk, amit szerettünk volna.” - tette hozzá Pátkai, aki a mezőny egyik legjobbja volt a gólja nélkül is.

Amikor azt kérdeztük tőle, szerinte mi a mostani válogatott legnagyobb erőssége, nem lepett meg minket a válaszával: “A szervezettség. Marco Rossi nagy hangsúlyt fektet rá, és működnek is az elgondolásai.”

 
Fotó: MLSZ
 
Pátkai az első félidőben a frászt hozta ránk, amikor a 40. percben beszédért kapott egy sárgát. Az ő játékában benne vannak a sárgák, ezért egy kicsit tartottunk tőle, hogy beleszalad egy csücskös helyzetbe, de az egész meccsen kiválóan játszó középpályás gond nélkül hozta le a második félidőt.

“Nem is volt olyan helyzet, ami veszélyes lehetett volna, úgyhogy nem kellett mérlegelnem egyszer sem. Fegyelmezetlenség volt a részemről, hogy beszédért gyűjtöttem be a sárgát, szerencsére nem lett gond belőle” - mondta önkritikusan Pátkai.

Szükség lesz még néhány bravúrra

A MOL Vidi középpályása büszke a csapat eddigi eredményeire, de tudja, talán a legfontosabb meccs még hátra van. “A Szlovákia elleni mérkőzés sorsdöntő lesz. Óriási lesz a tét valószínűleg mindkét csapat számára” - mondta a szeptemberi meccsről Pátkai.

 
Fotó: MLSZ
 
“Az biztosan nem hátrány számunkra, hogy mi szabadnaposak vagyunk, illetve barátságos meccset játszunk [az ellenfél Montenegró lesz - a szerk.] az első forduló idején, a szlovákok pedig kőkemény meccsen Horvátországot fogadják. Mi talán frissebbek leszünk, de akármilyen eredményt érnek is el a szlovákok három nappal korábban, abban biztos vagyok, hogy mindent ki kell adnunk magunkból, ha le akarjuk győzni őket.”

Szeptember elejére már jó néhány tétmeccsen túl lesz a MOL Vidi játékosa, aki nemsokára meg is kezdi az alapozást az előttünk álló szezonra. “A válogatott játékosoknak csak 19-én kell csatlakozniuk a csapathoz, úgyhogy van pár nap pihenőnk. Őszintén szólva pályafutásom legkeményebb szezonján vagyok túl, nem emlékszem, hogy valaha ennyi meccset játszottam volna” - mondta a közel 60 meccsen szereplő középpályás.

“Nem is fizikailag fárasztó ez, sokkal inkább fejben kell egyben maradni. A mentális fáradtság kipihenése most a legfontosabb, hogy aztán újult erővel vághassunk neki a következő szezonnak” - tette hozzá Pátkai.

MOL Sportágak
MOL Csapat