Rossi: Ez a legjobb csapat, amit valaha irányítottam

2024. június 14. péntek 09:00

Szinte a teljes csapatára számíthat az Eb-n Marco Rossi, ráadásul most nem a halálcsoportba kerültünk, de azért van ok az óvatosságra. A kapitánnyal beszélgettünk.

“Ha elvégzed azt a munkát, amit a stábbal előre elterveztél, akkor is maximum annyit mondhatsz, hogy mindent megtettél. Hogy egy Európa-bajnokság mezőnyében ez mit jelent eredményekre fordítva, az sok egyéb tényezőtől is függ, de nyugodt lelkiismerettel, az elmúlt három év eredményeiből fakadó önbizalommal várjuk a tornát” - kezdte az Eb rajtja előtt röviddel Marco Rossi a MOL Csapatnak.

 
Nem alaptalan az önbizalom (Fotó: MLSZ)

“Itt vagyunk az Európa-bajnokságon, ez csodálatos lehetőség számunkra, hogy megmutassuk, mennyit fejlődtünk. Rengeteg szurkoló energiáját kapjuk majd a lelátóról, és érezzük a felelősséget. De nem nevezném ezt nyomásnak, inkább a lehetőséget látja benne a csapat, hogy a lehető legjobban képviselje Magyarországot.”

Szokatlan érzés: mindenki a fedélzeten!

Három évvel ezelőtt az Eb legnehezebb csoportjában is kiválóan helytállt Marco Rossi csapata, amely pár percre volt a továbbjutástól Németországban a házigazda, Franciaország és Portugália mellől. A következő, immáron a selejtezőkből egyenes ágon kiharcolt Eb-n nem ilyen combos a mieink csoportja, de a (megint csak házigazda) németek mellett egy rendkívül erős svájci, és egy abszolút kétesélyes skótok elleni csata vár ránk.

“Svájc és Németország ellen nem mi leszünk az esélyesek” - szögezte le a kapitány. “A skótok ellen bármi előfordulhat, nincs nagy különbség a két válogatott között. Ezt már a sorsoláskor is elmondtam, de akkor még nem tudhattam, milyen formában, fizikai erőben, és főleg egészségi állapotban lévő csapattal kezdjük meg az Európa-bajnokságot.”

 
Az Eb-n döntetlen lett, de az NL-ben győztünk Németországban (Fotó: MLSZ)

Utóbbi fontos kérdésnek tűnhet, de Marco Rossi csapata az elmúlt években bizonyította, hogy nincs olyan játékosa, akinek a kidőlése a teljesítmény súlyos visszaesésével járna. Az Eb csoportból Szoboszlai és Kalmár hiányában, kvázi támadó középpályás nélkül jutottunk tovább hajszál híján, az idei Eb selejtezőinek hajrájában pedig a védelemből dőltek ki kulcsemberek. Most, lekopogjuk, nagyon jól állunk.

“Azt hiszem, az általam irányított legerősebb magyar válogatottat küldhetem pályára az Európa-bajnokságon. "Természetesen nem mindenki száz százalékos, de nemcsak az általam legerősebbnek vélt kezdőt küldhetem pályára, hanem a kispadról is jól tudom variálni a csapatot. Ebből a szempontból abszolút ideális állapotban kezdjük a tornát, hiszen többféle játékképre is fel vagyunk készülve, mindenre megvannak a megfelelő játékosaim.”

 
Még a legnagyobb sztárunk hiányát is meg tudjuk oldani (Fotó: MLSZ)

Ezek jó hírek azután, hogy az utolsó felkészülési meccsen Szoboszlai Dominik kért cserét, és kezdőbe várt játékosok pihentek az írek vagy az izraeliek ellen. A Liverpool játékosától sokan várják, hogy berobban az Eb-n, de nemcsak Szoboszlaitól várnak nagy durranást.

A saját erényeinkben bízva

Az Independent power rankingjében az Eb-mezőny tizedik helyén áll a magyar válogatott. Egy hellyel megelőzve Horvátországot. Magasan verve Svájcot (16.) és Skóciát (15.). Ha szeretnénk is hinni, hogy így van, Rossi annyival kommentálta, szerinte minden pozitív visszajelzés erősíti a csapat önbizalmát. De ott van-e helyünk az egyenes kieséses szakaszban?

 
Rászolgáltunk a pozitív véleményekre (Fotó: MLSZ)

“Én is olvastam nagyon hízelgő cikkeket, és az igazság az, hogy nem azért írták őket, mert kedvesek akarnak lenni velünk. Az eredményeink mellett a játékunk is felnőtt egy szintre, az európai elittel szemben is játszottunk kiváló meccseket, és őszintén úgy gondolom, a csapat megdolgozott azért a tiszteletért, amit most kap.”

“Fontos ugyanakkor, hogy alázatosak maradjunk. Tisztában kell lennünk saját magunkkal, ugyanazzal a fegyelemmel és odaadással kell játszanunk, mert nem vagyunk sztárcsapat."Az erényeinkhez minden körülmények között ragaszkodnunk kell, stabilnak kell maradnunk hátul, a játékot diktálóknak pedig fantáziát kell vinniük a támadásainkba. Mindezt európai sztárcsapatok ellen kell megtennünk, ezt is észben kell tartani.”

 
Amikor idegenben vertük szét Angliát... (Fotó: MLSZ)

“Képesnek tartom a csapatot arra, hogy továbbjusson a csoportból, megvannak a kellő fegyvereink a nálunk erősebb csapatokkal szemben is. Nem résztvevőnek jöttünk az Eb-re!"Mondanom sem kell, ezekkel tudnunk kell élni, azaz csapatként és egyénileg is kiválóan kell teljesítenünk. A közepes játék ide kevés lesz” - mondta határozottan a kapitány.

Vékony a vonal a siker és a kudarc között

Rossi elmondta, a rendkívül kiegyenlített Eb-mezőnyben senki nem jelenthet ki semmit előre, még a magyarnál jóval erősebb csapatok sem. A kapitányt arról kérdeztük, mitől tart a leginkább, mi az, ami aggasztja. Ha van ilyen.

 
Nem az az izgulós típus a kapitány (Fotó: MLSZ)

“Ugyanattól, amitől játékoskoromban is - válaszolta rövid gondolkodás után -, hogy lesznek-e rajtam kívül álló kedvezőtlen mozzanatok. Más szóval a balszerencsétől. Elég régóta vagyok már a futballban, pontosan tudom, mekkora szerepe van az eredményekben a szerencsének, hiszen egyetlen mozdulat is el tud dönteni egy meccset. Annyit tehetsz, hogy mindenre megpróbálsz felkészülni, a szerencsét ugyanis nem tudod irányítani.”

Az elmúlt három évben volt részünk kellemes és kellemetlen döntő mozzanatokban is, elég csak a németektől a hajrában kapott, igencsak peches gólra gondolni, de ott van Szoboszlai káprázatos sprintgólja az izlandiak elleni pótselejtezőben. Márpedig egy Eb-n a továbbjutás/kiesés kérdése is múlhat akár egyetlen mozdulaton.

“Más a mostani csapatunk, mint 2021-ben, és nem csak az új arcokra gondolok. Akik már ott voltak az előző Eb-n - sőt, olyanok is vannak a csapatomban, akik zsinórban a harmadik tornájukra készülnek -, rutinosabb, jobb játékosok lettek, jobb csapatokban játszanak, és persze a csapatjátékunk is sokat fejlődött velük. Erős csapatunk van.”

“Nagyon nagy napok várnak a fiúkra. Büszke vagyok rájuk, és kívánom nekik, hogy élvezzék ki minden percét, hogy a hazájukat képviselhetik egy ilyen erős mezőnyben. Tudom, hogy mindent meg fognak tenni a győzelemért, és ehhez nagy segítséget kapnak a magyar szurkolóktól. Alig várjuk már, hogy kezdődjön” - mondta Rossi.

 
Óriási a várakozás, de a csapatnak most bőven van hitetel a szurkolóknál (Fotó: MLSZ)

“Néztem a fiúkat a héten, egyre jobban érzik egymást a pályán és mindenki nagyon motivált. A hátralévő napokban még van tennivalónk, de összességében készen állunk” - tette hozzá bizakodva. 

MOL Sportágak
MOL Csapat