Rossi: Néha az 5. percben tudod, hogy aznap nem nyersz

2023. június 27. kedd 11:44

Marco Rossival a két júniusi Eb-selejtezőről, rossz napokról, válogatási krédóról, illetve a stáb és a csapat által felhalmozott bizalmi tőkéről beszélgettünk.

Három forduló után - Szerbiával azonos pontszámmal, ám jobb gólkülönbséggel állva - vezeti az Eb-selejtezőcsoportját a magyar válogatott, amely még gólt sem kapott a sorozatban. Sőt, 2023-ban még egyáltalán nem kapott gólt Dibusz Dénes. Az ember azt gondolná, a világ legboldogabb szövetségi kapitánya fogja felvenni a telefont, amikor tárcsázza Marco Rossi számát.

 
Boldog magyarok (Fotó: MLSZ)

“Csalódott nem lehetek, az eredmények összességében jól alakultak, és vezetjük a csoportot” - mondta a kapitány a montenegrói 0-0-t és a litvánok elleni hazai győzelmet zanzásítva. “De teljesen elégedett sem lehetek, mert Montenegróban csak az eredmény volt pozitív, a játékunk egyáltalán nem. Azt is be kell vallanom, hogy nagyon feszült voltam a meccs alatt.”

A nap, amikor biztosan nem nyersz

Podgoricán kimondottan gyenge meccset hozott le a magyar csapat, bár a második félidőben lényegesen jobban játszott, mint az elsőben. A kapitány azonban nem azért volt feszült, mert a játékosai nem tartották be a taktikai utasításokat, vagy ne adtak volna bele mindent, amit aznap bele tudtak.

“Aki a futballban éli a mindennapjait, az tisztában van vele, hogy bármit csinálsz, mindig lesznek olyan napok, amikor nem megy. "Azt is tudja, hogy ha eljön ez a nap, ezt már a meccs ötödik percében pontosan lehet tudni, de legalábbis érezni. Nyugodtan kimondhatjuk: egy ilyen napon gyakorlatilag lehetetlen győzni.”

 
Montenegróban már az elején látszott, hogy ez nem a mi napunk (Fotó: MLSZ)

“Nem is az egyéni teljesítmények a fontosak ilyenkor, és ezzel nem mentegetni akarom a csapatomat, mert [Dibusz] Dénesen kívül nem nagyon tudnék dicsérni senkit. Az ilyen napok az egész csapatra ülnek rá, és ebbe sokszor a cserejátékosokat is bele kell érteni” - mondta a montenegrói meccsről Rossi.

“Szövetségi kapitányként ilyenkor a károk mérséklése a feladatom, ezért a csapat stabilizálása volt a cél a szünetben, mert ha győzni nem is tudtunk, egy vereség nagyon rosszul jött volna."Jól reagált a csapat, mert a második félidőben már nem engedtük veszélyesen közel a kapuhoz az ellenfelet, és megszereztük az egy pontot, ami kifejezetten jó eredmény.”

Egyáltalán nem becsültük le őket

Az olasz szakember nevetségesnek nevezte a több montenegrói által megfogalmazott vádat, miszerint lebecsültük volna őket. Rossi számára ez azért sértő, mert az ellenfél tiszteletére nagy hangsúlyt fektet az öltözőben.

 
Nem lehetett senkit kiemelni Montenegróban (Fotó: MLSZ)

“Ha már ott tartanánk, hogy bárkit félvállról vehetnénk, akkor is tilos lenne lenézni egy ellenfelet. Szerencsére nem is ilyen csapat a magyar, nem kell senkinek külön felhívnom a figyelmét az ellenfél tiszteletére.”

“Emlékszem olyan győztes mérkőzésre, amely után az ellenfél játékosainak a tekintetében döbbenetet láttam. Egyszerűen nem hittek a szemüknek. Minket soha nem lephet meg ennyire egyetlen ellenfél sem, mert mi nem nézünk le senkit."Két lábbal a földön állunk, tisztában vagyunk a saját helyünkkel és erőnkkel, ezért tudunk sikeresek lenni. Tudjuk, hogy nem tudunk jobban focizni az angoloknál és a németeknél, ezért jobban kell akarnunk náluk a győzelmet, erősebbnek kell lennünk csapatként. Ebbe a filozófiába nem fér bele, hogy lenézzünk egy máskülönben igencsak erős ellenfelet.”

 
Mi senkit nem nézünk le (Fotó: MLSZ)

A kapitány elmondta, látta az összes mérkőzést, amit a selejtezőcsoportunkban lejátszottak, és Montenegró Szerbia dolgát is alaposan megnehezítette. “A 78. percben még 0-0-ra állt a meccs, sőt Jovetic révén a montenegróiaknak volt komoly helyzetük. A végén nagyot kockáztattak a szerbek, de nagyot is nyertek vele: értékes győzelmet arattak Podgoricán.”

“Montenegró ellenünk is bizonyította, hogy kiváló csapat. "Őszintén ki kell mondanunk, hogy a 0-0 miatt ők lehetnek csalódottabbak, hiszen hiába volt nálunk többet a labda, a nagyobb gólszerzési lehetőségeik a hazaiaknak voltak.”

Litvánia és egy újabb góllal debütáló újonc

Három nappal a montenegrói pontszerzés után a magyar válogatott - a telt házas Puskás Arénában - magabiztosan győzte le Litvániát. A 2-0-ra megnyert mérkőzésen góllal debütált a kezdőcsapatban Varga Barnabás, aki egy egészen parádés első félórát zárt le a léc alá belsőzött labdájával.

 
Varga Barnabás góllal debütált a kezdőben (Fotó: MLSZ)

“Az első félidővel abszolút elégedett voltam, a második félidőben már akadtak gondjaink, de végül egy gyönyörű góllal lezártuk a mérkőzést. Azt gondolom, teljesen megérdemelten győztünk, ezzel a két hazai “kötelező” győzelmet szállítottuk is” - mondta a kapitány, aki a győzelem és az újabb góllal debütáló játékos ellenére kicsit feszülten nyilatkozott a meccs után.

“Öt éve vagyok szövetségi kapitány, de már tizenegy éve ismerhetnek, akik követik a magyar futballt, hiszen klubedzőként bajnoki címet nyertem a Honvéddal."Azt hiszem, lehetne már annyi hitelem, hogy ne kelljen minden kerethirdetés után magyarázkodnom. Szeretném, ha mindenki elhinné és megértené: tudom, mit csinálok, megalapozottak a döntéseim.”

 
A kapitány a hídon (Fotó: MLSZ)

“Az utóbbi hetekben-hónapokban többen számon kérték rajtam, miért nem válogatott még Lisztes Krisztián. Sok szurkolóval ellentétben nekem nem idén szúrt szemet Krisztián tehetsége, hanem 16 éves kora óta figyelemmel követem a fejlődését, mint ahogy annak idején Szoboszlai Dominikot is a Lieferingben láttam először játszani. A stábommal rengeteg mérkőzést látunk, itthon és külföldön is figyeljük a magyar játékosokat, de a válogatott meghívónak fontos kritériumai vannak.”

A legsúlyosabb dressz

A jelenlegi válogatott keret legalább fele Rossi alatt mutatkozott be a csapatban, és közös a játékosokban, hogy a kapitány a játékperceiket óvatosan adagolva építette be őket Szoboszlai Dominiktól Szalai Attilán át Kerkez Milosig.

“Nagyon óvatosnak kell lenni, nem szabad megkockáztatni, hogy a játékos megégjen, de közben éreztetni kell vele, hogy számítunk rá és bízunk benne. Be kell illeszteni a közösségbe, a csapat értékeit a magáénak kell vallania, és csak aztán kezdhetjük el beépíteni a játékunkba. Ez univerzális dolog, a világ minden csapatánál így megy, de Magyarország egy kicsit más.”

“A magyar válogatott mezének olyan súlya van, ami páratlan. Borzasztó nehéz feladat viselni, hiszen egy kis ország hatalmas futballkultúrája van benne, arról nem is beszélve, hogy egy olyan szurkolótábor áll mögötte, ami előtt nem engedheted meg, hogy rosszul játssz."Ezt is bele kell számolni, amikor arról beszélünk, hogy valaki 18 évesen készen áll-e a legsúlyosabb mez viselésére.”

 
A legsúlyosabb mez (Fotó: MLSZ)

A kapitány aztán visszakanyarodott a szurkolók témájához, és feltett egy igencsak érdekes kérdést: “Tudsz mondani még egy válogatottat, ami egy Litvánia elleni meccsre megtölti a hatvanezres nemzeti stadionját?”

Rossi szerint egészen döbbenetes, mennyire szeretik a magyarok a csapatukat, és roppant büszke rá, hogy a részese lehet a válogatottat körbelengő eufóriának. De szemet szúrt neki még egy dolog.

“Litvánia ellen rengeteg kisgyereket láttam a lelátón."Biztosan korábban is sokan voltak, de most feltűnő volt, hogy mindenhol közös fotókat, aláírásokat gyűjtő gyerekeket láttam. Ez azért is nagyon jó, mert aki belekóstol ebbe a hangulatba, azt biztosan magával ragadja, és így születnek meg a következő generációk válogatott játékosai.”

MOL Sportágak
MOL Csapat