Rossi szerint dicséret, hogy elvárják tőle a csodát

2022. június 02. csütörtök 09:29

Óriási meccsekkel indul a Nemzetek Ligája, a mieink a tavalyi Eb után idén is brutálisan nehéz csoportba kerültek. Marco Rossi kapitánnyal beszélgettünk a rajt előtt.

Egy évvel ezelőtt úgy ültünk le beszélgetni Marco Rossival, hogy az Európa-bajnokságon három elképesztően nehéz meccs várt a magyar válogatottra. Idén nincs Eb, de a helyzet nagyon hasonló, hiszen a Nemzetek Ligájában a mieink feljutottak a legmagasabb osztályba, így a tavalyihoz hasonlóan kőkemény megmérettetések várnak rájuk.

“A felkészülésünk is hasonló, mint tavaly volt” - mondta Rossi a MOL Csapatnak. “A magyar bajnokságban játszó játékosokkal nagyjából egy hete készülünk együtt, de folyamatosan érkeznek a többiek is. Jellegét tekintve a munka ugyanaz, mint az Eb-felkészülés idején: próbálunk minden eshetőségre felkészülni, kielemezzük az ellenfeleket és új lehetőségeket próbálgatunk a mi csapatunkkal.”

Most aztán lemérhetjük, hol tartunk!

A Nemzetek Ligája A csoportjában senki nem számíthat könnyű ellenfelekre, a magyarok pedig minden idők legkeményebb Európa-bajnoki csoportja után az NL-ben is alaposan belehúztak: az Eb-győztes olaszok, a döntős angolok és Németország lesznek Marco Rossi csapatának ellenfelei.

“Egyik válogatottra sem könnyű felkészülni, de az angolokra a legnehezebb. "A németek és az olaszok játékrendszerét ismerjük, ők nem variálnak sokat, így a kiindulópont megvan, ezzel szemben az angolok hol 4-2-3-1ben, hol 4-3-3-ban játszanak, ezért minden eshetőségre fel kell készítenünk a csapatot, és ez nem könnyű feladat egy ilyen erős ellenféllel szemben.”

 
Fotó: MLSZ
 

“Ennek ellenére hittel és magabiztossággal készülünk mindegyik ellenfélre. A tavalyi sikereknek önbizalmat kell adniuk, és mi is azt szugeráljuk a játékosokba, hogy higgyenek magukban, mert másképp nem lehetünk eredményesek.”

Megkérdeztük a kapitányt, számít-e rá, hogy az ellenfelek a magyar válogatott ellen alaposan belerotálnak majd a csapatukba, és a két rangadóra tartalékolnak. “Ha a kollégák helyében lennék, valószínűleg én is belenyúlnék a csapatomba a magyarok ellen, hiszen mikor máskor pihentessen egy kapitány, ha nem a csoport leggyengébb tagja ellen.”

“Azt azonban nem hiszem, hogy lebecsülnének minket. Láthatták az Európa-bajnonkságon, illetve az őszi selejtezőkben, hogy aki nem vesz minket elég komolyan, azt el tudjuk kapni” - mondta a kapitány, majd nevetve hozzátette: “Ez az egész rotáció dolog amúgy sem sokat számít, mindhárom ellenfelünknek van harminc olyan játékosa, aki simán kezdhetne bármelyik meccsen.”

Eredmény vagy csapatépítés?

A Nemzetek Ligája nem Eb, a mieink számára mégis komoly tétmeccs (nem véletlenül, a tavalyi Eb-re is a NL-szereplésünknek köszönhetően jutottunk ki), ezért felmerül a kérdés, hogy a kapitány hogy tekint a nyári összecsapásokra. Mi a fontosabb, a 2024-es Eb-re készülő csapat összegyúrása, vagy az eredményes szereplés a Nemzetek Ligájában?

 
Fotó: MLSZ
 

“Óriási hibát követünk el, ha nem tartjuk szem előtt mindkettőt. A játékoskeretből is látható, hogy sok fiatalt hívtam meg, azaz a jövőt is figyeljük, de a futball mindig és mindenhol az eredményekről szól."Tíz nappal egy mérkőzés után az emberek már nem emlékeznek rá, milyen játékot mutatott a csapat, csak az eredemény marad meg. A futballnak nincs múlt ideje, csak a jelen létezik!”

“A fent említett rotációra nekünk is ugyanúgy szükségünk lesz, mint a sztárcsapatoknak, hiszen tíz nap alatt négy kőkemény meccset fogunk lejátszani. Egyelőre nem tudom megmondani, a fiatalok közül kinek hány játékperc fog jutni, de biztosan forgatnom kell majd a csapatot, hogy frissek tudjunk maradni.”

“A keretből most kimaradók előtt is nyitva a kapu, rajta tartjuk a szemünket például Kerkez Miloson is, főleg most, hogy zsinórban játszotta a meccseket, és jól is teljesített. Milos hiányposzton játszik, nagy szükségünk lenne a bal szárnyvédő posztján egy állandó megoldásra, de nem kapkodhatunk, mert csak ártunk vele a csapatnak és a játékosnak is. Az U21 egészen más tészta, mint a felnőtt szint.”

 
Fotó: MLSZ
 

“Vannak, akiket azért hívtam be, hogy szokják a légkört, ismerkedjenek a csapat játékával és az öltözővel, és vannak speciális helyzetben lévő játékosok is. Ott van például Schön Szabolcs, aki keveset játszott a klubjában, ezért abban maradtam Gera Zolival, hogy két meccset az U21-esekkel játszik le, aztán csatlakozik hozzánk az első keretbe."És azt még nem tudjuk, mi lesz Gazdag Danival, aki koronavírusos, és egyelőre nem tudott hazautazni.”

“Összegezve egészen más helyzetből kezdjük a felkészülést, mint az ellenfeleink, hiszen nekünk nincs akkora merítési lehetőségünk, hogy egy-egy sérült, vagy formán kívül játszó futballistát hasonló képességű helyettessel pótoljunk. Én lennék a legboldogabb, ha ez nem így lenne” - tette hozzá mosolyogva Rossi.

Most fogunk a legjobban játszani?

A magyar válogatottal kapcsolatban az utóbbi években az volt a tapasztalat, hogy minél jobb ellenféllel találkozott, annál jobb játékot mutatott. Így fordulhatott elő, hogy remek játékkal pontot szereztünk az Eb-n a németek és a franciá ellen is, a vb-selejtezőkben viszont oda-vissza kikaptunk Albániától és alaposan megszenvedtünk többek között Andorrával is.

 
Fotó: MLSZ
 

“Értem, hogy miért mondják ezt a szurkolók, hiszen már 2019-ben olyan válogatottakat győztünk le, mint a horvát és a walesi, de azért magamban csak mosolygok az ilyen leegyszerűsítés hallatán. Játszottunk jó meccseket könnyebb és nehezebb ellenfelekkel is, úgyhogy erre csak annyit mondok, egyáltalán nem magától értetődő, hogy a magyar válogatott ilyen eredményeket ér el az elitmezőny tagjaival szemben.”

“De muszáj dicséretnek felfognom, hogy a közönség elvárja tőlünk a csodát. Valahogy a kluboknál könnyebben elfogadják a magyar szurkolók, hogy a tudáskülönbséget nem lehetett áthidalni, viszont a válogatottól szinte már el is várják, hogy szállítsuk a bravúrokat."Persze mi magunk is erre készülünk, de ott még nem tartunk, hogy el is várjuk” - tette hozzá nevetve a kapitány.

MOL Sportágak
MOL Csapat