Sallói: A fejekben már ott van a vasárnapi bajnoki

2022. július 29. péntek 10:44

A Gabala elleni továbbjutás után jön a bajnoki nyitány, Sallói István sportigazgatóval tervekről, célokról és az átigazolási szezon hajrájáról is beszélgettünk.

Nem volt különösebben lélekemelő a MOL Fehérvár gabalai visszavágója a Konferencia Liga selejtezőinek második körében, de összességében egy percig sem fenyegette veszély a Vidi továbbjutását. A vereség belefért, a fehérváriak 5-3-as összesítéssel léptek tovább, és Sallói István sportigazgató szerint is ez volt a legfontosabb.

“Szerettünk volna veretlenül továbbjutni és a papírforma szerint így is kellett volna történnie, de nem így alakult. Nem voltunk a legélesebbek, de úgy gondolom, a fejekben ott volt, hogy nálunk van az előny és vasárnap már bajnoki meccsen lépünk pályára” - mondta a Vidi sportigazgatója.

“Ma már Európában minden csapat fel tud készülni a másikból, és ha az erősebb csapat nem koncentrál száz százalékig, akkor előfordulnak olyan eredmények, mint akár a ZTE győzelme a Milan ellen, vagy a magyar válogatott parádés győzelme Angliában” - tette hozzá a fehérvári legenda.

Arccal a következő célok felé

A sikeres európai nyitány után kétfrontosság szélesedik a harc, hiszen kezdődik az NBI, hamarosan pedig a harmadik front is megnyílik, hiszen a bajnoki rajttal együtt elindul a MOL Magyar Kupa is - igaz, itt az első két fordulóban még nem lépnek pályára az első két osztály csapatai. Sallói elmondta, a felkészülés jól sikerült, de még nem végleges a Vidi kerete.

 
Fotó: MOL Fehérvár
 

“Vannak új játékosaink, természetes, hogy még nem tökéletes az összhang, de jól dolgozott a csapat a felkészülési időszakban, és úgy gondolom, jó állapotban várjuk a bajnoki rajtot. Természetesen még nem vagyunk csúcsformában, de a tétmeccsekkel egyre jobb formába fogunk lendülni” - tette hozzá bizakodva a sportigazgató.

“Minden meccsből tanulunk, minden megvívott csatával egyre jobbak és összeszokottabbak leszünk."Ambíciózus céljaink vannak a szezonra, de a legfontosabb az, hogy ne legyen akkora hullámzás a csapat teljesítményében, mint a tavalyi szezonban. Kiegyensúlyozottabbnak kell lennünk, mert csak így érhetjük el a kitűzött célokat.”

 
Fotó: MOL Fehérvár
 

Ha már a sportigazgató szóba hozta, rákérdeztünk, pontosan mik ezek a bizonyos célok a MOL Fehérvárnál. “A bajnokságban a dobogóra kell állnunk, és fontos célkitűzés számunkra a minél jobb szereplés a MOL Magyar Kupában is. A döntőbe szeretnénk jutni, annál is inkább, mert tavaly nagyon elszúrtuk és ezt szeretnénk kiköszörülni, és a Red Blue Devils [a Vidi B-közép legnagyobb csoportjának neve - a szerk.] idén ünnepli a 30. születésnapját, mi pedig szeretnénk őket megajándékozni egy trófeával.”

“A Konferencia Liga céljait részben a sorsolás is meghatározza. Úgy gondolom, a playoffkört megalapozottan vesszük célba, de a csoportkört nem tudjuk elvárásként megfogalmazni, hiszen az utolsó körben akár topligás ellenfelet is mellénk sorsolhatnak. "Természetesen oda szeretnénk érni a főtáblára, és mindent meg fogunk tenni érte” - fogadkozott Sallói.

Három védő - négy védő

A felkészülési időszak, illetve a lejátszott barátságos- és tétmeccsek alapján úgy tűnik, a tavasszal Michael Boris edző által meghonosított háromvédős felállás lesz a Vidi alapfelállása, ám Sallói szerint ez nem ilyen egyszerű.

 
Fotó: FC Gabala/Facebook
 

“Ahhoz, hogy nehezen kiismerhető, sokoldalú játékot mutassunk, nem elég, ha a csapat egyféle felállásban hatékonyan tud működni. Természetes, hogy most a háromvédős rendszert játszatja a csapattal Michael Boris, mert tavasszal ebben a formációban talált magára a csapat, és a játékosok is komfortosabban érzik magukat így.”

“Ugyanakkor a Vidi klubfilozófiája a támadójátékot helyezi előtérbe, és bár igaz, hogy a védekezés stabilabb a mostani szisztémával, a csatárok azonban jobban szeretik, ha ők vannak többen, nem a védők” - tette hozzá nevetve az egykori válogatott csatár.

“Ezt Michael Boris is tudja, és biztos vagyok benne, hogy jó néhányszor fogjuk látni a Vidit négyvédős rendszerben játszani. Kell, hogy legyen egy alapjátékunk, ez vitán felül áll, de készen kell állnunk arra, ha az ellenfél vagy az eredmény miatt változtatni kell.”

Még nincs vége az átigazolási szezonnak

Ami a csapatoknak a holtszezon, az a sportigazgatónak az év legfontosabb időszaka, és Sallói is megerősítette, hogy még távolról sem végleges a Vidi kerete. Az átigazolási szezont augusztus végéig tart, és valószínű, hogy érkezők és távozók is lesznek.

 
Fotó: MOL Fehérvár
 

“Sajtóhíreket inkább nem kommentálnék, de tény, hogy több játékosunk iránt is van kereslet. A célunk, hogy minél erősebb kerettel vágjunk neki a szezonnak, de nem tehetjük meg, hogy bizonyos ajánlatokra nemet mondjunk. Ha pedig valaki távozik, akkor azt pótolni kell, így ezek most valóban izgalmas napok.”

“Az átigazolási szezonnak két fontos pillanata van. Az egyik az eleje, amikor a bajnokságok befejeződnek és a korábban letárgyalt igazolásokat nyélbe lehet ütni, a másik pedig a legvége, amikor a magasabban jegyzett csapatok keretei kialakulnak, és kiderül, kikre nem számítanak. Ilyenkor lehet lecsapni olyan futballistákra, akik a mi szintünkön óriási erősítést jelentenek.”

 
Fotó: MOL Fehérvár
 

Sokszor téma a szurkolók között, hogy az európai kupákban szereplő magyar csapatokban kevés a hazai játékos. Ebből a szempontból a Vidi nem áll rosszul, hiszen a Gabala elleni meccsen is hat magyar játékos lépett pályára (négyen kezdőként), de vajon a sportigazgatónál kiemelt cél-e, hogy hazai futballistákat szerződtessen?

“A fő prioritás a minőség” - szögezte le Sallói. “Ugyanakkor számunkra is fontos, hogy legyenek magyar játékosok a keretben, hiszen a szurkolók is jobban azonosulnak a csapattal. Vannak magyar kiszemeltjeink is, nem kizárt, hogy még ezen a nyáron is érkezik hozzánk hazai játékos.”

 
Fotó: MOL Fehérvár
 

“A legfontosabb most az, hogy a Vidi gyorsan elkapja a fonalat, formába lendüljön és magabiztosan kezdje el a szezont.

Hogy mivel lennék elégedett 2022 utolsó bajnokiján? Nos, ha dobogón leszünk, állunk a kupasorozatban és ott vagyunk a Konferencia Liga főtábláján, azt mondom, kihoztuk magunkból, ami bennünk van” - zárta a gondolatait a sportigazgató.

A MOL Fehérvár július 31-én, vasárnap kezdi meg a szereplését a magyar bajnokságban, az első fordulóban Paksra látogat a Vidi. A 18h-kor kezdődő mérkőzést az M4 Sport élőben közvetíti. Négy nappal később, augusztus 4-én következik a Konferencia Liga-selejtezők harmadik fordulójában a Petrocub Hincesti elleni párharc első meccse, amelyre a MOL Aréna Sóstóban kerül sor. 

MOL Sportágak
MOL Csapat