Sallói: Erős magyar mag és fiatalabb keret volt a cél

2022. szeptember 02. péntek 11:00

Profittal zárta az átigazolási időszakot a MOL Fehérvár, ráadásul Sallói István sportigazgató céljai is teljesültek: sok fiatal és magyar játékos érkezett a Vidihez.

Furcsa rajtot vett a 2022-23-as szezonban a MOL Fehérvár FC, hiszen míg a Konferencia Ligában nemcsak a playoffig menetelt, de idegenben győzte le a Bundesliga tavalyi 7. helyezettjét, addig a bajnokságban felemásan indult a szezon: a fehérváriak öt meccsből három vereséggel állnak a 7. helyen, igaz, az Újpest elleni meccs halasztása miatt eggyel kevesebb meccset játszottak, mint a mezőny nagy része.

Ha a pályán nem is mindig alakultak jól a dolgok, jó híreket azért szállított Sallói István sportigazgató, aki alaposan belehúzott az átigazolási szezon utolsó napjaiban. A napokban bejelentették a válogatott szélső, Schön Szabolcs, valamint az egyik legnagyobb délszláv tehetségnek tartott Lirim Kastrati érkezését.

“A klub játékfilozófiájában fontos szerep jut a gyors szélsőknek,, ezért ezeken a posztokon akartuk megerősíteni a keretet, ráadásul a szükség is ezt diktálta, hiszen Ivan Petrjak játékjogát értékesítettük a nyáron” - mondta a MOL Csapatnak a fehérvári legenda.

Fiatalok és magyarok

A nyári átigazolási szezonban több magyar játékos is csatlakozott a Vidihez, a válogatott Schön mellett a DAC-tól érkezik Szendrei Ákos, illetve a tavalyi szezont is Székesfehérváron töltő Bese Barnabás is a csapatot erősíti a 2022/23-as idényben.

“A törekvéseink között szerepel az is, hogy mindig legyen egy erős magyar mag a csapatban. Több magyar játékos is alapember a Vidiben, hozzájuk csatlakoznak az új igazolásaink. De volt más fontos célunk is.”

“A tavalyi szereplés alapján látható, hogy a csapatot újjá kell építeni, ezért pár rutinos játékos mellett, mint a védelemben Kasper Larsen, vagy a középpályán Claudiu Bumba, azért a legtöbb nyári szerzemény fiatal játékos, akik minőséget és friss energiát hoznak a csapatba. Schön még csak 21 éves, Kastrati egy évvel idősebb nála, Szendrei tizenkilenc, a szlovák utánpótlás-válogatott Pokorny pedig húszéves. A ZTE-től érkező Nikola Serafimov szinte már idősnek számít a maga huszonkét évével” - tette hozzá Sallói.

Profitot termelt az átigazolási időszak

Az sem mellékes szempont, hogy a MOL Fehérvár kerete úgy lett bővebb, hogy üzletileg is előnyös megállapodások születtek, hiszen Petrjak mellett távozott Rus Adrián is, és a két játékosért jelentős összeget, - a transfermarkt szerint - bő kétmillió eurót kapott a Vidi.

 
Fotó: MOL Fehérvár
 

 “Az adás-vétel oldalt igyekszünk egyensúlyban tartani, ezért, ha egy-egy játékosunkért mindenkinek megfelelő ajánlat érkezik, nem zárkózunk el a tárgyalásoktól. Így volt ez idén nyáron, Rus Adrian és Ivan Petrjak esetében is. Mindkét játékossal tárgyaltunk a hosszabbításról is, de végül az eladás lett a klub szempontjából a legjobb opció. Mind a védelembe, mind a támadósorba érkeztek új játékosok, akik megfelelően tudják őket pótolni."A középpályára is szerettünk volna minőségi játékost igazolni, de nem volt olyan játékos, aki üzleti és sportszakmai szempontból is megfelelő lett volna. Nem szeretnénk csak azért igazolni, hogy igazoljunk.

Rákérdeztünk, hogy pontosan milyen változásokra lehet számítani a Vidinél, de Sallói szerint a taktikai változásokról még korai beszélni, mert kell egy kis idő, amíg az új igazolásokkal kiegészülve együtt dolgozik a keret. Annyit azonban megosztott velünk, hogy “ahogy az igazolásokból is látszik, a védelem magasítása, illetve a támadószekció gyorsítása fontos szempont volt.  A szélekre két rendkívül gyors, gólérzékeny és gólpasszokra is képes támadó érkezett.”

A sportigazgató hozzátette, nemcsak az új igazolások jelentenek erősítést, hanem a kölcsönből visszatérők is. “Budu Zivzivadze ugyanazt a lendületet hozta a csapatba, mint amit egész tavasszal az Újpestben mutatott, Lyes Houri pedig felépült a sérüléséből, és biztos vagyok benne, hogy hozzá fog tudni tenni a játékunkhoz.”

Egy álommal kevesebb, de maradt még!

A MOL Fehérvárnak sajnos nem sikerült a Konferencia Liga főtáblájára jutnia, hiába győzött Kölnben, a visszavágón a német csapat 3-0-ra nyert. Az európai kaland ennek ellenére jól sikerült Fehérváron, és nem csak azért, mert egészen a playoffig menetelt a Vidi.

“Természetesen minden évben szeretnénk csoportkörbe kerülni, ehhez az idei szereplésünk is hozzásegíthet, hiszen, hogy a koefficiensünk is javult, így jövőre még jobb helyzetből vághatunk neki a selejtezőknek. Idén is az utóbbi években gyűjtögetett pontoknak köszönhetően volt egészen jó sorsolásunk, bár a sors sokat elvett azzal, hogy pont a playoffban megkaptuk a lehető legnehezebb ellenfelet.”

“Sajnos nem sikerült a bravúr, ráadásul annak, hogy az európai kupameccsek voltak a fókuszban, a bajnoki szereplésünk látta a kárát. "A Paks elleni vereséget sajnálom a legjobban, ott nem is érdemeltünk vereséget, míg a Ferencváros és a Kisvárda elleni mérkőzéseken újra visszaköszönt az évek óta meglévő probléma, hogy az európai kupameccsek előtt-után általában gyengébben teljesít a csapat.”

“De ezzel már nincs mit tenni, most már a bajnokságra kell fókuszálnunk. Van egy elmaradt meccsünk is, amit pótolnunk kell és minél előbb felzárkózni az élmezőnyhöz, mert a céljaink nem változtak: a MOL Fehérvárnak jövőre is Európában kell játszania. Ez az előttünk álló szezon legfontosabb célkitűzése, és úgy gondolom, elég erősek leszünk, hogy el is érjük” - zárta a gondolatait Sallói.

MOL Sportágak
MOL Csapat