Schäfer elmondta, miben voltak az Eb legjobbjai a magyarok

2021. június 25. péntek 13:29

A magyar válogatott és a DAC középpályása kiegészítő emberből lett főszereplő, kis híján hős is, de egyelőre még azon eszi magát, hogy milyen közel volt az óriási bravúrhoz a csapat.

“Azt még nem fogtam fel, milyen hatalmas dolgot értünk el így is, egyelőre sokkal erősebb bennem a keserűség amiatt, hogy ilyen közel voltunk a bravúrhoz, mégsem sikerült” - mondta a MOL Csapatnak nagyot sóhajtva Schäfer András, a magyar válogatott középpályása.

A mieink két döntetlennel és egy vereséggel zárták az Európa-bajnokságok történetének legkeményebb csoportját, és nem sikerült továbbjutniuk az egyenes kieséses szakaszba, ám ettől mindössze néhány perc választotta el őket. A dunaszerdahelyi középpályást egyáltalán nem lepte meg a magyar válogatott kiváló teljesítménye az Eb-n.

Elhittük, hogy képesek vagyunk rá

“Szerintem a legnagyobb dolog az, hogy mi valóban elhittük, hogy tovább tudunk jutni ebből a csoportból is. A csapatunk taktikája persze nem változott, ugyanúgy a biztonságos védekezésből indultunk ki Németországban is, de megvolt a haditervünk a továbbjutásra, és a meccset elnézve működött is a dolog. Egyszerűen balszerencsések voltunk, ezért nem jutottunk tovább” - mondta Schäfer.

 
Fotó: MLSZ
 

A magyar válogatott óriásit küzdött a németek ellen, és csak percek választották el a továbbjutástól, és Schäfer szerint ha az Eb előtt nem is, a meccsek alatt már megvolt a respektje a mieinknek.

“Sokan beszélnek arról, hogy az utolsó percekben a németek húzták az időt 2-2-nél, és hogy ez mekkora eredmény tőlünk. Egyetértek velük, de mi már a szünet után megkaptuk a németektől a visszaigazolást, mert amikor jöttünk vissza a pályára, láttuk az ellenfélen, hogy ideges. Mi mosolyogva jöttünk ki az öltözőből, a németek pedig kimondottan feszülten, látszott rajtuk, hogy óriási a nyomás a játékosokon.”

“Nézegettük a statisztikákat, amik közül sokban az elsők között vagyunk akár egyénileg, akár csapatként, de én azt mondom, van valami, amiben egészen biztosan mi voltunk az Eb legjobb csapata: mentális erőben és önbizalomban. Mi nem csak hittük, hanem tudtuk is, hogy bennünk van ez a teljesítmény, és ezért a válogatott stábjának jár az elismerés” - mondta határozottan a középpályás.

Mintha felhőkön futottam volna

Schäfer védekező középpályás - bár a klubjában kicsit más a szerepe, mint a válogatottban -, ezért számára különösen fontos volt, hogy ő szerezte a magyarok második gólját, ráadásul egy perccel a németek egyenlítése után, egy lélektanilag rendkívül fontos pillanatban.

 
Fotó: MLSZ
 

“Amikor láttam, hogy a kapuba kerül a labda, csak üvöltöttem és rohantam, azt sem tudtam, hol vagyok. Olyan érzés volt, mint a felhőkön futottam volna, aztán amikor a többiek utolértek, és letepertek, a földön el is sírtam magam.”

Magára a találatra így emlékszik vissza a DAC középpályása: “Mindig felíveljük Szala felé a középkezdést, most azonban annyiból más volt a helyzet, hogy a németek - még talán a gólt ünnepelve - teljesen szétcsúsztak, valahogy mindenki a saját bal oldalukra tolódott át, így Fityóval kettő az egyben tudtuk megtámadni a második labdát. Végül én fejeltem le, és ahogy megláttam magam előtt a folyosót, tudtam, hogy Szala oda fogja tenni elém, és mindent beleadva rohantam tovább.”

 
Fotó: MLSZ
 

“Szala tökéletes labdát adott, én pedig úgy voltam vele abban a pillanatban, hogy bár láttam Neuert, ha egy páncélajtó lett volna előttem, abba is ugyanígy beleugrottam volna fejjel előre” - mondta nevetve.

“Bevallom, a fejes közben már az is eszembe jutott, hogy ha mellé megy, biztosan büntető kapunk, mert oldalról is löktek, és a kapussal is volt kontakt. Ha mellé megy a fejes, talán még ki is állítják a védőt a büntető mellé, de azért nem vagyok szomorú, hogy így alakult” - tette hozzá széles mosollyal.

Senki nem bántja Gulát

A mieink nemcsak vezettek, de kézben is tartották a németek elleni csörtét, nem igazán lehetett érezni, hogy az ellenfél fogást találna a szinte extázisban játszó magyarokon. Jött azonban egy óriási hiba, ami visszahozta a németeket a meccsbe: Gulácsi rosszul mozdult ki egy beadásra, és Havertz közelről kihasználta a hibát.

 
Fotó: MLSZ
 

“Egy rossz szó nem sok, annyit se szólt senki Gulának a meccs után, és ez így van rendjén. Sokan mondják, hogy igazi csapatként küzdünk, márpedig ez leginkább abban érhető tetten, hogy képesek vagyunk egymásért küzdeni.

Azért vagyunk csapat, hogy javítsuk a társunk hibáját, és ez ebben az esetben sem volt másként, hiszen bő egy perccel az egyenlítésük után már újra mi vezettünk” - mondta határozottan Schäfer.

“Gulának óriási szerepe van abban, hogy kijutottunk az Európa-bajnokságra, és hogy ebben a nehéz csoportban is kiválóan szerepeltünk. Lehetetlen védéseket mutatott be, tartotta bennünk a lelket a nehéz pillanatokban, a csapat egyik legjobbja volt az egész Európa-bajnokságon.”

Kiegészítő emberből kulcsfigura

A középpályás karrierje igencsak ígéretesen indult, hiszen még húszéves sem volt, amikor a Genoa szerződtette. Az olasz kaland nem hozta meg az áttörést, de a DAC-nál egyre jobban ment neki a játék, ezért a kölcsönből végleges dunaszerdahelyi szerződés lett, amit kiváló játékkal hálált meg. A válogatottban azonban, ha számított is rá Marco Rossi, csak kiegészítő embernek tűnt kívülről.

 
Fotó: MLSZ
 

“Már az edzőtáborban tudtuk, hogy Gazdi, Zsolti és Szobi [Szoboszlai, Kalmár és Gazdag] nem lesznek velünk, és bár én más poszton játszom, tudtam, hogy nagyobb szerepem lehet. Szerencsére a felkészülési meccseken sikerült jó teljesítményt nyújtanom ebben a számomra nem teljesen komfortos pozícióban, így végül az Eb-n is a csapatban találtam magam.”

“Hozzá kell tennem, hogy én védekezőbb típusú játékosnak tartom magam, de Marco Rossi tökéletesen megtalálta számomra azt a pozíciót, amiben hasznos tagja tudtam lenni a válogatottnak is. "És nemcsak a kapitány segített sokat, hanem például Kalmár Zsolt is, akivel rengeteget beszéltem, és nagyon jó tanácsokkal látott el. Ugye ilyesmiről van szó, amikor azt mondjuk, igazi csapat vagyunk.”

 
Fotó: MLSZ
 

Schäfer fejlődésének azonban volt még egy kulcsszereplője, aki nem más volt, mint a magyar válogatottat a 2016-os Európa-bajnokságra kivezető edző, Bernd Storck, aki alatt Dunaszerdahelyen is rengeteget fejlődött a játéka.

“Így, hogy a németek ellen jól játszottunk, és még gólt is tudtam szerezni, még viccesebb visszagondolni, hogy Bernd Storck mindig azt mondogatta nekem, figyeljem Joshua Kimmichet, és próbáljam azt csinálni, amit és ahogy ő tesz a pályán."Nagyon sokat köszönhetek a német szakembernek, sokat fejlődtem alatta, elsősorban a rúgótechnikám, de a hatos posztot is neki köszönhetem.”

 
Fotó: MLSZ
 

Schäfer egyelőre nem foglalkozik vele, hogy a saját pályafutása szempontjából mit jelent a kiváló Eb-szereplés. “Néhány hét múlva majd biztos úgy gondolok vissza, hogy “Jézusom, 2-2-t játszottunk Németországban”, de most még nincsenek ilyen gondolataim. Egyelőre bánt, hogy nem jutottunk tovább, és nincs is kedvem azzal foglalkozni, hogy mit hoz a jövő.”

“De hamarosan kezdődnek a dolgos hétköznapok, hiszen a dunaszerdahelyi csapattársak már el is kezdték a felkészülést. Nem lettem más játékos a németeknek lőtt góllal, vagy a válogatott kiváló szereplésével, mindent meg fogok tenni, hogy tovább fejlődjek. Csak egy dolog változott: a szüleim a világ legbüszkébb emberei lettek” - zárta gondolatait nevetve a középpályás.

MOL Sportágak
MOL Csapat