Storck: Minden adott, csak rajtunk múlik, hova jutunk!

2020. július 28. kedd 10:06

A DAC remek formában kezdte a felkészülési időszakot, Bernd Storck vezetőedző bízik benne, hogy egy taktikailag sokoldalú, de felismerhető játékot játszó csapata lesz a hamarosan kezdődő idényben.

“Hogy rövid volt a vakáció? Nos, aki az én szakmámban dolgozik, az pontosan tudja, hogy nekünk nincs szabadságunk” - mondta Bernd Storck, a DAC vezetőedzője, miután néhány napos pihenő után visszatért Dunaszerdahelyre, hogy megkezdje csapata felkészítését az előttünk álló idényre.

“Friss vagyok, és nagy kedvvel vetettem magam a munkába. Rengeteg dolgunk van, új játékosokat is be kell építenünk, és folytatnunk kell azt a munkát, amit a pandémia miatt furcsára sikerült tavaszi idényben már elkezdtünk. "Nem a nulláról indulunk, a fiúk gyorsan ráéreztek, mit szeretnék tőlük látni, és nagyon jól dolgoztak abban a rövid időszakban, amikor egymást érték a mérkőzések, és inkább a meccsfelkészülés dominált, mint az új rendszer taktikai variációinak begyakorlása.”

Csökkenteni a különbséget

Az FC DAC a tavalyihoz képest egy helyet hátralépve a harmadik helyen zárta a 2019/20-as bajnoki szezont, amelyben a Szlovák Kupában egészen az elődöntőig menetelt a csapat - ekkor már Bernd Storck irányításával. A nagy ellenfél, a Slovan Bratislava megszorítására reménye sem volt a DAC-nak, a pozsonyiak az egész bajnokságot uralva védték meg bajnoki címüket.

 
Fotó: FC DAC
 

“Az elmúlt időszak mindenkinek nehéz volt, így nem foghatunk semmit a megváltozott körülményekre. Azt gondolom, a fiúk nagyszerűen dolgoztak, és elindultunk azon az úton, amin a következő időszakban haladni szeretnénk. Érkezésemkor hét pont hátrányunk volt a Zsolnával szemben, amit öt meccs alatt majdnem behoztunk. Nem sokon múlott az ezüstérem, végül egy ponttal maradtunk le a második helyről. De ez már a múlt, csak előre szabad nézni, mert a nyakunkon a következő szezon.”

“A célunk nem is lehet más, mint a Slovan dominanciájának megtörése. A feladat nagyon nehéz, hiszen egy tapasztalt, nagy és erős kerettel rendelkező csapatot kellene legyőznünk a fiatal, de roppant sikeréhes csapatunkkal. "Azt hiszem, jól haladunk, és biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog csökkenteni a különbséget a két csapat között” - jelentette ki magabiztosan Storck.

 
Fotó: FC DAC
 

“A rutin persze hiányzik a csapatól, de a minőség megvan, és ami még fontosabb, a játékosokat feldobja, hogy nehéz feladat áll előttük. Tenni akarnak a sikerért, és szerencsére minden adott ahhoz, hogy így is legyen.”

Németországból igazolt a DAC

A DAC eddig két igazolást jelentett be, mindkét játékos Németországból érkezett Dunaszerdahelyre. A 26 éves védekező középpályásként és védőként is bevethető Jannik Müller a Bundesliga II-ben szereplő Dynamo Dresdentől érkezett, ahol a pályán, és azon kívül is a csapat vezére volt (“Ugyanezt várom tőle Dunaszerdahelyen is” - szögezte le Storck). Müller első szerdahelyi nyilatkozatában kiemelte, Timo Werner barátja szerint a DAC-nál rendelkezésre álló edzéslehetőségek versenyre kelhetnek a Chelsea komplexumával is.

A másik új igazolás a Hertha BSC egykori német U20-as válogatott játékosa, Sidney Friede. A támadó középpályás pár napos csallóközi tartózkodása után szintén kiemelte a DAC edzőközpontjának felszereltségét, Storck pedig azt mondta a játékosról, “intelligens, gólerős futballista, akiben 22 évesen még bőven van fejlődési lehetőség.”

Felmerül a kérdés, hogy az edzőnek mekkora szerepe van abban, hogy német játékosok a dunaszerdahelyi csapatot választják. “Csak addig kell győzködni őket, míg el nem jönnek hozzánk. Amint itt vannak Dunaszerdahelyen, látják a stadiont, az edzőközpontot, és úgy általában a körülményeket, már könnyebb dolgom van” - mosolygott Storck. “Ezeket a fiatal, ambíciózus játékosokat a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem csak a pénz érdekli, látják a felvételeket a MOL Aréna hangulatáról, és máris tudják, hogy egy nagyra törő klubba szerződtek.”

Mindent bele!

Storck határozottan kijelentette, minden szempontból - és minden fronton - óriási célokat tűzött ki a csapata elé. “Érdemes mindig magasra tenni a lécet, mert aki kicsire néz, az meg is elégszik vele. Nálunk ilyesmiről szó sem lehet, hiszen a klub ambíciói, illetve a körülmények - beleérte a szurkolótábort, az edzőközpontot és a klub lehetőségeit - mind azt diktálják, hogy maximális erőbedobást kell követelnünk magunktól.”

 
Fotó: FC DAC
 

“Azt gondolom, versenyképesebb csapattal vágunk neki a következő szezonnak. Szeretnénk minden szlovák versenysorozatban az aranyért harcolni, és Európában is felül akarjuk múlni az eddigi teljesítményünket. Utóbbihoz nyilván a szerencsére is szükségünk lesz, nagyon nem mindegy, kit sorsolnak mellénk az első körökben, de annyit megígérhetek, hogy bárki lesz is az ellenfél, mindent bevetünk ellene.”

“Sajnos a szurkolóink nélkül kell megvívnunk az első csatákat, ami számunkra óriási hátrány. A telt házas MOL Aréna olyan energiát ad a csapatunknak, ami a nemzetközi meccseken is kuriózumnak számít."Hogy az egymeccses selejtezők nekünk kedveznek-e, az nyilván függ az ellenfelektől is. Egyrészt nincs hibázási, vagyis inkább javítási lehetőség, másrészt egy-egy mérkőzésen bármi megtörténhet” - mondta mosolyogva Storck, aki első edzőmeccsén a francia sztárcsapat, az Olympique Marseille legyőzésével húzta alá mondanivalóját.

“Az a célom, hogy filozófiai vonalat követő, de taktikailag sokoldalú csapatot küldjek a pályára, amely lelkes és győzni akar, de képes okosan, megfontoltan taktikát váltani akár mérkőzés közben is."Hogy így lesz-e, az csak rajtunk múlik, mert minden más eszköz a rendelkezésünkre áll. Izgalmas hetek következnek” - tette hozzá sokat sejtetően a német szakember.

MOL Sportágak
MOL Csapat