Szerb elitcsapatként kezdik a futballszezont Topolyán

2021. július 21. szerda 11:57

Ami két éve meseszerű volt, tavaly már valósággá vált, és a vajdasági magyarok futballközpontjában a vezérigazgató szerint még mindig mernek nagyobbat álmodni.

Topolyán tovább élik az álmot. A szerbiai magyar diaszpóra futballcsapata története harmadik szezonjára készül a szerb Szuperligában, és az első két, rendkívül sikeres idény után még többre és többre vágynak a vajdasági magyarok.

“Azt gondolom, nem túlzás kijelenteni, hogy a szerb bajnokság topcsapatai között vagyunk” - jelentette ki büszkén a MOL Csapatnak Palágyi Szabolcs, a TSC vezérigazgatója. “Reális cél, hogy a dobogó környékén számoljanak velünk, a 3-4. helyre egyértelműen elég erősnek tartom a csapatunkat.”

Nem mese, valóság a TSC sztorija

Míg korábban az is álomszerű volt, hogy a topolyaiak az első osztályban szerepeljenek, idén a 20 csapatosról 16-osra csökkentett létszámú szerb bajnokságban is biztos helye van az előző idényben az 5. helyen végzett TSC-nek. Sőt, Palágyi szerint lehet, hogy még a tizenhatos létszám is sok.

 
Fotó: Vajdaság Ma
 

“Semmi szükség nem volt húszcsapatos bajnokságra egy olyan kis országban, mint Szerbia. Hosszú és elnyújtott volt a bajnokság, arról nem is beszélve, hogy évről évre játszottak a Szuperligában olyan csapatok, akik nem biztos, hogy megütötték ezt a szintet. Tegyük hozzá, a szerb futball infrastruktúrája elég rossz állapotban van, ezért is jó, ha a források kevesebb klub között oszlanak meg, mert így talán marad pénz fejlesztésekre az első osztályú csapatoknál.”

“Az élmezőny erőviszonyai nem változtak a létszámcsökkentéssel, a két belgrádi csapat, a Crvena Zvezda és a Partizan továbbra is kiemelkedik a mezőnyből, hiszen mindkettő erős háttérrel, rengeteg minőségi játékossal, légiósokkal és komoly lehetőségekkel rendelkeznek. Mögöttük jövünk mi, illetve a Cukaricki és a Vojvodina, szerintem ez a három csapat fog küzdeni a dobogóért.”

“Könnyű dolgunk biztosan nem lesz. Az első évben megleptük a mezőnyt, senki nem ismert minket, nem tudtak készülni ránk, mi pedig nagyon jól lovagoltuk meg ezt az előnyt, így végeztünk a 4. helyen, és jutottunk ki Európába is. A második évről nem véletlenül mondják, hogy a legnehezebb, ehhez képest - hozzátéve, hogy a pandémia miatt sokkal nehezebb volt a szezon - alig maradtunk el az egy évvel korábbi teljesítményünktől, és bár Európában idén nem játszhatunk, az 5. helyet szép eredményként könyveltük el” - magyarázta Palágyi.

 
Fotó: FK TSC
 

“Úgy fogalmaznék, az első szezonunk meseszerű volt, a másodikban viszont bizonyítani tudtuk, hogy ami Topolyán történik, az nem mese, hanem valóság” - tette hozzá mosolyogva.

Rendszert vált a TSC

A vezérigazgató úgy érzi, jó felkészülést tudott le a csapat, amelynek az is segített, hogy nem adott játékost az Európa-bajnokságra. Szerbia nem jutott ki, így csak barátságos meccseket játszott, ezeken a TSC egy játékosa, Petkovic vett részt, a többiek hosszabb pihenőt kaptak a megerőltető, covid által uralt bajnoki szezon után.

“A nyár legfontosabb döntése az volt, hogy játékrendszert vált a csapatunk, átállunk háromvédős játékra. "Ez természetesen hatással volt az igazolásainkra is, két védőt is vásároltunk, és három lejáró szerződésű futballistától is megváltunk. Próbáltuk az igazolásokkal is megerősíteni a keret egyensúlyát a fiatal, tehetséges játékosok és a rutinos futballisták között, és úgy gondolom, sikerrel jártunk. Hosszú még az átigazolási szezon, de mi már készen állunk” - magyarázta Palágyi.

 
Fotó: TSC
 

“Ahogy korábban is, az idei átigazolási szezonban sem csak azt néztük, ki milyen futballista. Számunkra nagyon is fontosak a sportemberi erények, és az utóbbi években már bebizonyítottuk, hogy olyan futballisták is tudnak nekünk segíteni, akiktől a közvélemény nem sokat vár. Idén is igyekeztünk emberileg is feltérképezni a kiszemelt futballistákat, és biztos vagyok benne, hogy be fognak válni az igazolásaink.”

Augusztus végén költöznek a Kék Betyárok

A topolyaiak harmadik első osztályú szezonjukat is albérletben, a közeli Zentán kezdték meg (méghozzá sikerrel, a Novi Pazar 2-0-s legyőzésével indult a 2021/22-es idény), de már nagyon közeledik a pillanat, amikor a csapat lelkes tábora, a Blue Betyars birtokba veheti Szerbia legújabb stadionját, a topolyai arénát.

“Augusztus végére tervezzük az átadást, egyelőre folynak a tárgyalások a nyitómeccsről, előfordulhat, hogy bajnoki meccsel adjuk át a stadiont, de az is lehet, hogy a válogatott szünet alatt tudunk szervezni egy gálameccset” - mondta a vezérigazgató.

 
Fotó: Vajdaság Ma
 

“A stadion egyébként több szempontból is fontos mérföldkő a klubunk számára. Először is Szerbia legszebb és legmodernebb létesítménye lesz, másodszor pedig arra törekszünk, hogy a stadion ne csak meccsnapokon legyen a szurkolóké, hanem egész héten. A szállodán, vagy a fürdőn keresztül próbáljuk meg bekapcsolni a létesítményt a helyiek életébe.”

A friss tervek

“A dobogóval elégedett lennék” - mondta széles mosollyal Palágyi, amikor a 2022-es tervek szóba kerültek. “A legfontosabb, hogy az építkezés ne álljon meg, fejlődjön a klub és a csapat is." A sikert nem csak pontokban mérjük, hiszen az is fontos, hogy az akadémiánkról kikerülő fiatalok fejlődését biztosítsuk, és a topolyai futballal együtt az utánpótlásképzésünk is folyamatosan lépegessen előre.”

“Az első négybe kerülést tűztük ki célul, és szeretnénk a Szerb Kupában is jól szerepelni. Nagyon szeretnénk jövőre is megmérettetni magunkat Európában, vagy a bajnokságon, vagy a kupán keresztül jó lenne kijutni. Nem kergetünk vágyálmokat, két lábbal a földön állunk, de amire esély kínálkozik, azt mindenképpen szeretnénk megragadni 2021-ben is” - zárta a gondolatait Palágyi.

MOL Sportágak
MOL Csapat