Topolyai segítséggel készül a KL-selejtezőre a DAC

2021. július 22. csütörtök 13:50

Dunaszerdahelyen fontosabb a klubfilozófia, mint a kiugró eredmények, és Németh Antal vezetésével is a hosszú távú fejlődést tartja szem előtt a csallóközi klub. Interjú.

Dunaszerdahelyen jottányit sem engednek a klubfilozófiából. A DAC a szisztematikus építkezésnek köszönhetően jutott el odáig, hogy abszolút topcsapatnak számít a szlovák bajnokságban, rendszeresen rajthoz áll a nemzetközi kupákban, és már évek óta a nagy cél, a bajnoki cím lebeg előtte. A csallóköziek idén is nekiveselkednek a fenti feladatsornak, de nem hajlandók kettesével venni a lépcsőfokokat.

“A DAC klubfilozófiája az építkezés, és ezt én is száz százalékig a magaménak vallom” - mondta a MOL Csapatnak a csapat vezetőedzője, Németh Antal. “Ránk soha nem volt jellemző, hogy sztárokat vásárolunk, inkább arra törekszünk, hogy vagy az akadémiánkról kikerülő, vagy a máshonnan igazolt fiatalokat próbáljuk meg minél eredményesebben felépíteni.”

 
Fotó: FC DAC
 

“Sokan úgy érezhették - főleg ősszel -, hogy idén tényleg meglehet a bravúr, és magunk mögé utasíthatjuk a Slovant. Ez végül nem sikerült, de talán a szurkolók közül többen várták, hogy nagy neveket igazolunk a nyáron erősítésnek, mert látszott, hogy közel vagyunk a pozsonyiakhoz. De ezek nem mi vagyunk, mi nem így építkezünk” - szögezte le Németh.

“Rendkívül tehetséges fiatal játékosokat szerződtettünk, és ezzel azt üzentük, hogy nem akarunk változtatni. "Ahogy Cesar Blackman vagy Marko Divkovic esetében, úgy most is azt szeretnénk, ha a nyáron igazolt fiatal tehetségek nálunk érnének be, Dunaszerdahelyen válnának nemzetközi szintű játékossá. Mi így gondolunk az építkezésre.”

Vannak azért gondok rendesen

Ez a bizonyos nyári felkészülés minden volt, csak könnyű nem. A DAC nemcsak az Európa-bajnokságra, hanem a Gold Cupra is adott játékost, és a kontinensviadalok miatt jó néhány kulcsjátékos nélkül kellett belekezdeni a felkészülésbe, arról nem is beszélve, hogy Kalmár Zsolt (az előző idény legjobb játékosa) és Cesar Blackman hosszú időre kidőltek.

 
Fotó: FC DAC
 

“A problémákkal tisztában voltunk már a felkészülés elején is, tudtuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk, úgyhogy ezzel nem volt mit tenni. Igyekeztünk arra koncentrálni, ami van ahelyett, ami nincs, és őszintén mondhatom, nagyszerű öt és fél hét van mögöttünk. Nem történt semmi negatív, a fiatalok rendkívül jól dolgoztak, és bizonyították, hogy a segítségünkre lehetnek az előttünk álló szezonban.”

A szurkolók közül néhányan duzzogtak egy sort, hogy a klub nem szerződtetett igazán nagy nevet, de Németh szerint nagyon is jól igazolt a klub. “Ahogy fent is említettem, a klubfilozófiának megfelelően mozogtunk az átigazolási piacon, és elégedett vagyok az érkezőkkel. Posztra igazoltunk, és bár több játékossal is kapcsolatba léptünk, nem voltunk hajlandóak túlzó igényeknek megfelelni. "

“A hozzánk igazoló fiatalok mind tudják, mire számíthatnak: sok munkára és türelemre. Látható a korábbi példákból, hogy nálunk mindenki megkapja a bizalmat, és aki él vele, az a türelmet is. Úgy gondolom, a DAC ezért vonzó célpont a fiataloknak, arról nem is beszélve, hogy a csapat kiváló eredményeket ért el az utóbbi években.”

Mi számít kiváló eredménynek?

A DAC az elmúlt két szezonban stabil dobogós csapat volt, és a szurkolók csak előre néznek, az egyetlen akadályra, ami a dunaszerdahelyieket elválasztja a hőn áhított bajnoki címtől: a Slovan Bratislavára.

 
Fotó: FC DAC
 

“Idén sem lehet más a célunk, mint a Slovan megelőzése, a szurkolók jogosan várják tőlünk a bravúrt, hiszen évek óta lépegetünk egyre közelebb a pozsonyiakhoz. Természetesen nekem is vannak számszerűsíthető céljaim az előttünk álló szezonban, de szó sincs arról, hogy a sikert pusztán abban mérem, sikerül-e megelőzni a Slovant, vagy sem.”

“A klub határozott célja a dobogó elérése, és szeretnénk a Szlovák Kupában is a végjátékig menetelni, sőt Európában is menni szeretnénk néhány fordulót, még ha a sorsolás nem is kedvezett nekünk."De egy pillanatra sem veszítjük szem elől a hosszú távú célokat, ami nem más, mint hogy saját nevelésű fiatalokra épített csapatnak szurkolhasson Szlovákia legjobb szurkolótábora.”

 
Fotó: FC DAC
 

“Az már tavaly kiderült, hogy a bajnoki cím nem ősszel dől el” - idézte fel a legutóbbi szezont Németh, aki Bernd Storck segédedzőjeként tevékeny részt vállalt a rajtrekordból, majd a tavaszi visszaesés után vette át a csapat irányítását a német szakembertől. “Menni fogunk a bajnoki címért, és nagyon bízom benne, hogy sikerül javítanunk azon, amiben tavaly a leggyengébbek voltunk: a papíron gyengébb ellenfelekkel szembeni pontvesztések miatt nem maradt tavaszra esélyünk a bajnoki címre.”

A legnehezebb ellenfél

A DAC a tavalyi második helyével idén is résztvevője az európai selejtezőknek, ezúttal a frissen megalapított Európai Konferencia Ligában lép pályára a dunaszerdahelyi csapat. Az első fordulóban erőnyerő volt a DAC, a másodikban azonban talán a létező legnehezebb ellenfelet kapta a szerb ezüstérmes Partizan személyében.

“A Partizan egy nagy klub, komoly tradíciókkal, nagy támogatottsággal, elképesztő történelemmel. Egyetértek, azt hiszem, a lehető legnehezebb ellenfelet kaptuk a sorsoláson, hiszen kiváló játékosok alkotják a belgrádiak csapatát, de mi sem nézelődni megyünk. Megvan a haditervünk, tudjuk, hogy akarunk jó eredményt elérni Belgrádban, és ezért köszönet illeti a MOL Csapat egy másik tagját is” - mondta széles mosollyal Németh.

 
Már Belgrádban edzett a DAC (Fotó: FC DAC)
 

A helyzet úgy áll, hogy a magyar diaszpóra csapatai között egészen kiváló kapcsolat áll fenn. A DAC például - ahogy az egy testvércsapattól el is várható - minden létező segítséget megadott a Sepsi OSK-nak, amely a Konferencia Ligában a szlovák Trnavával találkozik, és ugyanígy tett a MOL Csapat szerbiai (vagyis vajdasági) képviselője, a topolyai TSC is DAC belgrádi ellenfelével kapcsolatban.

“Nagyon sok segítséget kaptunk tőlük, rengeteg információ érkezett a topolyaiaktól, amiért nagyon hálás vagyok. Vezetőedzőként és magyar emberként is nagyon jó érzés volt, hogy a klubok ilyen hatékonyan segítették egymást. Én Magyarországon születtem, de most egy felvidéki magyar klubnál dolgozom, amely először segítséget nyújtott egy székely csapatnak, majd segítséget kapott egy vajdasági csapattól. Még hogy nem tartunk össze!” - tette hozzá nevetve a szakember.

 
Fotó: FC DAC
 

“Hogy izgulok-e? Nem, inkább kíváncsi vagyok” - mondta Németh, aki első nemzetközi kupameccsére készül vezetőedzőként. “Van egy sajátos munkamódszerem, ami elég újszerűnek számít, és sok szakértő szerint elég előremutató is. A válogatottnál jól működött, és most arra vagyok kíváncsi, hogy klubcsapatnál is eredményesen tudom-e alkalmazni. A játékosok mindenesetre vevők az ölteteimre, és ez már fél siker. Remélem, a pályán is minél többet viszontlátunk belőle” - zárta gondolatait Németh.

MOL Sportágak
MOL Csapat