Tovább írná a székely futballtörténelmet a Sepsi OSK

2021. július 16. péntek 12:06

A folyamatos fejlődésnek köszönhetően sorra dönti meg a rekordokat a háromszéki csapat, de Diószegi László tulajdonos szerint érdemes még nagyobbakat álmodni Szentgyörgyön.

Történelmi napok előtt áll a Sepsi OSK. A román bajnokság július 15-én, csütörtökön rajtolt el, pénteken pedig a háromszéki csapat meccsével folytatódik, és bár már önmagában attól is történelmi lehet a szezon, hogy a sepsiszentgyörgyiek a dobogót tűzték ki célul, ehhez még hozzájön az is, hogy szűk egy héttel később bemutatkoznak a nemzetközi porondon is.

“A román bajnokság mindig kicsit korábban kezdődik, és bár most nincs egy Európa-bajnokság a szezon végén, ami miatt sietni kell, azért a harmincmeccses alapszakasz, illetve a tíz rájátszás mérkőzés, meg a Román Kupa miatt nem indokolatlan már július közepén kezdeni” - mondta a MOL Csapatnak Diószegi László, a klub tulajdonosa.

Volt nagy jövés-menés Székelyországban

A Sepsi OSK fejlődése folyamatos és töretlen, a néhány éve még a megyei osztályban szereplő csapat két éve már a román első osztály felsőházi rájátszásába verekedte magát, sőt Román Kupa-döntőt is játszott, tavaly pedig csak egy hajszállal maradt le a dobogótól. A tervek idén sem szerények.

 
Fotó: Sepsi OSK
 

“Idén már minimális elvárásnak mondanám a felsőházi rájátszást, sőt már az sem lesz mindegy, hány ponttal kerülünk be a playoffba. Tavaly nagyon közel volt a dobogó, és bár célként nem fogalmaztuk meg az érmes pozíciót, úgy gondolom, reális esélyünk van odaérni” - mondta Diószegi, akinek a csapata egyetlen ponttal maradt el a bronzérmes Craiova mögött.

“Az FCSB ellen 2-0-ra vezettünk, ha megőriztük volna az előnyt, megvan a dobogó, de sajnos 2-2 lett a meccs vége."Ahogy tavaly is mondtam a fiúknak, nekünk a bronz is aranyosan csillog, de nem akarok senkit nyomasztani az ilyen elvárásokkal. Azt viszont szeretném, ha velem együtt a klub minden alkalmazottja és játékosa merne egyre nagyobbat és nagyobbat álmodni.”

A nagy álmokkal soha nem volt Szentgyörgyön, maga Diószegi is egyszerű szurkolóból lett a klub patrónusa, és már akkor ilyen magasságokba álmodta a csapatát, amikor még alacsonyabb osztályban szerepelt. Az álmodozás azonban nem visz előre, és Háromszéken tesznek is azért, hogy egyre erősebb legyen a csapatuk.

 
Fotó: Sepsi OSK
 

“Tizenkét játékos hagyta el a csapatunkat, tízen érkeztek helyettük, és úgy gondolom, erősödtünk. Nem tartok tőle, hogy a nagy jövés-menés megzavarja a csapatot, mert a távozók közül csak hárman voltak stabil kezdők, annak viszont kifejezetten örülök, hogy jól igazoltunk a támadó középpályás posztjára, mert tavaly ott voltunk a leggyengébbek.”

“Az újonnan érkezett játékosok közül 3-4 biztosan kezdő lesz, és összességében úgy érzem, 5-10 százalékot erősödött a csapatunk. Ez persze majd a pályán derül ki, méghozzá hamarosan: a pénteki Clinceni elleni meccs után szerdán már indulunk is Pozsonyba” - mondta bizakodva az elnök-tulajdonos. Azóta már tudjuk, hogy igaza lett, a nagyszombatiak legyőzték a máltaiakat.

Nagyszombaton debütál Európában a Sepsi

A szentgyörgyiek a román koefficiensnek köszönhetően kiemeltek a Konferencia Liga selejtezőjének első fordulójában, a másodikban a szlovák bajnokság bronzérmese, az FC Spartak Trnava vár rájuk. Diószegit nem lepte meg az eredmény, egyébként is a szlovákokra készült a székely csapat.

“Könnyű helyzetben vagyunk a lehetséges ellenfél feltérképezésével, hiszen testvércsapatunk, a dunaszerdahelyi DAC sokat tud segíteni nekünk. Jól felkészültünk a nagyszombatiakból, és bár nekünk debütáló csapatként illik szerénynek lennünk, azt gondolom, a legrosszabb esetben is 50-50 százalék az esély a két csapat között.”

“Harcos, kemény csapat a Trnava, és mellettük szól, hogy nekik már van európai tapasztalatuk, és talán nálunk lesznek játékosok, akik kicsit lámpalázasak lesznek, de semmiképpen nem szabad megijednünk az ellenféltől."Talán nem tűnök nagyképűnek, ha azt mondom, csapatként és technikailag talán még a Trnava előtt is járunk egy picivel” - mondta határozottan Diószegi.

“A székelyek úgy mondják, evés közben jön meg az étvágy, és pont így vagyunk az európai kalanddal: tovább akarunk jutni, és tovább akarunk álmodni az európai kupákban. Reálisan nézve megvan az esélyünk rá, és mindent meg fogunk tenni, hogy még boldogabbá tegyük a sepsiszentgyörgyi szurkolókat.”

 
Fotó: Sepsi OSK
 

És hogy mitől boldogok már most a szentgyörgyiek? “A magyar csapat Eb-szereplését ugyanúgy követték nálunk, mint az anyaország bármelyik városában. "Megteltek a kocsmák, éttermek teraszai, rengeteg helyen volt közös meccsnézés, én magam pedig valahova száz és kétszáz közé teszem azoknak a szentgyörgyieknek a számát, akik a Puskás Arénában szurkoltak a magyar válogatottnak.”

Még nem az új stadionban

A Sepsi OSK új stadionja ránézésre már olyan állapotban van, hogy simán lehetne benne meccset rendezni, de Diószegi szerint még nincs teljesen készen a létesítmény, és nem is akarják elkapkodni a költözést. Őszig egészen biztosan a régi stadionban játszik a csapat, amelyet az UEFA is akkreditált, így az európai kupameccsek miatt sem kell visszaköltözni Brassóba.

 
Fotó: Sepsi OSK
 

“Október 8-án nyitjuk meg a stadiont, az avatón testvércsapatunk, a DAC lesz az ellenfelünk, de már folynak a tárgyalások, hogy esetleg a Ferencvárost is meg tudjuk hívni. Nálunk Szentgyörgyön is rengeteg a fradista, nagy élmény lenne, ha a felvidéki csapat mellett a Ferencvárost is vendégül tudnánk látni.”

“Csodálatos dolog, ami a Sepsi OSK-val történik. Osztályokon átlépdelve jutottunk a legjobbak közé, játszottunk kupadöntőt, ott vagyunk a felsőházi rájátszásban, sőt már európai kupasorozatokban is, hamarosan pedig beköltözünk az új stadionba, ami egész Románia egyik legszebb létesítménye lesz."Számomra most az a legfontosabb, hogy hiába nagyon szép, amit eddig elértünk, ne álljon meg a fejlődés, menjünk tovább előre a még nagyobb célok felé” - zárta a gondolatait Diószegi.

MOL Sportágak
MOL Csapat