Vida Kristopher: Meglesz az a télen elveszett fonal!

2019. március 15. péntek 18:04

Nem úgy megy a játék a DAC-nak, ahogy ősszel, de a csapat magyar támadója szerint hamarosan újra meglesz a fonal, és újra becélozzák a dobogót.

Látszólag a világon semmi oka panaszra a dunaszerdahelyi futballistáknak: a DAC - a célkitűzéseket bőven megvalósítva - a Fortuna Liga alapszakaszát a második helyen töltötte, és csak az utolsó fordulóban szorult a Zilina mögé rosszabb gólkülönbsége miatt. A felsőházi rájátszást tehát jó pozícióból kezdik a csallóköziek, Vida Kristopher mégsem felhőtlenül boldog, és ennek csak az egyik oka, hogy az utolsó fordulóban megsérült.

“Ki kell mondanunk: sajnos tavasszal eddig nem azt a futballt játsszuk, amit szeretnénk, illetve amivel ősszel a sikereinket elértük. Kicsit gödörbe kerültünk, de azért az elmúlt két meccs már azt mutatja, kezdünk kimászni” -  mondta Vida a MOL-csapatnak.

Kiismerték a dunaszerdahelyiek taktikáját

“Az ősz kiválóan sikerült, a csapat és Peter Hyballa edző gyorsan egymásra talált, és a csapat elég gyorsan felvette a ritmust az új játékrendszerben. Nagyon jól kezdtük a szezont, decemberig szépen haladtunk előre, és minden úgy működött, ahogy szerettük volna, így nagy reményekkel mentünk el a téli szünetre. Kicsit pechünk volt az időjárással a téli edzőtáborban, de azért jól sikerült a felkészülés, sőt az ott lejátszott meccseken is jól ment a játék. Aztán elkezdődött a tavaszi szezon, és mi valahogy elveszítettük a fonalat” - magyarázta Vida.

 
Fotó: FC DAC
 
“Valójában inkább arról van szó, hogy kiismerték a játékunkat az ellenfelek. Mi a magasra feltolt letámadásra alapozzuk a játékunkat (ez az a bizonyos, híressé vált gegenpressing), amit az ellenfelek azzal védenek ki, hogy egyszerűen átrugdossák a labdákat a középpályán."Az ívelgetésből aztán persze sok párharc, töredezett játék és sokszor elég alacsony színvonalú játék alakul ki, ez pedig nem a sajátunk. Mi nem ilyen játékot játszunk, de sajnos úgy néz ki, az erősebb csapatok eredményesen tudják alkalmazni ezt a harcmodort ellenünk.”

“Sajnos a szezon első két meccsén, a Slovan és a Trnava ellen is ezt láthattuk. Nyilván a mi feladtunk lett volna megtalálni a játékukra az ellenszert, de sajnos kicsit elbizonytalanodtunk attól, hogy ami egész ősszel jól ment, azt nem tudjuk a pályára tenni tavasszal” - idézte fel Vida, aki szerint elkeseredni nincs oka a csapatnak.

Vissza kell hozni az őszi formát, és kész!

“A DAC történetének legjobb ősze áll mögöttünk” - vett egy mély lélegzetet a magyar támadó. “A bajnokság ezen szakaszában még soha nem állt a klub ennyi győzelemmel (13), ennyi szerzett góllal (42) és ponttal (44), és ennek erőt kell adni a problémák legyőzéshez.”

 
A 23 éves játékos kiemelte, a két elveszített rangadót két győzelem követte a bajnokságban, és ezek, még ha kiscsapatok ellen születtek is, kicsit megnyugtatták a társaságot. “Nem voltak ezek szép győzelmek, inkább kiharcoltuk a három pontot, de a Senica és a Zlate Moravce ellen is csak ennyi volt fontos. Ha az ember érzi, hogy nem úgy megy a játék, könnyen elillan az önbizalom is, ezért volt most különösen fontos, hogy meglegyen a győzelem - mindegy, milyen játékkal” - magyarázta Vida.

A DAC a Ruzomberokkal kezdi meg a rájátszást, és a támadó nem számít más meccsre, mint a legutóbbi kettő volt. “Vélhetően ők is feladják a saját játékukat, behúzódnak a kapujuk elé, és igyekeznek szűkíteni a területeket, azaz megpróbálnak minket ugyanarra az ívelgetős, brusztolós meccsre kényszeríteni, amire a többiek. Meg kell találnunk ennek is az ellenszerét, mert minőségben és kreativitásban is megvan mindenünk, ami kell hozzá. Már csak a pályára kell tenni” - tette hozzá bizakodva.

“Az őszi formát kell visszaszerezni. Azt az önbizalmat, azt az intelligens, szervezett nyomásgyakorlást kell újra hoznunk, amivel az őszi sikereinket elértük!”

Egy ezüst után is tudna mosolyogni

Bár a hivatalos célkitűzés a dobogó elérése volt a szezon elején, Vida elmondta, hogy az egész csapat nagyon bízott a bajnoki cím megszerzésében is. “Ahogy a szezon indult, minden okunk megvolt rá, hogy a legnagyobb célokat dédelgessük. A Slovan nagyon erősnek tűnt már az elején, és sikerült is egy kicsit meglépnie, de mi úgy mentünk neki a tavasznyitó rangadónak, hogy ha most elkapjuk őket, akkor megnyílik az út akár a bajnoki cím felé is.”

 
“Sajnos a rangadó nem sikerült jól, és bár azt mondom, egy bajnoki ezüstnek is nagyon tudnék örülni, biztosan eszembe jutna, hogy több volt ebben a szezonban. Most már elég messze van tőlünk a Slovan, ráadásul a válogatott szünet után Pozsonyban találkozunk velük, de nem fogjuk feladni a harcot.”

“Az a célunk, hogy a hátralévő tíz meccsünket mind egy szálig megnyerjük, és ha így lesz, elégedettek lehetünk, bármire lesz is ez elég. Ehhez az kell, hogy mindig csak a következő meccsre koncentráljunk."A Ruzomberok ellen például az a cél, hogy a győzelemmel alaposan leszakítsuk őket, hiszen ha mi nyerünk, 11 pontra meglépünk tőlük, és ezzel szinte biztosra vehetjük, hogy jövőre is elindulhatunk az Európa Ligában. Aztán majd meglátjuk a többit” - mondta mosolyogva Vida

MOL Sportágak
MOL Csapat