MAGYAR NŐI RÖPLABDA VÁLOGATOTT

2017. május 30. kedd 16:50

A magyar női röplabda válogatott legnagyobb sikereinek több, mint 40 éve örülhettünk, mégis az elmúlt időszakban komoly fejlődés szemtanúi vagyunk.

A női röplabda válogatott legnagyobb sikerei a 70-es évekhez kötődik. 1975-ben a csapat az Európa-bajnokságon ezüstérmes lett. Emellett ugyanebben az évtizedben háromszor szerzett bronzérmet az Európa-bajnokságokon. Az olimpiai játékokon a legjobb helyezése az 1976-ban és 1980-ban elért negyedik helyezés. A világbajnokságon elért legjobb helyezés az 1970-ben elért negyedik hely. 

Az 1975-ben Eb-ezüstérmes csapat: Szilvássyné, Hubainé, Kotsisné, Schadekné, Szőnyi, Bánhegyiné, Torma, Szalayné, Királyné, Schlégl, Biszku É., Halászné
 
Az 1975-ben Eb-ezüstérmes csapat: Szilvássyné, Hubainé, Kotsisné, Schadekné, Szőnyi, Bánhegyiné, Torma, Szalayné, Királyné, Schlégl, Biszku É., Halászné
 

A női röplabda válogatottat 2018-ban a belga Jan José De Brandt szövetségi kapitány irányítja, aki egyszer már, 2014-2016 között betöltötte ezt a posztot. Ebben az időszakban a magyar női válogatott megnyerte az Európa-bajnokságselejtezőcsoportját a francia, az izraeli és a svéd válogatottak szemben, így huszonnyolc év után ismét kvalifikáltuk magunkat az Eb-re. A 2015-ös holland-belga közös rendezésű Európa-bajnokságon a válogatott a csoportjában a harmadik helyet szerezte meg, a kieséses szakaszban a német válogatottól szenvedtünk vereséget. 2015-ben a belga szakember megnyerte az Európa-ligát is a válogatottal, amikor is Jókay Zoltán volt a segítője.  

MOL Sportágak
MOL Csapat