Visszatér a röplabda-válogatotthoz a belga sikerkapitány

2018. március 06. kedd 10:31

Ismét a korábban komoly sikereket elérő Jan de Brandtot nevezték ki a magyar női röplabda-válogatott szövetségi kapitányának.

Az 59 éves belga szakemberrel a jövő évi Európa-bajnokság végéig kötött szerződést az MRSZ, amely azt szeretné, ha a következő másfél évben, főállásban, kizárólag a magyar szövetség alkalmazásában dolgozna - olvasható a szövetség közleményében.

Jan de Brandt 2014-ben lett a magyar válogatott szövetségi kapitánya, még abban az évben első helyen végzett Eb-selejtező csoportjában és így 28 év után szerepelhetett ismét csapatunk az Európa-bajnokságon. Irányításával 2015-ben válogatottunk megnyerte az Európa Ligát, majd az Eb-n Azerbajdzsán ellen kiharcolta a csoportkörből való továbbjutást, és a nyolcaddöntőig jutott. A csapat 2016-ban a második helyen végzett az Eb-selejtezők csoportkörében, a pótselejtezőben pedig Érden, egy felejthetetlen mérkőzésen, aranyjátszmában vívta ki a 2017-es Európa-bajnoki részvételt Románia ellen.

Megtiszteltetés a válogatott mellett dolgozni

A sikerek ellenére ezt követően leköszönt a kapitányi tisztségről, miután nem tudta már összeegyeztetni a szövetségi munkát az ezzel párhuzamosan betöltött klubkötelezettségével, valamint szeretett volna családjával is több időt eltölteni.

 
"Nagyon boldog vagyok, hogy ismét a magyar női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya lehetek. Mindig komoly megtiszteltetés, ha valaki egy nemzeti csapatot vezethet edzőként. Jól éreztem magam, amikor Magyarországon dolgoztam. Azt gondolom, nagyszerű eredményeket értünk el, és remélem, hogy ugyanezt tesszük a jövőben is!

Irány a döntő!

Az elmúlt két évben a magyar játékosok közül többen is sokat fejlődtek, és úgy érzem én is több lettem edzőként, ami a jövőt illetően pozitív lehet. A céljaink egyértelműek a következő időszakra: 2018-ban a Golden League-ben (az Európa Liga Arany csoportjában) indulunk – csoportunkban a franciákkal, a finnekkel és a horvátokkal – , és szeretnénk a döntőbe jutni.'

"Fontos lesz továbbá, hogy új játékosokat építsünk be a nemzeti csapatba, ezért fokozott figyelmet fordítok az U19-es és az U17-es válogatott szereplésére, ott leszek a mérkőzéseiken, és folyamatosan konzultálok az edzőikkel is. A 2019-es év rendkívül fontos lesz számunkra, hisz Magyarország társházigazdaként szerepel majd a felnőtt női Európa-bajnokságon.

"Hosszú, 3-4 hónapos felkészülést tervezek a válogatottnak, és remélem, sikerül a csoportból való továbbjutást kivívni hazai közönség előtt. Szeretem a kihívásokat, őszintén mondom, hogy nagy örömmel térek vissza, és remélem, hogy a röplabda még tovább fejlődik majd Magyarországon."

MOL Sportágak
MOL Csapat