A Fucsovics titok: stabilitás, erőnlét, koncentráció

2023. március 17. péntek 11:16

Fucsovics Marci briliáns szereplést mutatott be az Indian Wells-i mesterversenyen, a MOL Csapat klasszisa jó úton halad, de még nem érte el a csúcsformáját.

Minél rangosabb egy viadal, annál jobban teljesít Fucsovics Marci! Az Australian Openen is remeklő magyar klasszis a sokak által csak "ötödik Grand Slamnek" nevezett Indian Wells-i mesterversenyen is kiválóan szerepelt, három meccset is nyert és a nyolcaddöntőben kapott ki a címvédő Fritztől. Menet közben legyőzött egy top20-as játékost, de mindegyik ellenfele bőven előtte állt a ranglistán. De melyik győzelmet becsüli vajon a legtöbbre Marci?

"Mindegyiküket!" - vágta rá nevetve a MOL Csapat klasszisa. "Minden meccs más, és mivel egyéni sportról van szó a másik fél is ugyanígy áll fel a pályára. A második [De Minaur] és a harmadik [Molcan] meccs sikerült véleményem szerint a legjobban. Végig magabiztosan tudtam játszani, de jól ment a játék egész héten" - mondta elégedetten Marci.

Közelít a csúcsforma

A nyíregyházi játékos - aki továbbra is hódít kidolgozott felsőtestével a szurkolók körében - a világranglistán is nagyokat ugrik, sőt a kiváló Indian Wells-i szereplésnek hála valószínűleg a 70. hely környékére jön fel a következő heti világranglistán.

 
Fotó: Fucsovics Márton/Facebook
 

"Az ATP rangsora elég következetes, szóval tovább kell játszanom a többi versenyen is, amivel meglehet az 50 környéke. Ehhez még 150 pontot mindenképp kell gyűjtenem. Hosszú még nagyon a szezon, szinte a negyedén sem vagyunk túl, szóval szeretnék még 250-es és 500-as versenyeken is pontokat szerezni. És szükség is lesz ezekre a pontokra."

Rákérdeztünk Marcinál, hogy miért megy sokkal jobban a kiemelt versenyeken, hiszen a Challengereket leszámítva 2023-ban csak Grand Slamen és ATP1000-es verseny főtábláján tudott meccseket nyerni: Dohában, Katarban és a Davis Kupában nem sikerült győznie, Montpellier-ben pedig a selejtezőben esett ki.

Egy Grand Slam és egy 1000-es verseny ment le eddig az évben. Örülők, hogy ezeken a tornákon sikerültek jól a pontszerzések. "Az év elején a Challanger győzelem és az Ausztrál Open után kisebb sérüléssel bajlódtam, ki is kellett hagynom egy-két általam kedvelt versenyt is, hogy regenerálódni tudjak és visszanyerjem a formám."

 
Fotó: Fucsovics Márton/Facebook
 

Ha már a forma szóba került: vajon ez már a csúcsforma? "Mint ahogy említettem nagyon hosszú a szezon, inkább csak utólag lehet levonni a következtetést, hogy mikor is volt meg a csúcsforma. Egyenlőre a legfontosabb, hogy minden "következő meccsen" stabilan tudjam hozni a saját játékomat megfelelő erőnléttel és koncentrációval" - magyarázta Marci.

A MOL Csapat klasszisa az őszi edzőváltás óta folyamatosan javuló formát mutat, ezért megkérdeztük, ki utazik vele, ki felülgyei folyamatosan a szakmai munkát. "Nagy Péterrel és alkalmanként Palágyi Miklósssal utazom. Peti nem csak az edzőm, de barátom is, úgy érzem jól működik köztünk a közös munka. Itt is szeretném neki megköszönni a rengeteg segítséget.

"Jövő héten Miamiban folytatódik a Tour egy újabb 1000-es versennyel, utána pedig kezdődik a salakszezon Monte Carlóval, Barcelonával, Madriddal és Rómával" - mondta a közeljövő kihívásairól Marci.

MOL Sportágak
MOL Csapat