A hétvégén újra pályára lép Babos Timi és Fucsovics Marci

2020. május 21. csütörtök 13:02

Hosszú kihagyás után a Budapest Kupán láthatjuk újra teniszpályán a MOL Csapat két sztárját, Babos Tímeát és Fucsovics Marcit. A két sztárral beszélgettünk a kupa előtt.

Régóta nem volt rá példa, hogy egy hazai rendezésű eseményen egyszerre legyen jelen a női tenisz regnáló páros világbajnoka, Babos Tímea; a US Open korábbi junior bajnoka, Gálfi Dalma; vagy a szintén juniorok közt párosban Wimbledont nyerő Stollár Fanny; illetve a 31. helyével nemrégiben világranglistakarrier-csúcsot döntő Fucsovics Márton; a jelenleg őt is megelőző Balázs Attila és a Davis Kupa-csapat tavalyi szezonjának ásza, a juniorok közt Ausztrál Opent és párosban Roland Garrost nyerő Piros Zsombor. Hogy erre sor kerülhet, az nagyrészt Jancsó Miklósnak, Fucsovics Márton edzőjének köszönhető, akinek a fejéből pattant ki a torna gondolata - írja a Huntennis.hu.

Jancsó Miklóssal készített korábbi beszélgetésünk alább található:

Működik a kémia Fucsovics Marci és magyar edzői között

Sajtótájékoztatót tartott Fucsovics Márton, a MOL Csapat klasszisa az eseményen mesélt a kiválóan sikerült Australian Openről, elmondta, hogy mostantól állandó fizioterapeutával dolgozik együtt, és szót ejtett a közelgő Davis-kupa lehetőségéről is. Az egybegyűlt újságírók természetesen elsősorban a Roger Federer elleni mérkőzésére voltak kíváncsiak, a legtöbb kérdés az AusOpen nyolcaddöntőjére vonatkozott.

A Budapest Kupa lebonyolítása a Hopman Kupáéval egyezik meg, de a csapatok kialakításába a szervezők belevittek egy csavart: a hat-hat legjobb világranglista-helyezéssel rendelkező játékost a helyezések szerint emelték ki, de hogy az esélyek kiegyenlítődjenek, a legjobb férfi a hatodik kiemelt női, míg a legjobb női a hatodik kiemelt férfi játékossal alkot párt. A mezőnyt színesíti, hogy a hazánkban élő, korábban Roger Federert is legyőző Sergiy Stakhovsky is vállalta az indulást.

"A kezdeményezés a magyar tenisz érdekében jött létre, azzal a céllal, hogy támogassuk a fiatalabb játékosokat. Ez a verseny egyedi lesz abból a szempontból, hogy más csapatversenyeknél több nemzet is találkozik. Így, hogy egymás közt játszunk, biztos vagyok benne, hogy remek hangulat lesz és sokkal kötetlenebbül fog zajlani a játék" - mondta a MOL Csapatnak Fucsovics Marci arra utalva, hogy az esemény tulajdonképpen egy jótékonysági torna, amellyel azokat a teniszezőket segítik, akiket a vírus miatti leállás a legjobban sújt.

Szerintem az ötlet szuper, kevés ilyen alkalom adódik a magyar teniszezők életében. Sajnálom persze, hogy nem nézők előtt játszunk, de legalább játszhatunk - szusszant nagyot Babos Timi, aki nem is tagadja, mennyire hiányzik neki a játék a többhetes kihagyás után.

 
Fotó: Huntennis.hu
 
Felmerül a kérdés, hogy - ha játszani, meccshelyzeteket átélni biztosan jó érzés lesz is - mekkora sportértéke van a világ élvonalába tartozó két játékosunk számára egy ilyen versenynek. "Az igazat megvallva, arra, hogy bárki is csúcsformában játsszon, kevés esélyt látok. Mivel a WTA július vegéig biztos, hogy nem indul, az én edzésprogramomban sem a tenisz áll az első helyen. Sportolok, bokszolok, jógázom, futok, heti 3-4-szer teniszezem."Számomra ez inkább szól a jótékonykodásról és az összefogásról, mint a vérre menő küzdelemről, és szerintem ezzel a többiek is így vannak - magyarázta Babos Timi.

Hasonló véleményen van Marci is: "Felkészülés szempontjából mindenképp fontos a Budapest Kupa. Lesznek éles pontok és fontos meccs szituációk, de az elsődleges cél az, hogy jól érezzük magunkat: mi is, és a tv nézők is."

 
Fotó: Huntennis.hu
 
A kiemelés sajátos volta miatt előáll egy olyan helyzet is, ami meglehetősen ritkának mondható. A MOL Csapat kettőse vegyes párosban egymás partnere, két Grand Slamen is arattak már győzelmeket, de vajon játszottak-e már egymás ellen?

"Edzésen már többször játszottunk egymás ellen, de nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz vegyes páros ellenfélként. Timinek rengeteg rutinja van párosban, biztos vagyok benne, hogy ezt többször is kamatoztatni tudja majd a hétvége folyamán" - mondta Marci.

Ez valóban egy teljesen más felállás, érdekes lesz a vegyes, várom. Szerintem lesz benne egy fun factor, biztos, hogy fogunk nevetni is" - tette hozzá Timi.

Milyen állapotban van a MOL Csapat két sztárja?

A jótékony cél, illetve a meccskörülmények mellett fontos az is, hogy a játékosok egészségesek maradjanak, és egy ilyen hosszú kihagyás után felmerülhet a kérdés, hogy mennyire sérülésveszélyes hirtelen újra a pályán találniuk magukat. Timi és Marci nem aggódnak, elmondásuk szerint készen állnak a Budapest Kupára.

 
Fotó: Huntennis.hu
 
"Jó formában érzem magam fizikálisan, mentálisan és technicailag is. A fizikai gyorsaságot és reflexet a legnehezebb ilyen hosszú kihagyás után visszahozni, viszont ezek térnek vissza a leggyorsabban" - mondta bizakodva Marci.

"Ahogy említettem, edzem, csak most más sportok is beleférnek. Bevallom, élveztem a kis kényszerszünetet, hiszen több, mint egy évtized óta utazom, de azért lassan már kezdődhetne a Tour" - sóhajtott fel Timi.

MOL Sportágak
MOL Csapat