A Wimbledonban menetelő Marci fél szemmel Tokiót nézi

2021. július 04. vasárnap 09:32

Fucsovics Marci nagyot megy Wimbledonban, a nyíregyházi játékos elmonda, hogyan készült fel a füves pályás szezonra, és hogy ott lesz-e a tokiói olimpián.

Fucsovics Marci káprázatos menetelésben van Wimbledonban, a MOL Csapat klasszisa már a harmadik fordulón is túl van, a nyolcaddöntőben idei nemezisével, az orosz Rubljovval találkozik. Marci már két kiemeltet is legyőzött a füves pályás Grand Slamen, az olasz Sinnert és az argentin Schwartzmant is négy szettben ejtette ki, a kettő között pedig a Jiri Veselyvel, ám a cseh játékos a második szettben sérülés miatt feladta a mérkőzést.

Marci nem a legjobb időszakban érkezett Wimbledonba, a salakos szezon nem hozott sok sikerélményt - bár a Roland Garroson azért ment egy fordulót -, és a füves szezon főeseményére is úgy érkezett, hogy előtte mindössze egy meccset nyert ezen a borításon.

"Nagyon kevés időm volt átállni salakról füves borításra és a Stuttgarti verseny után úgy döntöttünk az edzőimmel, hogy inkább az edzésre fektetjük a hangsúlyt és így próbáltunk készülni Wimbledonra" - magyarázta Marci, aki Stuttgartban az első fordulóban kiesett, majd a Wimbledon előversenyének számító eastbourne-i tornán is csak a második fordulóig jutott.

A leggyorsabb borítás

"Jól sikerült a felkészülésem" - mondta Marci a leglassabb borításról (salak) a leggyorsabbra (fű) való átállásról. "Füves pályán nagyon fontos a szerva indítás és fogadás, valamint utána sokkal koncentráltabban és stabilan kell játszani, mint más borításon. A fűves borítás néha elég kiszámíthatlan, ezért folyamatos figyelem és stabilitás szükséges" - adta meg a receptet a nyíregyházi klasszis.

Rengeteg szerva gyakorlással és gyors, hirtelen labdamenettel" - válaszolta Marci arra a kérdésre, hogy lehet ilyen gyorsan felkészülni egy ekkora váltásra.

 

A 29 éves játékos Wimbledonban elindult párosban, sőt tervben volt a vegyes páros is, ám utóbbiból végül semmi nem lett. Párosban az olasz Stefano Travaglia oldalán ment egy kört Marci, a második fordulóban azonban kiestek a Ram-Salisbury kettőssel szemben. A párosozásról, illetve a vegyes páros lehetőségéről az juthatott a szurkolók eszébe, hogy ez bizony az olimpiának szól.

Az olimpiának is - mondta nevetve Marci. "Nem szeretek annyira párosozni, de ez is egyfajta "edzés" az egyéni meccsek között, de az elsődleges számom az egyéni" - szögezte le a MOL Csapat klasszisa, aki végül vegyesben nem léphetett pályára, mert Babos Timi visszalépett a versenytől, miután egyesben és párosban - újra régi társával, Kiki Mladenoviccsal - is kiesett az első fordulóban.

 

Marci jelenleg a 48. helyen áll a világranglistán, ezzel minden valószínűség szerint jogot szerez a tokiói egyéni versenyben való indulásra, Timi pedig - aki 4. a páros világranglistán - biztosan ott lesz Tokióban Jani Réka oldalán, és talán látjuk a MOL Csapat két klasszisát vegyesben is a játékokon.

Nekiszegeztük a kérdést Marcinak, látjuk-e Tokióban, amire a válasz egy határozott igen volt. Az olimpiai tenisztorna az egyesek és a párosok számára július 24-én kezdődik, a vegyesek versenye négy nappal később, a nyolcaddöntőkkel kezdődik.

MOL Sportágak
MOL Csapat