Babos: Javul, de még nem elég kiegyensúlyozott a játékom

2018. április 11. szerda 13:10

Egy lépésre volt pályafutása egyik legnagyobb sikerétől, de tudja, miért nem jött össze a monterrey-i döntőben a győzelem. Babos Tímeával beszélgettünk.

A tajvani tornagyőzelem után újra egyesben jutott egy WTA-torna döntőjébe páros világbajnokunk, aki Monterreyben egy újabb topversenyzőt hajtott meg alaposan. A 10. kiemelt Coco Vandeweghét az Australian Openen le is győzte, a korábbi világelső Garbine Muguruzától azonban óriási csatában kikapott Mexikóban.

"Természetesen nagyon örülök, hogy ismét döntős voltam Monterreyben. Különösen azért, mert nem volt egyszerű, hiszen Mexikóban egy hathetes versenyidőszakot fejeztem be. Fizikailag és mentálisan is kimerítő volt, de minden meccsen igyekeztem a maximumot nyújtani a pályán - mondta a MOL-csapatnak Babos Tímea.

Monterrey a szíve csücske

"Monterrey fontos állomása a szezonomnak, hiszen 2012-ben itt nyertem először egyesben versenyt a WTA Touron. Azóta is szívesen térek ide vissza! Érzem a közönség szeretetét, itt mindig sokan bíztatnak. Ezt igyekszem is meghálálni jó játékkal" - mondta a magyar játékos, aki a könnyeivel küszködve köszönte meg a biztatást a közönségnek a finálé után. Valóban ennyit jelent a közönség szeretete?

"Sokat, nagyon sokat jelent! Természetesen mindig beleborzongok, ha a világ bármelyik pontján magyarul hallok biztató szavakat, mondatokat. Ezúton is szeretném mindenkinek megköszönni a támogatást! Monterrey eddig is közel áll a szívemhez az említett 2012-es, felejthetetlen emlékek miatt. Azóta is kedvelnek az ottani szurkolók, akik közül néhánnyal személyesen is találkoztam az elmúlt években. Nyilván a többi teniszező is elmondja, de valóban hatalmas erőt ad a biztatás, hiszen a mérkőzések nagy részén egyedül állunk a pályán."

Apróságok hiányoztak Muguruza ellen

A monterrey-i döntő első szettjében ellenállhatatlanul teniszezett a magyar klasszis, és a második játszma is álomszerűen kezdődött, hiszen Babos nullra brékelt, és 2:0-ra vezetett. Ekkor azonban Muguruza alaposan felszívta magát, egyenlített, és egy roppant küzdelmes gémben (amikor Timinek labdája volt az 5:5-höz is) kiegyenlítette a szettállást. A döntő játszmában óriási küzdelemben kapott ki a magyar játékos.

Babos: nagy meccset játszottam!

ABIERTO GNP SEGUROS (250 000 DOLLÁR, KEMÉNY PÁLYA),EGYES, DÖNTŐ: Garbine Muguruza (spanyol, 1.) - Babos Tímea (4.) 3:6, 6:4, 6:3 Nagyon szoros csatában dőlt el a mexikói verseny, a 24 éves magyar játékost kevés választotta el az újabb végső sikertől. A 48 perces első szettben Timi 15-40-ről nyerte első adogatójátékát, majd a következő gémben Muguruza is két bréklabdát hárított.

"A második játszmát sajnálom igazán. Az elején brékelőnybe kerültem, de sajnos azt nem sikerült megtartanom. Hozzáteszem, ismét éreztem, hogy mi a különbség a topjátékosok és a többiek között. Muguruza régóta a legjobbak közé tartozik és azonnal lecsap a lehetőségre, ha azt érzi, picit bizonytalanabb az ellenfél vagy éppen visszavett a tempóból. Ehhez kell hozzászoknom, még több ehhez hasonló mérkőzésre van szükségem. Már többször játszottam a legjobbakkal, most is igyekszem majd levonni a megfelelő következtetéseket és tanulni belőlük. Remélem, hogy legközelebb már sikerül győztesen befejeznem egy ilyen találkozót!”

 
Babos a fentiek miatt nem tud tízest adni a mexikói teljesítményére, de azért elégedetlennek sem mondható a keménypályás szezon utolsó versenyével. “Ha maximális pontszámot nem is tudok adni, de összességében egy szuper hetet zártam. A döntőt sajnálom, hiszen pályafutásom egyik legnagyobb sikere lett volna, ha legyőzöm Muguruzát. De így is négy győzelemmel zártam ezt a hetet. Erre és a játékomra is büszke lehetek.”

Koncentráció a döntő pillanatokban

Néhány héttel ezelőtt Budapesten beszélgettünk Babossal, aki akkor azt mondta, azokban a bizonyos döntő pillanatokban meghozott döntésekben kell még előrelépnie. Ennek már mutatta jeleit Monterreyben is, hiszen többször is nehéz helyzetből kellett felállnia a torna alatt, a döntőben azonban ez nem sikerült egy korábbi világelső ellen.

Babos Tímea: A hiányosságok is csak plusz motivációt adnak

Nem gyakran fordul elő, hogy Babos Timi egyhuzamban egy teljes hetet Magyarországon tölt, az évi átlagban 180 ezer kilométert repkedő teniszklasszis Katar és az Egyesült Államok között ezúttal sem pihenni érkezett haza, de ha már itthon volt, készséggel állt a MOL-csapat rendelkezésére.

“Sokan mondták már, hogy a mérkőzések jelentős része fejben dől el. Sokat számít az akarat, a pillanatnyi forma és a kitalált taktika, de kulcsfontosságú, hogy jó döntéseket hozzon a játékos a leglényegesebb pillanatokban. Ennek nálam is kiemelt jelentősége van."Néhány hete például Jelena Osztapenko ellen annyira akartam győzni, hogy leblokkoltam, nem találtam a helyem a pályán. Monterrreyben már változott a helyzet."A negyeddöntőben Monica Puig ellen végig jól ment a játék, sok remek döntéssel. Utána a Sachia Vickeryvel játszott elődöntőben pedig az első szett után rá tudtam erőltetni ellenfelemre az akaratomat, a játékom is jobb és jobb lett. Mindent megteszek azért, hogy a folyamat a jövőben is megmaradjon, ezen az úton akarok továbbhaladni.”

“Azért van még feladatom bőven! Nem mondhatom azt, hogy minden versenyen vagy mérkőzésen egyenletes a játékom. Nyilván folyamatosan igyekszem javulni és fejlődni, január óta több jó versenyem és mérkőzésem is volt. Remélem, hogy a szám növekszik majd!” - tette hozzá Babos.

Salakra költözik a nemzetközi mezőny

A salak nem a kedvenc borítása Babos Tímeának, de korábban azt mondta, másképp készülnek, kevesebb versenyen is fog elindulni, így más megközelítéssel vág neki a salakszezonnak. “Bízom benne, hogy jó eredményeket tudok elérni. Igyekszem a lehető legjobban felkészülni, és azt azért hozzátenném, salakon is volt már döntőm a WTA Touron, 2015-ben Marokkóban, 2016-ben pedig Rómában nagy győzelmet ünnepelhettem Venus Williams ellen.”

 
“Az idei szezon első három hónapja elég jól sikerült egyesben és párosban, remélem, hogy a szünet után továbbmegyek ezen az úton. Most jön néhány teniszmentes nap, ezt az időt pihenéssel töltöm majd, de nyilván utána minden erőmmel azon leszek, hogy eredményesen készüljek fel a következő versenyekre.”

Izgalmas hetek előtt állunk, fontos versenyek következnek egymás után, majd jön a salakszezon csúcsa, a Roland Garros. “A háromhetes szünet után Marokkóban, Rabatban indulok, majd utána jön két nehéz verseny. Madrid és Róma is kiemelt eseménynek számít a Roland Garros előtt. Az olaszországi torna utáni hét pedig ismét a felkészülésé lesz, hiszen egyesben és párosban is nagy terveim vannak a Roland Garrosra. Nagy élményt jelenthet a Garroson, hogy először lépek majd pályára párosban felnőtt Grand Slam-győztesként. A mostani társam, Kristina Mladenovic pedig francia színekben indul, szóval…” - zárta sejtelmesen mondanivalóját Babos Tímea.

MOL Sportágak
MOL Csapat