Babos: Már megnyerem a meccseket, amiket korábban elveszítettem

2019. október 24. csütörtök 13:11

Indul a WTA-világbajnokság, a kétszeres címvédő Babos Timi szerint nem kedvez nekik az új lebonyolítás, de Kiki Mladenoviccsal becsületesen felkészültek, és a győzelem a céljuk.

Címvédőként érkezni egy akkora versenyre, mint a WTA-világbajnokság, már önmagában rang, de Babos Timi még speciálisabb helyzetben van a senzeni páros-vb előtt, hiszen zsinórban harmadszor nyerheti meg a WTA koronaékszerének is nevezett versenyt. A MOL Csapat klasszisa előbb Andra Hlaváckovával, majd jelenlegi párjával, Kristina Mladenoviccsal nyert, idén újra a francia játékossal szállnak ringbe a győzelemért.

"Nagyon örülök, hogy részese lehetek egy ilyen eredménynek és szerencsére nem nyomásként vagy teljesítménykényszerként élem ezt meg. Fantasztikus dolognak tartom, hogy megint itt lehetek, hiszen, ahogy azt már tavaly is mondtam, ez a WTA koronaékszere."Az, hogy Kikivel vagyunk itt, megint csak bónusz, hiszen sok mindenen keresztülmentünk mindketten az elmúlt években, de megmutattuk idén is, hogy csapatként jól tudunk együtt működni.

"Kétszeres címvédőként érkezni felemelő érzés, inkább tuningol, mint agyonnyom! A célunk a minél jobb szereplés, de emellett szeretnénk kiélvezni ennek a fenomenális versenynek minden pillanatát, mert tényleg megdolgoztunk érte.

Költözött, és változott is a verseny

Timi a MOL Csapatnak elmondta, vannak változások a lebonyolításban is, és ezek között nem minden kedvez nekik, de bízik benne, hogy ezúttal nem kerül az útjukba banánhéj, amin elcsúszhatnak.

 
"A verseny idén Kínába, Shenzenbe költözött, de nem ez az egyetlen változás, ugyanis a lebonyolítás is módosult. Az egyenes kieséses rendszer helyét átvette a csoportkörös szisztéma, így minden párnak garantált a három meccs. Továbbá a döntő szett helyett csak döntő tie-break-re kerül sor, ami viszont nem feltétlenül nekünk kedvez, de megbírkózunk ezzel a feladattal is remélhetőleg" - mondta bizakodva Timi.

Moszkvában már gyakoroltuk a párost, ugyanis az utóbbi időben, Wimbledon óta egészen pontosan, nem olyan eredmények jöttek, amiben bíztunk. Ez nem jelenti azt, hogy ne lennénk jók, de valahogy mindig elcsúsztunk egy banánhéjon. "Kikivel és az edzőinkkel rengeteget beszélgettünk, hogy mi hiányzik, szerintem tudjuk, mi a siker kulcsa, már megcsináltuk párszor, idén is akár (pl. a Roland Garroson). Shenzenben nagy figyelmet fogunk fordítani a gyakorlásra, hiszen itt most nem kell egyénizni, a páros az egyetlen és a legfontosabb a héten, így biztos vagyok benne, hogy rengeteget fogjuk gyakorolni a különböző taktikai elemeket, figurákat és a hálójátékot, ami a mi sikereink esetén különösen fontos.

Nem a játéka, Timi változott

A soproni éljátékos nyár óta az amerikai sztáredzővel, Michael Joyce-szal dolgozik együtt. A napi munkába nyilván nem látunk bele, de Timi egyértelműen higgadtabb, és talán tudatosabb is lett a pályán, mint korábban volt. Mivel Timi korábban azt mondta, a párost nem igazán gyakorolja, inkább az egyéni játékán van a hansúly, megkérdeztük, változott-e a páros játéka is az egyéni gyakorlásoknak köszönhetően.

 
"Nem hiszem, hogy a párosjátékom gyökeresen megváltozott volna. A változást én a hozzáállásomban látom, illetve abban, hogy talán kicsit kiegyensúlyozottabb lettem. Természetesen van még min dolgoznom ezen a téren is, hiszen még sokszor "hullámvasutazik" a teljesítményem, de voltak nagyon biztató periódusaim, ami Michaelnak köszönhető."

"Próbáltunk új taktikai elemeket beépíteni a játékomba, így például a hálózást, ami természetesen a párosjátékom miatt is fontos, mert ott sokat szoktam röptézni, így mondhatjuk, hogy ez az elem a párosjátékom miatt került előtérbe. Vannak terveink a felkészülési időszakra, rengeteg munka vár ránk és remélem, hogy az új szezont erősen tudom kezdeni."

 
"Ahogy említettem, szerintebb kiegyensúlyozottabb lettem, talán kevésbé aggódom, lelkizek mindenen, de természetesen ezen is még van mit javítani. Próbálom élvezni a játékot, nem túlaggódni, túlgondolkodni, mert az sajnos blokkolóan hat rám. Néha egész jól csinálom ezt, de sajnos még néha visszaesem a hibába és akkor megindulok lefelé. Szerencsére nyertem több nehéz meccset Michael irányítása alatt, álltam fel vert helyzetből vagy épp nyertem nehéz, döntő szettes partikat. "Egy szó, mint száz, nyertem olyan meccseket, amit előtte nem, szóval van előrelépés, de még mindig hiányzik a kiegyensúlyozottság, a folyamatos jó játék, de szerencsére már egyre több a stabilitás."

Zsinórban három, az már történelmi léptékű!

Arra a kérdésre, hogy a világbajnokságon kik lesznek a legnagyobb ellenfelek, Timi prózai egyszerűségű választ adott: "Mindenki :) Ide már csak a nyolc legjobb pár jöhet, mindenkinek vannak jó eredményei, mindenki jól akar teljesíteni. Az épp soron következő pár lesz mindig a legnagyobb ellenfelünk!"

 
Azért háromszoros világbajnoknak lenni nem akármilyen teljesítmény lenne, és talán a szezon nehezebb pillanatait is segítene feledtetni - gondolhatnánk. Timi azonban másképp látja. "Nem hiszem, hogy ez győzelem-függő. Idén játszottunk Slam-döntőt, nyertünk Slamet, szóval soha rosszabb évet nem kívánok magunknak vagy bárkinek párosban."

Mi becsületesen felkészültünk a VB-re, de az ellenfelek is. Az új lebonyolítás miatt sajnos sok múlik majd a szerencsén a döntő szett tie-breakben, de ha nem jutunk el tie-breakig, kizárjuk a szerencsefaktort - tette hozzá nevetve Timi.

" Ha tudjuk a saját játékunk hozni, ami egy agresszív, hálójátékon alapuló párostenisz, akkor van keresnivalónk, ha nem, akkor nem lehetünk sikeresek. A mezőny nagyon kiegyenlített, idén négy különböző páros nyert Grand Slamet, mindenki tud itt teniszezni, mindenki bizonyítani akar. Az, hogy mi vagyunk a címvédők, céltáblává tesz minket valamilyen szinten, de minket doppingol! Kikivel együtt vagyunk erősek, akarjuk a sikert, az akaraton nem fog múlni."

A WTA-világbajnokság vasárnap kezdődik, Timiék mérkőzéseit az Eurosporton lehet majd követni. Hajrá, lányok, előre a címvédésrt!

MOL Sportágak
MOL Csapat