Babos Timi már most a magyar tenisz elitklubjának tagja

2018. január 25. csütörtök 10:55

A soproni klasszis négy grand slam-döntőjénél senki nem tud többet felmutatni a magyarok közül. Pénteken az utolsó kapun is beléphet.

Csak hogy pontosan értsük, mit ért el a döntőbe jutással Babos Timi, helyezzük kicsit történelmi kontextusba az AusOpen döntőjét.

Oké, a soproni sportolónak nem akkora kunszt a dolog, hiszen amellett, hogy a regnáló páros világbajnokról beszélünk a személyében, Babosnak ez már a negyedik grand slam-döntője lesz: Wimbledonban háromszor is eljutott a fináléig, de győznie eddig még nem sikerült.

Babos már így is az elitklub tagja

Még a magyar tenisztörténelem nagyjai között sem akad senki, aki négy grand slam-versenyen is döntőbe jutott volna. Igaz, nem Timi lenne az első magyar, aki a WTA-sorozat négy nagy versenye (Australian Open, Roland Garros, US Open, Wimbledon) közül meg tud egyet nyerni, hiszen egyéniben és párosban is született már magyar grand slam-siker.

Az Open-erában (1968-tól kezdve) Taróczy Balázs a Roland Garroson (1981) és Wimbledonban (1985) is győzni tudott férfi párosban, Temesvári Andrea pedig női párosban nyert Párizsban (1986). Korábban akadtak egyéni bajnokaink is, a pre-open erában Asbóth József (1947) és Körmöczy Zsuzsa (1958) is egyéniben ért a csúcsra a Roland Garroson, és utóbbi egy évvel később is döntőt játszott. Rajtuk kívül Gulyás István (1966, Roland Garros) mondhatja még el magáról, hogy grand slam-döntőt játszott.

Már csak a koktélmeggy hiányzik

Babos Timi 24 évesen már 20 WTA-tornagyőzelemmel büszkélkedhet, ebből 17-et párosban nyert, és sokoldalúságát bizonyítja, hogy mindenféle borításon (kemény, szőnyeg, fű, salak) győzött már nagy tornán. Egyéniben eddigi legjobb helyezése a világranglistán a 26. hely volt, párosban pedig a most elfoglalt 7. helyezése a csúcs, ám mivel az Australian Openen kevés pontot kellett megvédenie, már a döntővel is biztos, hogy előrébb lép.

TIMI ÜZENT A MOL CSAPAT Szurkolóknak

A döntőre készülő Babos Tímea videóüzenetet küldött Melbourne-ből honlapunk számára. 

 

 

 

MOL Sportágak
MOL Csapat