Fucsovics: Az első szerva és a mentális erő döntött

2018. október 25. csütörtök 13:14

Fucsovics Marci remek első szervájának és mentális erejének köszönhetően legyőzte a világranglista 15. helyén álló Fabio Fogninit, de még messze nem végzett Béccsel.

Káprázatos bravúrt bemutatva bejutott a bécsi ATP-500-as torna negyeddöntőjébe Fucsovics Márton, aki nem kevesebbet állított a világranglista 15. helyén álló Fabio Fognini legyőzése után, mint hogy ez pályafutása legnagyobb győzelme.

“Vertem már meg Fognininél előrébb rangsorolt játékost, de úgy gondolom, az olasz abszolút top teniszező, top10-es kvalitású játékos, ezért gondolom úgy, hogy ez a pályafutásom eddigi legnagyobb sikere” - mondta a MOL-csapatnak Fucsovics csütörtök délelőtt.

A siker kulcsa a biztos első szerva volt

A magyar játékos az első szettben is brékelőnyben volt, de ekkor még az olasz tudott fordítani, a másodikban azonban Marci változtatott a szervastratégiáján, és ez húzás fényesen bejött. Innentől végig a nyíregyházi játékos irányította a meccset, és megérdemelten győzte le a folyamatosan hisztiző, a meccs végére mindenkivel összevesző Fogninit.

Fucsovics Marci karrierje legnagyobb győzelmét aratta

ATP Erste Open, Bécs, nyolcaddöntő: Fucsovics Márton-Fabio Fognini (olasz, 7.) 4:6, 6:3, 6:2 A nyitókörben hétfőn a kanadai Felix Auger-Aliassime-t búcsúztató magyar játékos három héten belül már a második találkozójára készülhetett az olasz (15.) ellen, október elején a pekingi negyeddöntőben az ellenfél 6:4, 6:4-re nyert.

“Úgy gondolom, elsősorban mentálisan volt nagy kihívás a meccs, mert az olasz mindent megtett, hogy kizökkentsen. Nem volt könnyű fókuszálni, de szerencsére végig megmaradt a koncentráció, sikerült kizárnom Fognini viselkedését” - magyarázta Fucsovics.

“A második szett közepétől elkezdtem variálni az adogatásaimat, és onnantól sokkal jobb százalékkal ütöttem be az első szervákat. Ez nagyon fontos tényező, egyértelműen ez volt a győzelem kulcsa, hiszen egy ilyen minőségű játékost nem lehet legyőzni úgy, hogy nem szervál jól az ember.”

Mindenben lépeget előre

Fucsovics idei fejlődése szinte minden meccsen ugrásszerű, és bécsi nyolcaddöntőben két aspektusból is tetten érhető volt: először is ott voltak az első szervák, amiket korábban a legfontosabb fejlődési pontnak nevezett meg a magyar játékos, másodszor pedig három hét alatt fel tudott fejben készülni arra a cirkuszra, amire egy Fognini elleni meccsen fel kell.

 
“Pekingben még tartottam tőle, és fejben sem álltam készen arra, hogy folyamatosan próbálja tördelni az ellenfele játékát, elvenni a lendületét, most azonban a meccs előtt rengeteget beszéltünk arról, hogyan zárjam ki az olasz viselkedését, és meg is oldottam a feladatot” - magyarázta Fucsovics.

“Technikailag pedig azért volt fontos, mert a meccs közepétől a jó első adogatásoknak köszönhetően sikerült irányítanom a játékot. Próbáltam stabilan tartani a fonákomat, és játszani a saját játékomat, ami egy ilyen kvalitású játékos ellen nyilván nem könnyű feladat, de most remekül sikerült. Nagyon boldog vagyok!”

Most már nincs megállás

“Amikor tavaly bejutottam a bázeli negyeddöntőbe, az akkor pályafutásom legnagyobb eredménye volt, most viszont már úgy vagyok vele, hogy nem csodaként élem meg, hanem menni akarok tovább előre. Persze még nem tartok ott, hogy csalódás lenne, ha nem jutnék az elődöntőbe, és nem is így gondolok a negyeddöntőre. Teljesen felesleges lenne ilyen erős nyomást tennem saját magamra egy ATP500-as versenyen, és nem is teszem. Inkább örülök annak, hogy idáig eljutottam, mert ezt is remek sikernek élem meg.

 
Márpedig az a helyzet, hogy Marci egyértelműen esélyes az elődöntőbe jutásra, hiszen két lehetséges ellenfele messze mögötte helyezkedik el a világranglistán. A kazah Mihail Kukuskin (71.) vagy a lucky loserként a főtáblára kerülő orosz Andrej Rubljov (76.) következik a negyeddöntőben.

“Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy itt már nincs könnyű meccs, és nem is számítok rá, hogy sétagalopp lesz a negyeddöntő. Játszottam már mindkét lehetséges ellenfelemmel, biztos vagyok benne, hogy nehéz mérkőzés vár rám pénteken, és mindent bele kell adnom, hogy bejussak az elődöntőbe” - mondta a két lehetséges ellenfélről Marci.

A magyar játékossal kapcsolatban csak a sérült válla ad okot aggodalomra, de Marci elárulta, nem fenyeget az a veszély, hogy sérülés miatt esetleg fel kelljen adnia az eddig remekül alakuló bécsi tornát.

“Fáj a vállam, de tudok játszani. Nem számottevően, de egy kicsit javult az állapotom, bár én már annak is örülök, hogy nem lett rosszabb. Fájdalomcsillapítókkal, melegítőkrémekkel kezelem, biztos vagyok benne, hogy bírni fogom a meccseket” - nyugtatott meg mindenkit Marci.

Kis Magyarország

A magyar játékos elmondta, nagyon örül neki, hogy sok magyar szurkoló előtt játszhat, sokat jelent neki a biztatás, amit a lelátóról kap. “Én mindig nagyon szerettem hazai közönség előtt játszani, és bár ez a verseny nem Magyarországon van, sokszor úgy érzem, mintha ott lenne” - mosolygott Marci.

 
“Az első meccsemet a centeren játszottam, már ott is sok magyar volt, de Fognini ellen, amikor egy kis csarnokban játszottunk, úgy éreztem, csak magyarok vannak a lelátón. Rengeteget számít az az energia, ami a szurkolóktól jön, és szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak érte. Remélem, pénteken egy újabb győzelemmel tudom megköszönni a szurkolást” - tette hozzá.

 

 

 

 

MOL Sportágak
MOL Csapat