Fucsovics gigászi csatában maradt le a bécsi elődöntőről

2018. október 26. péntek 17:17

Fucsovics Márton 3 óra 18 perces maratoni csatában kikapott a kazah Mihail Kukuskintól a bécsi keménypályás tenisztorna negyeddöntőjében.

Erste Bank open, negyeddöntő:
Mihail Kukiskin (kazah)-Fucsovics Márton 4:6, 7:6 (7-2), 7:6 (7-4)

A kazah és a magyar játékos harmadik csatája a bécsi Stadthalle nyolcezres nézőterű centerpályáján volt. A tornán fokozódó izgalmakra utalt, hogy korábban alig néhányan lézengtek a napindító meccseken, ezúttal viszont már csaknem ezren foglaltak helyet a lelátókon.

Jól kezdett Fucsó

A bemutatásnál a műsorközlő "Jó napot kívánok!"-kal köszöntötte a magyar játékost, aki kicsit ráijesztett szurkolóira azzal, hogy elvesztette az első hat pontot. Később aztán egyre jobban jött ki a hosszú labdamenetekből, 2:2-nél elvette riválisa adogatását, majd következő két szervagémjében hat bréklabdát hárított. Észrevehető volt, hogy a nehéz pillanatokban sem ellenfele hibáira várt, hanem bátor szerva-röpte játékot és látványos fonák lecsapást is bemutatott. Az 54 perces nyitószettet a 26 éves magyar stílszerűen ásszal zárta le.

 
Mivel a centerpálya második meccsét a közönségkedvenc Dominic Thiem vívja Nisikori Kejjel, ráadásul október 26. nemzeti ünnep és munkaszüneti nap Ausztriában, a folytatásra már szinte megtelt a csarnok.
 
A volgográdi születésű Kukuskin adogatásai voltak sebezhetőbbek, de Fucsovics nem élt három bréklabdájával, ugyanakkor az ő szervagémjei érinthetetlennek bizonyultak. Fej fej mellett haladva, időnként rendkívül magas színvonalú tenisszel jutottak el a rövidítésig, amelyben a kevesebbet rontó ellenfél 1-1-ről 6-1-re elhúzott, és második szettlabdáját értékesítve kiegyenlített.

Maratoni csata kibontakozóban

Két óra elteltével jöhetett az utolsó felvonás, az elbizonytalanodó nyíregyházi játékos 1:1-nél - a meccs során először - elvesztette az adogatását, míg a kazah érezhetően lendületben volt a nehezen hozott második játszma után. Fucsovicsnak 1:3-nál további két bréklabdát kellett hárítania, majd volt két esélye visszazárkózni 3:3-ra, de Kukuskin rendre összeszedte magát a fontos pontokra (2:4).

Két gémmel később ugyanez történt, csakhogy a harmadik bréklabdánál már rontott az ellenfél, és 4:4-nél ismét nyílttá vált a csata. Magabiztos magyar és kazah szervagémek következtek, így az utolsó szett és a mérkőzés rövidítésben dőlt el. Ez szorosabban alakult az előzőnél, 3-3-nál cseréltek térfelet, aztán a hallatlanul izgalmas hajrában Kukuskin koncentrált jobban. A találkozó 3 óra 18 percig tartott, ezzel a viadal történetének leghosszabb háromszettes meccse lett.

A legjobb magyar férfi játékos számára ezzel véget ért a bécsi verseny, és készülhet idei utolsó tornájára, melyre a jövő héten Párizsban kerül sor.

MOL Sportágak
MOL Csapat