Fucsovics: Nem lettem rosszabb játékos, sőt fejlődtem is

2019. november 25. hétfő 10:19

Az év második fele nem sikerült jól Fucsovics Marcinak, de már letisztázódott minden a MOL Csapat klasszisában, aki látja maga előtt a visszafelé vezető utat. Interjú.

Amikor tavasszal leültünk beszélgetni Fucsovics Mártonnal, a MOL Csapat teniszklasszisa éppen igencsak felmenő ágban járt, a 30. hely körül járt a világranglistán, és abszolút elitjátékosok ellen játszott kiváló meccseket. A nyár azonban törést hozott, és az év második fele már nem úgy sikerült, ahogy tavasszal Marci várta.

Abból merítek erőt, hogy már a legjobbak is készülnek rám

Fucsovics Marci számára kiválóan kezdődött az év, a keménypályás szezonban már összejött egy ATP-verseny döntője, és nemcsak megütközött abszolút topkategóriás játékosokkal, de kiváló meccseket játszott a teniszvilág krémjének számító versenyzőkkel is. A nyíregyházi klasszis fejlődése töretlen, folyamatosan az első 30 környékén mozog a világranglistán, aminek köszönhetően két ATP1000-es tornán is kiemelt volt.

“Rendkívül jól kezdtem az évet, hiszen az első 2019-es tornán alaposan megszorongattam Novak Djokovicot, majd Roger Federerrel játszottam kiélezett, jó meccset. Bemutatkoztunk Timivel vegyes párosban, és az első két idei Grand Slam mindegyikén nyertünk egy-egy meccset, és a világranglistán is jól álltam” - vett mély levegőt Marci, amikor leültünk beszélgetni.

Edző nélkül nagyon nehéz

“Azt hiszem, a törést a Sávolt Attilával történt szakításunk hozta el. Sajnos Attila nem tudott annyit utazni velem, amennyire szükség lett volna, ezért döntöttünk úgy, hogy visszatérek a régi francia edzőmhöz, és vele készülök tovább. Olivier Taumával azonban nem működött úgy a közös munka, ahogy szerettem volna. Ő sem tudott velem eleget utazni, és valahogy ez a rendszertelenség rányomta a bélyegét az egész szezonra.”

 
A nyári bizonytalanság Marci játékára is rányomta a bélyegét. Bár egy-egy bravúros eredmény, illetve jó meccs még jelezte, hogy visszafordíthatók a folyamatok, de aztán jöttek a sérülések, és egy kicsit elveszett a fonal, és Marci egyedül maradt a gondokkal.

“Pontosan ezért döntöttünk úgy, hogy jövőre ilyesmi nem történhet meg. Idén két magyar edző irányítja a felkészülésemet, az egyikük Jancsó MIklós, akivel a bécsi tornán már dolgoztunk együtt, és nagyon jól ment a közös munka, a másik pedig Nagy Zoltán, aki nagyon régóta ismerek, és azt gondolom, pont olyan típusú és hozzállású edző, amilyenre szükségem van” - mutatta be új edzőit Marci.

“Sávolt Attila sem tudott sokat velem utazni, részben ezért is döntöttünk a váltás mellett, de tőle azért így is rengeteget tanultam. Az ő irányítása alatt lett belőlem igazi profi, ő mutatta meg, milyen rendszerben kell élnie az életét egy profi teniszjátékosnak.”

 
“Azért vannak most ketten, hogy ne fordulhasson elő, ami az idei szezonban jó néhányszor, ráadásul szakmailag is jól kiegészíti egymást a két szakember. Nagyon várom már a közös munkát, mert a céljaim egyáltalán nem lettek szerényebbek, sőt most még nagyobb lendülettel fogok belevágni a megvalósításukba.”

Amikor semmi nem jön össze

Minden sportoló életében van olyan időszak, amikor némi joggal érzi úgy, hogy összeesküdtek ellene, annyira nem jön ki semmi az erőfeszítéseiből. Marcinak az edzőkeringő közepette is voltak kimondottan jó meccsei, de az embernek az volt az érzése, hogy pont azokat a döntő labdameneteket veszítette el, amelyek a győzelem és a vereség között döntöttek.

“Ez így is volt, mindig a legrosszabbkor ütött az ellenfél egy lecsorgó labdát, vagy találta telibe a vonalat, szóval tényleg elég szerencsétlen időszak volt. És a szerencse a sorsolásoknál is elkerült, hiszen a négy Grand Slam-ből háromszor is ötszettes csatában kaptam ki top15-ös játékosoktól."Pedig volt, hogy lendületben voltam, és egy könnyebb ellenféllel szemben simán továbbléphettem volna, de valahogy mindig az utamba sodort egy világklasszist a sorsolás.”

 
“És nemcsak a Grand Slameken, a kisebb tornákon is általában elég korán belefutottam egy top10-es játékosba, és bár voltak kiváló meccseim ellenük, és kaptam is el elitjátékost az év elején [Fogninit mindjárt kétszer is], azért a szűk vereségekből nem lehet megélni. Elkezdtem csúszni a ranglistán, és a kiegyensúlyozatlan versenyzés az önbizalmamnak sem tett túl jót” - magyarázta Marci.

“Nem lettem rosszabb teniszező, és technikai értelemben a játékom sem romlott számottevően, sőt a francia edző is hozzátett ezt-azt a teniszem fejlődéséhez. "Bár még bőven van mit javítani rajta - sőt, talán ez az egyik legfontosabb fejlődési pont -, a szervám is javult, és sokkal több fonák egyenest ütök mostanában. Szóval van mire építkezni.”

“Az utóbbi hetekben rengeteget gondolkodtam a hogyan továbbon, és nem mindig láttam az irányt magam előtt. Most letisztultak a dolgok, tudom, merre tartok és mi a dolgom, ahogy azt is, miben kell még fejlődnöm, hogy megvalósítsam a céljaimat. Az év elején még elég sok pontot kell megvédenem, de tavasztól kezdve reményeim szerint jöhet a nagy ugrás a világranglistán” - tette hozzá a jelenleg a 70. helyen álló nyíregyházi klasszis.

Nem kell kidobni a tavalyi évet sem

Marci elmondta, a kudarcok idején is igyekezett pozitív maradni, és ha nem is jöttek össze úgy a dolgok a pályán, az erényeiből azért igyekezett minél többet megmutatni a meccseken. “Továbbra is agresszív alapvonaljátékosnak tartom magam, és ez az erősségem is: jól mozgok a pályán, és pontosan, erősen játszom az alapvonalról. Javul a hálójátékom is, egyre magabiztosabban és sokkal többször megyek be a hálóhoz.”

“A szervám mellett az állóképességemen szeretnék sokat javítani a következő időszakban. Nem érzem gyengének magam, de a kulcsfontosságú meccsek hajrájában éreztem, hogy meginog a játékom, ezért azt szeretném, ha nemcsak 3-4 szettben tudnám a legjobbamat nyújtani, hanem egy ötszettes, parázs meccs hajrájában is.”

Bár az év második fele nem sikerült igazán jól, megkértük Marcit, hogy a szezon végén idézzen fel három pillanatot a 2019-es idényből, amikre valamiért élénken emlékszik. “Az első természetesen a Djokovic elleni mérkőzés januárban, ahol nagyon jó formában játszottam, és volt esélyem a győzelemre is, hiszen szettelőnyben voltam. A második a Davis Kupa, ami nemcsak a visszatérés öröme miatt volt emlékezetes, hanem az Ukránok legyőzése miatt is.”

 
“A harmadik egy negatív élmény, de fontos tanulság: az elhúzódó sérülésem arra tanított meg, hogy ha érzem, hogy nem vagyok teljesen egészséges, akkor nem szabad erőltetni semmit. Én ezt tettem, és egy rövid kihagyásból egy elhúzódó lábadozás lett” - magyarázta a MOL Csapat klasszisa.

Top10 és olimpiai érem

Marci célkitűzései nem változtak: továbbra is top10-es játékos szeretne lenni, és persze ott van még a legnagyobb cél mind közül, az olimpiai érem, amit a MOL Csapat másik teniszklasszisának, Babos Timinek az oldalán szeretne megszerezni Tokióban.

“Először is szeretném megragadni az alkalmat, hogy gratuláljak Timinek, hiszen világbajnoki címet szerezni egyszer sem kis dolog, nemhogy kétszer megvédeni azt. Csodálatos eredmény, tisztelettel és szeretettel gratulálok hozzá Timinek” - kezdte Marci.

 
“Tavaly az első két Grand Slamen összeálltunk a vegyesre, és ahogy az Australian Openen, úgy a Roland Garroson is sikerült nyernünk egy-egy meccset. Óriási élmény volt, nagyon élveztem a közös játékot, de a helyzet az, hogy nekem kvótát is kell még szereznem, amire csak egyesben van reaális esélyem, ezért jobbnak láttam, ha a saját játékomra koncentrálok, ezért nem indultunk Wimbledonban és a US Openen.”

“Aki ismer, tudja, hogy imádok a hazámért játszani, ezért volt borzasztó fontos számomra, hogy a szövetséggel fennálló helyzet ellenére pályára tudtam lépni a Davis Kupában, és főleg az, hogy le is győztük Ukrajnát. "Most nyugvópontra jutott a konfliktus, ami azt jelenti, hogy nagyjából semmiféle kapcsolat nincs köztem és a szövetség között. Én teszem a dolgomat: teniszezem” - tette hozzá egy mosoly kíséretében Marci.

Fucsovics Marci: Nincs tragédia, ez most egy ilyen időszak

Fucsovics Marci pályafutása egyik nehéz periódusában van éppen. Valahogy a pályán sem igazán jönnek össze a dolgok, és mellé még sérülés is hátráltatja a MOL Csapat nyíregyházi klasszisát, akit többek között arról kérdeztünk, mi lehet a visszaesés oka. "Ez most egy ilyen időszak" - mondta Marci, amikor a rehabilitációs időszak közepén megtaláltuk a kérdéseinkkel.

Zárásként megkérdeztük a MOL Csapat játékosát, mivel lenne elégedett, ha mondjuk egy év múlva ugyanígy beszélgetnénk. “Mondjuk 35. vagyok a világranglistán, vannak döntőim és elődöntőim ATP250-esekről, és 1000-esekről negyeddöntők, valamint legalább két Grand Slamen mentem két kört.”

“A végére hagytam a legfontosabbat: Babos Timi oldalán éremmel térünk haza Tokióból” - mondta eltökélten Fucsovics Marci.

MOL Sportágak
MOL Csapat