Működik a kémia Fucsovics Marci és magyar edzői között

2020. február 06. csütörtök 10:21

A MOL Csapat ásza sajtótájékoztatót tartott a remekül sikerült AusOpenről, szóba került stábjának bővülése, és a következő időszak tervei, köztük a Davis-kupával.

Sajtótájékoztatót tartott Fucsovics Márton, a MOL Csapat klasszisa az eseményen mesélt a kiválóan sikerült Australian Openről, elmondta, hogy mostantól állandó fizioterapeutával dolgozik együtt, és szót ejtett a közelgő Davis-kupa lehetőségéről is.

Az egybegyűlt újságírók természetesen elsősorban a Roger Federer elleni mérkőzésére voltak kíváncsiak, a legtöbb kérdés az AusOpen nyolcaddöntőjére vonatkozott. “Bár tudtuk, hogy óriási dolog Grand Slamen nyolcaddöntőt játszani Federerrel, próbáltuk úgy felfogni, hogy ez is csak egy meccs a sok közül” - mondta Marci.

Az első éjszakai műszak

“Federer ellen borzasztó nehéz játszani, zseniális teniszező, aki olyan ritmusváltásokra képes, amiket nagyon nehéz lekövetni. Az elején sikerült kizökkenteni, az első szettben jól játszottam, de aztán váltott, én pedig nem találtam a játéka ellenszerét. Hozzáteszem, ez volt életem első night sessionje, és a hirtelen éjszakai lehűlést sem viseltem a legjobban, de persze nem kifogást keresek” - magyarázta Marci, aki korábban bővebben is mesélt a melbourni viadalról a MOL Csapatnak.

Aztán Federer elkezdett úgy játszani, ahogy csak ő tud

Egészen fergetegesre sikerült Fucsovics Marci első Grand Slamje 2020-ban, a MOL Csapat nyíregyházi klasszisa nagyszerű menetelést mutatott be Melbourne-ben, és egészen a nyolcaddöntőig menetelt az Australian Openen. "Felkészülten érkeztem az Australian Openre, sok jó meccset játszottam előtte! Nem számítottam semmire, csak a legjobbat akartam kihozni magamból!

A sajtótájékoztatón jelen volt Marci két magyar edzője, Jancsó Miklós és Nagy Zoltán is. A MOL Csapat klasszisa elmondta, eddig nagyon gyümölcsözőnek tűnik az együttműködés, és ennek már voltak jelei Melbourne-ben is, de megköszönte a munkát a fizikai felkészítését végző Vaskó Balázsnak is. 

A szervajáték a legfontosabb

“November végén kezdtük meg a közös munkát Mikivel és Zolival, és bár csak apró módosításokat hajtottunk végre technikai-taktikai vonalon, úgy érzem, jól tudunk együtt dolgozni. A legfontosabb változásokat a szervajátékomban eszközöltük, és látszott is, hogy ez került a munka fókuszába, hiszen az Australian Openen jobb százalékkal ütöttem be az első adogatásaimat, és gyorsabbak is voltak a szerváim.”

 
“Az edzésmódszerek döntően nem változtak, napi 3-4 órát teniszezem, sokat futok, és igyekszem fejlődni a játék minden elemében. Miki és Zoli közül az egyikük mindig utazik velem a tornákra, a másik pedig itthonról segíti a felkészülésemet, feltérképezi az ellenfeleket, és tanácsokkal lát el minket. Úgy gondolom, ez a rendszer abszolút működőképes” - tette hozzá Marci.

Történelmi Davis-kupa és olimpia Timivel

Marcival kapcsolatban mindig fontos kérdés, játszik-e a magyar válogatottban a Davis-kupában. A nyíregyházi klasszis a sajtótájékoztatón nem zárt ki semmilyen lehetőséget, de elmondta, nagyon szeretne ott lenni a magyar válogatottban, mert számára mindig sokat jelent, ha a hazáját képviselheti.

 
“Nagyon szeretnék játszani a belgák ellen, a válogatott mindig fontos volt számomra, ráadásul most történelmi sikert érhetünk el, hiszen a magyar teniszválogatott még soha nem játszott a világdöntőben” - mondta Marci a március 6-7-én sorra kerülő, Belgium elleni selejtezőről, amelynek győztese ott lehet a novemberi, madridi szuperdöntőben. A Davis-kupáról korábban már beszélgettünk egyszer Marcival: 

A Davis Kupában még többre vagyok képes, mint az ATP-touron!

Fucsovics és Babos Tímea tavaly szeptemberben közölték: nem kívánnak együttműködni az MTSZ-szel, mindaddig nem adják a nevüket egyetlen az MTSZ-hez köthető eseményhez, versenyhez, amíg a szövetség működésében nem lesznek jelentős változások, a vezetőség nem változtat a játékosokhoz való viszonyán és jelenlegi szakmai koncepcióján.

A MOL Csapat kérdésére Marci elmondta, természetesen továbbra is fontos cél a tokiói olimpia, amire nemcsak egyéniben, vegyes párosban is van esélye kijutni. Utóbbit természetesen a MOL Csapat másik klasszisával, Babos Timivel párban képzeli el, bár az utóbbi Grand Slameken a korábbi tervekkel ellentétben nem indultak el vegyes párosban.

“Pályafutásom során legalább egyszer szeretnék olimpián játszani, az pedig óriási dolog lenne, ha Timivel vegyesben is rajthoz állhatnánk. "Az eredeti terv ugyan az volt, hogy a Grand Slameken mindig elindulunk, de sok mindent kell figyelni ahhoz, hogy ez valóban összejöjjön: ki hol játszik, mennyi pontot kell védenie, hogy sikerül adott tornán az egyéni verseny, stb…” - magyarázta Marci.

A MOL Csapat klasszisa elmondta, elég zsúfolt lesz a programja a következő hetekben, előbb Rotterdamban játszik (itt valószínűleg selejteznie is kell), aztán Marseille és Dubai következik, ahol mindkét versenyen főtáblás lesz. Hajrá, Marci!

MOL Sportágak
MOL Csapat