Gyurta: Hat éven át maradtam veretlen, nincs bennem hiányérzet

2018. március 28. szerda 13:12

A búcsú mindig keserű, de Gyurta Dániel csak a medencének fordít hátat, a sportnak nem, ráadásul káprázatos pályafutásra tekinthet vissza. Interjú.

Figyelem, ez egy hosszú mondat lesz: visszavonult az aktív sportolástól az olimpiai-, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok mellúszó, aki különböző számokban 18-szoros magyar bajnoknak, a köztársasági lovagrend érdemkeresztjének tulajdonosának, az év úszójának (5x), az év sportolójának (3x) és Budapest (valamint Újpest) díszpolgárának mondhatja magát. Talán a fentiekből is kiderül, hogy egy igazi legendát veszített el a magyar sport.

Egy legendával kevesebb: Gyurta Dani visszavonult

"A mai nappal sportolói pályafutásomat hivatalosan befejezem!" - mondta szerdán a Komjádi uszodában a 28 éves klasszis versenyző könnyeivel küszködve. Talán életem legnehezebb pillanata ez most, de be kellett látnom, hogy azt a sok nehézséget, ami engem az utóbbi időben hátráltatott, nem tudom legyőzni.

"Nagyon nehéz és hosszú folyamat volt ez. Az úszás az életem, mindenem ekörül zajlott mióta az eszemet tudom. Nem vagyok feladós típus, ezért azt is nehéz volt elhatározni, hogy a versenyzést elengedjem. De az uszodától nem búcsúzom!" - mondta a MOL-csapatnak Gyurta Dániel. 

Gyurtától a 90 százalék nem elég!

"Egyedül vagyok az úszó mezőnyben, aki ilyen sokáig ott tudott lenni az élvonalban. A 2004-es olimpia óta ismeri a világ a nevemet. Nemhogy az akkori nevekből, de a 2009-es római névsorból sem úszik már senki. 28 évesen már gyakoribbak voltak a sérülések, a fájdalmak, amelyek hátráltattak abban, hogy a korábban elvárt 110%-ot kihozzam magamból. Gyurta Dánieltől a 90% már nem elég!" - tette hozzá az úszóklasszis, aki még 15 éves sem volt, amikor megdöntötte Rózsa Norbert országos csúcsát, és még abban az évben olimpiai ezüstérmet szerzett Athénban.

 
Itt még Kitajima mögött (Forrás: M4sport.hu)
 
Azt mondják, kétféle úszó van: aki örül, ha kiszállhat a medencéből, és aki megőrül, ha nem úszhat. Vajon Gyurta Dani nehezen elszakadós fajta, vagy elég volt az úszásból a szűk másfél évtized? "Másfél évtized az csak az, amit reflektorfényben töltöttem, de 5 éves koromtól része a mindennapjaimnak az úszás. Nem is fogok tudni elszakadni ettől a közegtől, és biztosan a héten is lemegyek majd az uszodába. A mindennapi kötelező két edzés helyett az a 4-5 kilométer, amit ilyenkor leúszom, nagyon jól esik és kikapcsol. A víz az én közegem."

Ezek azok a pillanatok, amikor minden sportolótól megkérdezik, melyik volt pályafutása legemlékezetesebb pillanata. Gyurta Daninak persze nincs könnyű feladata, hiszen bőven van miből válogatnia. Érdekes, de nekem a 2011-es shanghaji világbajnoki címem a legemlékezetesebb. Akkor sikerült legyőznöm nagy ellenfelemet, Kitajimát. Persze a világcsúccsal megnyert olimpiát sem sorolnám nagyon hátra."

Az utóbbi évek már nem sikerültek a legjobban, folyamatosan sérülések hátráltatták a versenyzésben, így sem a londoni olimpia, sem a budapesti világbajnokság nem hozta meg azt a sikert, amit a közvélemény (és Gyurta Dániel személyesen) várt volna. Keserűség azonban érthetően nincs a világklasszis úszóban, ha végignézi a pályafutását. "Inkább a távlatok rosszak. Az, hogy a három vb cím és az olimpiai érmek messze vannak, míg az elmúlt két év még túl közel. De ettől függetlenül semmilyen hiányérzetem nem maradt. 6 évig voltam veretlen a világon és mindent megnyertem, amit úszó nyerhet.

Az úszástól búcsúzik, a sporttól nem

Egy ilyen kaliberű sportoló visszavonulásakor mindig felmerül a kérdés, átadja-e a tudását a következő generációnak, azaz edzőnek áll-e. "Fiatalok mellett mindig üdítő lenni, ezért is kértem fel 7 úszót, hogy velük úszva adhassam át a stafétát. A medencéktől sem szakadok el, de nem biztos, hogy edzőként leszek jelen az úszásban. Ez még kialakul" - mondta rejtelmesen Gyurta.

Egy ideje már sportdiplomataként is szerepet vállalt, és az sem véletlen, hogy a visszavonulása bejelentésekor is jelen volt a MOB elnöke. Lehet, hogy nem a medence partján, hanem öltönyben dolgozik majd a magyar sportért? "Biztos, hogy a sportdiplomáciai társadalmi megbízatásaim sok feladattal látnak el a jövőben, és ezt nagy örömmel végzem. A NOB tagsággal egy különös új világ tárult elém, emellett fontosnak érzem a úszószövetségben és a MOB-ban vállalt feladataimat is!"

 
Nemcsak úszóeredményei, de emberi megnyilvánulásai (ezek közül is kiemelkedik a Dale Oen-eset, amikor ünnepélyes keretek között átadta a tragikusan fiatalon elhunyt versenytárs családjának az olimpiai érme másolatát) miatt is az egyik legnépszerűbb magyar sportoló. De mit tart a legfontosabb hagyatékának maga Gyurta Dániel?

"Nem hiszem, hogy ezt nekem kell megítélni. Majd az utókor eldönti, mit jelentett neki Gyurta Dániel. Én hálás vagyok a közönségnek, a magyar nemzetnek, hogy ilyen támogatást és szeretetet kaptam a karrierem során. Remélem, hogy ezzel a pozitív érzéssel engednek el más utakra."

MOL Sportágak
MOL Csapat