Hosszú Katinka: A motiváció megtalálása jelenti a kihívást

2018. január 18. csütörtök 17:28

Hosszú Katinka 2017 sikereiről és kudarcairól, motivációról, ellenfelekről és magánéletről beszélt a MOL-csapatnak adott exkluzív interjúban.

Hosszú Katinka igencsak eredményes évet zárt le 2017-ben (nem is akárhogy), és bár az újév egyelőre nem a sportsikerekről szól, a bajnoknő büszke örömmel tekint vissza a mögöttünk hagyott évre, ami talán egész pályafutása legsikeresebbje volt.

Mindenképpen az volt. Soha nem szereztem ennyi érmet világbajnokságon, így az év fő eseményén, Budapesten kihoztam magamból a maximumot - mondta a MOL-csapatnak Hosszú, akinek természetesen nem a budapesti világbajnokság hozta el az egyetlen sikerélményt. "Az évzáró rövidpályás Európa-bajnokság hat aranyérme is mindenképpen pozitívum, büszke vagyok rá, hogy minden számot megnyertem, amiben elindultam."

A 400 vegyes volt a kedvenc

A világbajnokságra visszatérve a bajai úszófenomén elmondta, az év csúcspontja természetesen a budapesti világbajnokság volt, de a számára két vegyes-aranyat hozó versenyen belül is volt kedvenc.

 
"Egyértelműen a világbajnokság két vegyes számában szerzett aranyérmem volt a csúcspont, és ha mindenképpen választanom kell, akkor az utolsó napi 400 vegyest mondanám. Ekkor már mindenki a teljesítményem megkoronázását várta tőlem, óriási volt a nyomás, de nyerni tudtam. Ezután ünnepelhettük önfeledten a korábbi érmeket is, amire a verseny miatt addig nem volt lehetőség."

Nem hagyták címet védeni

Ha valami negatívumot kelle kiemelnie, akkor az nem is lehet más, mint a Világkupa-sorozat új szabályozása, aminek köszönhetően a bajnoknő nem tudta megvédeni összetett elsőségét a sorozatban. A Világkupa-sorozat kapcsán hiányérzetem van jócskán, mert amit eleinte csak sejtettem, az a sorozat végére határozott érzéssé vált: szabályt hoztak ellenem, nem nyerhettem - mondta Hosszú.

 
A nemzetközi szövetség erre az évre meghozott egy olyan szabályt, amelynek értelmében egy versenyző egy Világkupa-helyszínen csak négy számban indulhatott, ami az éremhalmozó magyar bajnoknőnek nem csak szakmai, de anyagi kárt is okozott: míg tavaly több, mint 100 millió forintot (386 ezer dollárt) nyert a sorozatban, addig idén csak bő 30 százalékkal kevesebbet.

Hosszú nem is tudta megvédeni tavalyi címét, Sarah Sjöström lett az összetett győztes, akiről az év elején azt mondta a magyar klasszis, szívesen összemérné vele az erejét, hogy kiderüljön, a svéd világcsúcsai, vagy az ő sokoldalúsága ér-e többet. "Sarah Sjöström és Katie Ledecky a két legnagyobb nevű ellenfelem manapság, de velük csak rövid kirándulásokat teszünk egymás számaiba, így jelentős eseményeken nem számítunk riválisnak" - tette hozzá a MOL-csapat kérdésére Hosszú.

Szép dolog megszerezni, de megtartani nehezebb

Az első számú magyar úszónő májusban már a 29. évét tölti be, így elmondása szerint számára már nem a fejlődés a legfontosabb, hanem formája szinten tartása, és még egy dolog:

A motiváció megtalálása jelent kihívást. Értem már, miért szokták mondani csapatsportokban, hogy bajnoki címet megszerezni szép dolog, de megtartani az igazán nagy kihívás. Nem elég, hogy mindenki téged akar megverni, de te is annak tudatában készülsz, hogy te vagy a legjobb abban, amit csinálsz, így extra motivációt kell találnod a mindennapokhoz. Erre törekszem" - mondta Katinka, akit bár egyelőre nem foglalkoztat az élsport utáni civil élet, de arra a kérdésre szívesen válaszolt, hogy kiben látja a fiatal magyar úszók közül az utódját. "Elsőre Késely Ajna jut eszembe. Nem feltétlenül mondom, hogy az utódom, hiszen nem vegyes úszó, de a magyar úszósport számára fontos, hogy az ő fejlődése töretlen legyen."

Az év sportolónője

Hosszút zsinórban ötödször, összesen hatodszor választották január elején az év női sportolójának, és bár nagy rutinja van az ehhez hasonló díjak átvételében, egy bizonyos ok miatt nagyon örült az elismerésnek. "Nem szabad elfelejteni, hogy ez egy szakmai díj, így számomra elsősorban azt jelenti, hogy bár nem én vagyok a legtöbbet nyilatkozó sportoló Magyarországon, a sportújságírók mégis elismerik az eredményeimet, aminek nagyon örülök. Boldog vagyok, hogy Márton Anita és Babos Tímea személyében olyan riválisaim voltak idén, akik saját sportágukban hangos nemzetközi sikereket értek el, örülök, hogy az atlétikát és a teniszt is ilyen magas szinten képviselik a magyar versenyzők.

Megkerülhetetlen a kérdés, hogy éli meg az úszónő, hogy magánéletéből is közügy lett, és a bulvársajtó egymás szavába vágva csámcsog kapcsolatán Shane Tusuppal.

"Természetesen nem örülök neki, ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy ez velejárója annak az életformának, amit az elmúlt években mi magunk alakítottunk ki. Az kevésbé zavar, hogy az uszodából kilépve is lefotóznak, az már jobban, amikor valótlanságokat vagy részigazságokat írnak az újságok. Sokan mondják, hogy ha többet nyilatkoznék, akkor kevesebbet pletykálnának, de van rá egy fogadásom, hogy ez nem így lenne, úgyhogy inkább csendben maradok...

MOL Sportágak
MOL Csapat