Hosszú Katinka a vb előtt: A kétkedők motiválnak

2019. július 19. péntek 10:00

Mi motiválja pályafutása hetedik vébéje előtt? Mire kellenek a pofonok? Hogy múlt el a kételkedés? Sok más mellett ilyesmikről faggattuk az úszó-vb előtt a MOL Csapat világklasszisát.

Hosszú Katinka márciusban adott egy interjút, amiben azt mondta, addig nem az volt a fontos, hogy jól is érezze magát a bőrében, hanem megvolt a cél, amit mindenáron el kellett érni. Ezek után nem is szegezhettünk neki nyitásként más kérdést, mint hogy hogy van, és most hogy érzi magát a bőrében.

“Jól! Jól is érzem magam és a céljaim is megvannak. Mindkettő nagyon fontos. Talán sikerül megtalálni az egyensúlyt” - mondta a MOL Csapatnak Katinka, aki a MOL Alapítvány meghívására részt vett az idei támogatottak díjátadóján, sőt egy rövid előadást is tartott a tehetségtámogató program fiataljainak a közösségi média használatáról.

A MOL Csapat világklasszis úszója nemcsak a bőrében érzi jól magát, hanem a medencében is. A 2019-es év hozott ugyan apróbb döccenőket is, de Katinka egész évben kiemelkedően versenyzett, remekelt a számára - mondhatjuk, szokásos módon - aranyesőt hozó új FINA-sorozatban, az úszó Bajnokok Ligájában, összesítésben az élen végzett a Mare Nostrum-sorozatban, több számban is az övé a világ idei legjobb ideje, sőt 30 évesen még egy egyéni csúcsot is úszott.

]

“A felkészülés alatt elért 100 pillés egyéni csúcsom egy jel, hogy most is ugyanolyan szenvedéllyel úszom, mint 19 évesen, és egyúttal azt is jelenti, hogy még mindig meg tudok újulni” - tette hozzá Katinka.

Ez csak egy világbajnokság

Az év főeseménye egyértelműen a koreai világbajnokság, de Katinka úgy tekint a kvangdzsui versenyre, mint egy felkészülési állomásra a tokiói olimpiára. Ettől függetlenül a július 21-én kezdődő vébére a torna rangjának megfelelően készül, és bár több számban is bombafavoritnak számít, nem érmekben méri a sikert.

“Nem a győzelmet tűzöm ki célul, bár sok esetben szerencsére ez a végeredmény” - mondta nevetve Katinka. “Viccet félretéve, én inkább időeredményben határozom meg a célokat. Sosem megyek neki egy évnek, egy versenynek úgy, hogy ne lennének meg a céljaim. A fejemben most is elég komoly időket határoztam meg kitűzött célként, viszont szem előtt kell tartani, hogy az olimpiai felkészülésben ez a koreai vb „csak” egy állomás lesz Tokió felé.”

“A legjobb motiváció mindig az, hogy a kételkedőknek választ adjak. A tavalyi év után megint sok lett belőlük körülöttem, talán egy kicsit még magam is kételkedtem a saját képességeimben. "Ez volt a legfőbb cél, hogy megmutassam magamnak, én más úton is fel tudok készülni és eredményes lenni” - magyarázta a háromszoros olimpiai bajnok.

Olimpia előtti vébé = tiszta élvezet!

Az említett kétkedőknek már az elmúlt időszakban is csattanós választ adott Katinka. De akkor mivel spannolja magát egy olyan versenyző, aki úgy készül a pályafutása hetedik világbajnokságára, hogy gyakorlatilag már nincs, amit ne nyert volna meg?

“Az önmagamban való kételkedés valóban elmúlt, hisz az eredményeken látszik, hogy jó az irány. Most, megmondom őszintén, nagy nyugalom van bennem. Várom a vébét. Nagyon jól sikerült a felkészülés, viszont ez „csak” egy világbajnokság, jövőre van az olimpia.”

 
“Egyébként ezt a versenyt lehet talán a legjobban élvezni. Az olimpia előtt egy évvel a vb, az a legjobb szerintem. Az olimpia utáni vb nehéz, mert mindenkinek nehéz megtalálnia a motivációt, a munkamorált, ugyanúgy dolgozni, mint az olimpia előtt. Benne van az emberben, hogy most csináltam meg egy olimpiát, ez csak egy vb, de a felkészülés ugyanolyan nehéz, ha nem nehezebb.”

“Most meg már érezhetően benne van a levegőben az olimpia. Könnyebben megy a meló, közeledik az olimpia, sokan beszélnek már róla, nő a figyelem, a nyomás, ezek mind segítenek, hogy fegyelmezetten menjen a felkészülés anélkül, hogy ez plusz energiába kerülne. "És akkor jön a világbajnokság, felállunk a rajtkőre, arról szól az egész, hogy nézzük meg, ki mit tud élesben. Ez egy főpróba, ezt lehet a legjobban élvezni. Nincs még akkora tétje, de kimaxolhatod, megnézheted, ki hogy áll éppen. És az a tudat is jó, hogy ez még nem a vége, itt még van tovább, mert hát mindig az út a legszebb!”

Előre néz, de ott nincs senki

Hosszú Katinka a vegyesúszás többszörösen koronázott királynője, olyan elképesztő triviákat tudunk sorolni vele kapcsolatban, mint hogy a 2011-es világbajnokság óta sem 200, sem 400 vegyesen nem talált legyőzőre vébén, vagy hogy az idei úszószezonban elért tíz legjobb eredményből mindkét számban hetet Katinka úszott. A ranglista alapján a japán Ohashi, illetve a kanadai Pickrem lehet veszélyes ellenfél, de vajon tényleg így van-e?

“A statisztika azt mutatja. Természetesen tudom, ki mit úszik, hisz mindenki figyelemmel kíséri a világranglistát és általában a versenyek alakulását."Tisztában vagyok azzal, mikor mi történik, de nekem előre kell néznem, és szerencsére jelenleg nincs előttem senki, ez pedig azt jelenti, hogy önmagammal kell versenyeznem” - vonta le a következtetést Katinka.

 
Fotó: Hosszú Katinka/Facebook
 
Az előzetes terv szerint öt egyéni számban áll rajthoz: 200, 400 vegyes, 100, 200 hát és a 200 gyors. A program sajnos nem kedvez az olyan sokoldalú versenyzőknek, mint Katinka, szinte biztosan lesz szám, amitől kénytelen lesz visszalépni, de kíváncsiak voltunk, melyik számot várja a legjobban.

“Az elsőt, mert azzal elkezdődik számomra a világbajnokság. Mindig az elsőt várom a legjobban, utána jöhet a többi. Ami a programot illeti, az egyéni számok mellett szerepelek majd egy-két váltóban is, de sok minden a helyszínen dől el, és függ a verseny alakulásától.”

Arra a kérdésre, hogy melyik számban érzi magát komoly éremesélyesnek a vegyeseken kívül, olyan választ adott, amit kizárólag Hosszú Katinkától vesz komolyan az ember: “Amiben elindulok” - mondta nevetve Katinka.

 
Fotó: Hosszú Katinka/Facebook
 
"Ez most viccesen hangzik, de tény, hogy én azért indulok el az egyes számokban, mert azt érzem, van esélyem az éremszerzésre, vagy valami további célom van vele. Még képlékeny az előre eltervezett program. A 100 hát biztosan ütközni fog a 200 vegyessel, ugyanis a 200 vegyes döntője előtt van egy kicsivel a 100 hát középdöntője."Ha úszom is az előfutamban háton, később nagy valószínűséggel visszalépek, hisz a prioritás egyértelműen a vegyes.”

A MOL Csapat klasszisa kitért arra is, miben változott a legtöbbet a hazai rendezésű, 2017-es világbajnokság óta, ahol két arany- (200, 400 vegyes), egy ezüst- (200 hát) és egy bronzérmet (200 pille) szerzett. “Sokkal több önbizalmam van! Az ember életében két év nagyon hosszú tud lenni, és velem, valljuk be, rengeteg minden, jó és rossz is történt ezalatt a két év alatt. Most sokkal tapasztaltabb vagyok, és úgy érzem, sokkal inkább tisztában vagyok a képességeimmel, mint a hazai vb idején.”

Mire kellenek a pofonok?

A “Hosszú Katinka” és a “kudarc” szavak meglehetősen ritkán szerepelnek egy mondatban, de idénre jutott egy ilyen kivételes pillanat is: az országos bajnokságon 200 pillangón csak a harmadik helyen végzett, így ebben a számban nem állhat rajthoz a világbajnokságon.

“Bár kívülről nézve könnyűnek tűnik, csak beugrik az ember és úszik, de az úszás azért nem erről szól."Ha én nem vagyok ott százszázalékosan, akkor igenis meg tudnak verni. Saját magamat hibáztatom az országos bajnokságon történtek miatt, egyszerűen nem voltam százszázalékos, abba nincs értelme belemenni, hogy miért."A lényeg, hogy nem vettem olyan komolyan, ahogy kellett volna” - mondta önkritikusan Katinka.

 
Fotó: Hosszú Katinka/Facebook
 
A háromszoros olimpiai bajnok az aktuális világranglistán két idejével is az első tízben szerepel, a budapesti úszó BL-en elért 2:06.62-vel konkrétan a második 200 pillén, az OB-n viszont bő egy másodperccel elmaradt ettől, és csak a harmadik helyen végzett. Akkor azt nyilatkozta, kellenek az ilyen pofonok, mi pedig rákérdeztünk: mire kellenek?

“Pont arra volt jó ez a pofon, hogy bár én nagyon sok mindent meg tudok csinálni, nagyon sok helyzetből tudok nyerni, sokféleképpen tudok készülni és jól teljesíteni, lásd tavaly is sikerült nyernem a glasgow-i Európa-bajnokságon, de ez nem azt jelenti, hogy nekem nem kell minden egyes versenyszámot komolyan venni és maximálisan beleállni.”

“Mert velem is megtörténhet az, hogy nem kvalifikálok 200 pillangón a világbajnokságra, bár nagyon jó időim vannak, és látszik, hogy annál sokkal jobbat tudnék. De mivel ott nem hoztam a maximumot, kiestem a csapatból. Ezért jó ez a pofon, hogy fejben tartsam, szigorúnak kell lennem önmagamhoz.”

Szép emlékek a Távol-Keletről

Hosszú Katinka a tavalyi, hangcsui rövidpályás vébéről négy arannyal és egy ezüsttel térhetett haza, és most újra Kelet-Ázsia felé veszi az irányt, hiszen a világbajnokságot Dél-Koreában, Kvangdzsuban rendezik. Számít, hogy hol van egy verseny, vagy csak a medence fontos?

“Olyan szempontból számít, hogy itthon teljesen más versenyezni, mint máshol. És abból a szempontból is, hogy hogyan kell készülni magára a versenyre. Mi alapjáraton nem vagyunk hozzászokva az ázsiai ételekhez, és ehhez még jön, hogy amikor versenyre mész, maximálisan kell teljesíteni, ezért fokozottan oda kell figyelni az étkezésre, és esetleg vinni kell magunkkal egy-két dolgot.”

 
Fotó: Hosszú Katinka/Facebook
 
“Ott van még az átállás is. Azt kell mondanom, igenis számít a helyszín. Az sem mindegy például, hogy kik szervezik a versenyt, mire számíthatunk. Gondolok ilyen apróságokra, ami egy versenyen persze sokat jelent, hogy pontosak-e a buszok, beszélnek-e az önkéntesek angolul. Ezekre jó felkészülni, tisztában lenni velük. Most már vagyok annyira tapasztalt, voltam már annyi versenyen, hogy be tudom lőni, mire számítsak.”

“Nem mindegy az sem, hogy Ázsián belül hol vagyunk, mert iszonyúan nagy különbségek vannak, vegyük csak például Kínát és Japánt. Dél-Koreában még soha nem voltam, de azt mondják, hogy inkább Tokióhoz, Japánhoz hasonlítható. Ami nekem kifejezetten jó hír, mert remélem, hogy mindaz, amit nagyon szeretek Japánban, azt Koreában is meg tudjuk tapasztalni. Gondolok itt a pontosságra, az ételek minőségére, a precizitásra. Ez most egy új ország, itt még nem jártam, de már nagyon várom” - tette hozzá Katinka.

Úszik, amíg élvezi

Fent már szóba került a motiváció, ami természetesen nemcsak a világbajnoksággal, hanem a nagy képet tekintve az úszással kapcsolatban is kérdés lehet, kivált, mert incs már semmi, amit ne nyert volna meg, ha holnap reggel visszavonul, akkor is minden idők egyik legeredményesebb úszója lesz, ráadásul sikeres sportvállalkozást visz, az emberek pedig imádják.

 
Fotó: Hosszú Katinka/Facebook
 
"Bár az úszásban elértem mindent, amit lehet, úgy érzem, ez még nekem nem a maximum volt. Ezt szeretném mindenképpen kihozni magamból, egyrészt. Másrészt pedig imádom, amit csinálok. Imádok edzeni, úszni, versenyezni! Addig szeretném csinálni, amíg lehet, mert ennek a pályafutásnak egyszer csak hirtelen vége lesz, és szeretném addig élvezni, annyit kihozni belőle, amíg és amennyit lehet."

"Az biztos, hogy addig versenyezni fogok, amíg élvezem, és nincs más, ami jobban érdekelne, mint az úszás. Hogy ez mikor jön el, azt nem tudom megmondani, most nem érzem, hogy a közeljövőben bekövetkezne” - szögezte le Katinka.

“Még nem tudom pontosan megmondani, mi lesz utána, de sok lehetőség van. "Már most is sok mindent csinálok az úszás mellett, hiszen ott a klubom, az Iron Swim Budapest, ezen belül működik egy úszóiskola is, ahol sok száz gyermek ismerkedik a vízzel és az úszás alapjaival. És rengeteg helyre hívnak előadásokat tartani, sokan gondolják úgy, hogy a pályafutásommal, az átélt tapasztalataimmal motiválhatom az embereket.”

Zárszóként nem arra voltunk kíváncsiak, mit vár magától Katinka a világbajnokságon, hanem arra kértük, az egész magyar küldöttség szereplését tippelje meg. Konkrétan azt kérdeztük, hány érmet szereznek szerinte a magyar úszók a vébén.

“Ez a legesleggonoszabb dolog, amikor tippet várnak egy sportolótól. Az érmek száma ugyanis nagyon sok esetben nem tükrözi tisztán a magyar csapat sikerességét."Inkább azt nézzük meg, hogy hányan úsznak egyéni csúcsot, hányan hozzák ki magukból a maximumot, ki mennyit tud fejlődni, hogy tudnak helytállni a fiatalok a felnőtt mezőnyben. Ezek azok a dolgok, amik igazán fontosak” - zárta gondolatait Hosszú Katinka.

MOL Sportágak
MOL Csapat