Hosszú Katinka: Készen állok felelősséget vállalni magamért

2020. január 08. szerda 10:34

Saját maga irányítja a felkészülését az olimpia ciklus hajrájában, és igyekszik minden apró hibából tanulni valamit Hosszú Katinka, aki az ISL-ről is mesélt a MOL Csapatnak.

Hosszú Katinkával mindig történik vele - persze azon kívül, hogy ha medencébe ugrik, általában nyer is. A MOL Csapat úszóklasszisa érdekes évet zárt, sok nagy győzelem mellett azzal lepte meg szurkolóit, hogy bejelentette, elválnak útjai edzőjétől, és saját maga irányítja a felkészülését az olimpiai ciklus hajrájában.

"Minden évet rengeteg tanulsággal és tapasztalattal zártam eddig, még ha kívülről úgy is tűnhetett, hogy minden a terv szerint alakult."Próbálok nagyon tudatosan készülni és már apró hibákból tanulni, hogy kivédjem a nagyobbakat. Tavalyi évem után úgy érzem, hogy készen állok felelősséget vállalni a saját felkészülésemért - mondta a MOL Csapatnak Katinka, aki azt is elárulta, hogy halad a magányos edzésekkel.

 
"A felkészüléssel minden a terveim szerint, kiválóan halad. Sok versenyzéssel zártuk az évet amiből szinte levegővétel nélkül utaztam is tovább meleg égövi edzőtáborba. Sok munka vár még rám az olimpiáig de boldog és felszabadult vagyok, nagyon élvezem a Tokióba vezető utat. Az Iron Swim edzői a mellett egy kisebb stáb segíti munkámat a partról de minden az én irányításommal zajlik."

Már minden Tokióról szól

Hosszú Katinka elmúlt 30 éves, nagyon komoly nemzetközi rutinnal rendelkezik, így ha ő azt mondja, készen áll arra, hogy edző nélkül készüljön fel, akkor azt elhihetjük neki. Főleg úgy, hogy két legerősebb számában, 200 és 400 vegyesen nem is nagyon látszik, ki győzhetné le az időtlen idők óta veretlen magyar klasszist.

 
"Természetesen mindig lehet fejlődni és újítani. Mindig tanulok valami újat magamról, és hogy hogyan tudom a saját határaimat feszegetni. Ebben a felkészülés pszichés oldala a legmeghatározóbb szerintem. Ezen felül az edzésmódszerek is folyamatosan csiszolódnak, de a tudományok fejlődésével a táplálkozás, regenerálódás, fizioterápia terén vannak jelentősebb áttörések amiből én is sokat tudok tanulni és ezáltal fejlődni is" - magyarázta Katinka.

Természetesen az idei felkészülés az olimpia köré lesz felépítve, minden ezt megelőző verseny a felkészülés része, így nem kapnak majd külön figyelmet, rákészülést. Idén a családi karácsonyozásról is lemondtam a felkészülés érdekében. "Mindemellett rajthoz fogok állni Tokiót megelőzően, lesz egy budapesti Európa-bajnokság is májusban, ahol számítunk a magyar közönség szurkolására is, bár ahogy említettem, ez is csak a felkészülés része lesz az olimpiára."

Versenyző, csapatvezető, nagykövet

Az év egyik legfontosabb eseménye volt, hogy - nem kis részben Katinkának köszönhetően - megalapították az úszók Bajnokok Ligáját, amely International Swimming League (ISL) néven nagy sikert aratott egyből az első szezonjában. A sorozatban Katinka ötletgazdaként és nagykövetként is részt vett, de természetesen medencébe is ugrott az Iron Swim kapitányaként.

 
"Fantasztikus volt az Iron csapat tulajdonosaként, kapitányaként és ISL nagykövetként otthont adni a profi uszóliga első magyarországi versenyének. Életre szóló élmény volt új felállásban versenyezni, a csapatomért úszni és ebben a sportban nem megszokott show elemekkel találkozni a Duna Arénában. Hatalmas lendületet adott ez nekem az év további részében a folytatáshoz."

Bár Katinka természetesen továbbra is elsősorban úszóként tekint magára, meglehetősen sok mást is a nyakába vesz, ilyen volt például az ISL megalapítása, vagy úszóiskolájának menedzselése. Az úszósorozatról elmondta, nemcsak a nézőknek, a versenyzőknek is óriási élmény egy ilyen lebonyolítású verseny.

Úgy érzem szükséges volt a liga megalakulása és nem túlzok ha kijelentem, hogy az ISL lehet az úszás jövője. Pontverseny, show elemek, csillagszóró futam, hogy csak néhányat sarkalatos pontot említsek amely által könnyebben élvezhetővé teszi az úszást a hétköznapi fogyasztó számára az új liga."Fő célunk, hogy népszerűsítsük a sportot és a világ úszó krémjét is évről évre elhozzuk a magyar közönségnek. Azonban az ISL többről szól mint az úszás és a verseny, valódi közösséget is építünk egyben."

 
"Októberben a magyarországi futamot megelőző hetet a csapatok és a szakmai stáb is már Budapesten töltötte. Volt időnk közös programokat szervezni, több úszóval meglátogattunk iskolákat és egyesületeket is, hogy gyerekekkel találkozhassunk." Ezen idő alatt Budapest szépséget és a magyarok vendégszeretetét több mint 200 külföldivel tudtuk megismertetni, akiknek sikerült az országot a szívükbe zárni. Az már csak hab volt a tortán, hogy a végén közel teltház előtt versenyeztünk a Duna Arénában" - tette hozzá mosolyogva Katinka.
MOL Sportágak
MOL Csapat