Hosszú Katinka négy számban áll rajthoz Tokióban

2021. június 22. kedd 11:19

Hosszú Katinka nem védi meg a címét 100 háton, viszont 200 és 400 vegyesen favoritként kezdheti meg a tokiói olimpiai játékokat.

A magyar szövetség hétfői bejelentése szerint a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka négy, míg Késely Ajna három számban indul a július 23-án rajtoló olimpián - ezzel ők a "csúcstartók" a csapaton belül. A MOL Csapat világklasszisa 200 m háton, 200 m pillangón, 200 és 400 m vegyesen áll majd rajthoz a tokiói játékokon. Katinka egy címvédésről lemondott, 100 háton nem áll rajthoz, de a két vegyes számban nagyon jók az esélyei a Rióban három aranyat szerző klasszisnak.

A hosszabbik vegyesszámban a veszélyes vetélytársak közül ketten is kiestek, az amerikai Melanie Margalis nem tudta kiharcolni a kijutást, az ausztrál Kaylee McKeown pedig nem vállalja a rendkívül megerőltető számot, inkább a 100 hátra koncentrál, ahol nemrég döntött világcsúcsot.

"A csapat derékhadát az A-szintesek teszik ki, örvendetesen sokan teljesítették a biztos induláshoz szükséges kritériumot" - fogalmazott Sós Csaba szövetségi kapitány. "Hogy akiket régen B-szintesként emlegettünk, azok indulhatnak-e, ez csak június 30-án dől el. Most ugyanis ezt +meghívásos idő+-ként határozza meg a szabály, azaz a nemzetközi szövetségen múlik, hogy meghívja-e az adott versenyzőt Tokióba."

A szövetségi kapitány jelezte: korábban ez automatizmus volt, most azonban kérdés, hogy a buborék-olimpián a szigorú intézkedések, a résztvevői létszám visszaszorítása miatt esetleg húznak-e a kereten. "Azaz még nem mondhatjuk biztosra, hogy ez az abszolút végleges névsor, csak reménykedünk benne. Miután öt váltóban is sikerült a kvalifikáció, több olyan úszót is tudtunk nevezni, akinek megvan a B-szintje, ezért ha csak a váltóban is, de rajthoz állhatnak majd Tokióban. Az olimpiai szereplés érték, rang, ezért igyekeztem mindenkinek megadni a lehetőséget, aki a teljesítményével rászolgált erre - tette hozzá.

 

MOL Sportágak
MOL Csapat