Milák Kristóf: Én soha nem vagyok elégedett

2018. április 03. kedd 12:33

Hat - a váltókkal együtt összesen nyolc - érmet szerzett az országos úszóbajnokságon Milák Kristóf, aki gyorsan leszögezte: mindig van min javítani.

A MOL Tehetségtámogató Programjának szponzoráltja, Milák Kristóf brutális országos bajnokságot teljesített, és az érmek számát tekintve a legsikeresebb versenyző lett az ob-n, hiszen a váltókkal együtt nyolc éremmel térhetett haza. Az egyéni számokban sem aprózta el a dolgot, hat érme közül három is arany volt, de talán még ennél is fontosabb, hogy hazavihette az egész verseny legjobb időeredményéért járó trófeát: a 200 pillangón úszott ideje Phelps és Cseh László ideje mögött a valaha elért harmadik legjobb eredmény.

“Hiányérzet mindig van, az ember soha nem lehet elégedett, én ráadásul amúgy sem vagyok az a fajta, aki hátradőlve évezi a sikereket” - mondta a MOL-csapatnak a fiatal úszó. “Mindig elvárom magamtól a jó időket, az edzéseken viszont hiába tesz meg mindent az ember, a versenytechnika egy egészen más dolog. Ezt csak sok versenyen szerzett rutinnal lehet elérni.”

A túlélés volt a cél

Milák elmondta, elégedetlen volt a 100 pillangós idejével, de ezen a napon már a túlélés volt a cél. “Pénteken alaposan belekóstoltam a sorozatterhelésbe, és ezt is szokni kell még. 100 háton vissza is léptem, de annak nagyon örülök, hogy egyre több számban tudom megmutatni magam. 50 háton is sikerült remek idővel győznöm, azt jól odatettem” - tette hozzá mosolyogva az érdi úszóklasszis.

 
A sorozatterhelésről annyit, hogy a 200 gyorson elért harmadik helye után Milák visszatért, és húsz percen belül nyerte meg az 50 hátat, illetve a 100 pillét. Utóbbi számban a budapesti világbajnokságon ezüstérmet nyert, és bár most is legyőzte a szám magyar klasszisait, Cseh Lászlót és Kenderesi Tamást, az idejével (51.50) egyáltalán nem volt elégedett.
 
“Száz pillén ennél sokkal jobb időt szerettem volna, de a mai napon már a túlélés volta tét. A kettő gyorsnak nem mertem úgy nekimenni, hogy ne fájjon túlzottan, ez látszott is – utána jött az ötven hát és a pille húsz percen belül, így jött ki ez az 51.5-ös idő. Nem rossz, de mondom, ebben több van egyértelműen.” - mondta az ob 4. versenynapja után Milák.

Felkészülés és versenyrutin

“Az országos bajnokság két szempontból is fontos volt. Először is egy fontos visszajelzés az edzéseken elvégzett munkáról, illetve arról, hogy hol is tartok most ami az időeredményeket illeti, másrészt erős vetélytársakkal úszhattam, így versenyrutint is szereztem. Fontos, hogy a sorozatterhelést is megszokjam, és tudjak koncentrálni a számokra még akkor is, ha csak nagyon kevés idő telik el közöttük” - tette hozzá.

Milák Kristóf: A második csupán az első vesztes

"Nem bírom a klórszagot"- kezdte a beszélgetést egy meglepő felütéssel Milák Kristóf, amikor beléptünk az érdi uszodába. A 17 éves úszóval nagyot fordult a világ 2017-ben, tavaly ilyenkor még csak a sportág berkein belül ismerték a tehetségét (A MOL Tehetségtámogató Programja 15 éves kora óta szponzorálja), a medence partján végigsétáló tárnoki fiatalembert viszont már sokan a jövő legnagyobb magyar úszóígéretének tartják.

“Nem szerettem volna, ha elkönyvelnek pillangóúszónak, és már korábban is hangsúlyoztam, hogy más számokban is komoly céljaim vannak. Ezért is örülök, hogy háton és gyorson is tudtam jó időket úszni.”

Egy újabb komoly kihívás

A sport most egy kicsit háttérbe szorul Miláknál, aki egy más jellegű, de hasonlóan komoly kihívásnak fog megfelelni a következő időszakban. “Hamarosan érettségi, most egy időre a tanulás lesz az első.”

“Magántanuló vagyok, hiszen a rengeteg hiányzás miatt nem tudnék az osztállyal együtt haladni, de fontos nekem, az iskola, úgyhogy ha a program engedi, be is járok az órákra. A következő időszakban az lesz a legfontosabb, hogy jó eredménnyel leérettségizzek.

MOL Sportágak
MOL Csapat