Szóljon, akinek maradt alig használt jelzője Hosszú Katinkára!

2017. december 15. péntek 22:21

A koppenhágai rövidpályás úszó-Eb harmadik napján Hosszú Katinka megszerezte harmadik és negyedik aranyérmét.

Bár a papírforma szerint mind a 200 hát, mind a 100 vegyes Hosszú Katinkának állt a koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokságon, mindkét távon akadt egy-egy igazán komoly rivális, aki veszélyeztette a címvédését. Végül azonban mindkét támadást sikerült visszavernie - írta az úszószövetség helyszíni beszámolójában Csurka Gergely.

Katinka ezzel újabb mérföldkőhöz érkezett: ma szerezte az 50. aranyérmét világversenyeken. Előzetesen még a 200 pillangó is szerepelt a tervekben, ám ezt már délelőtt sem vállalta be Katinka: egy olyan délutánon, amikor 200 háton az ukrán Zevina, 100 vegyesen pedig az Év úszójának választott svéd Sjöström leselkedett rá, ez teljesen érhető döntés volt.

 
Derencsényi István/MUSZ
 
És délután úgy is ment minden, ahogy kell. Előbb a kétszáz hátat húzta be, bár Zevina időről időre megindította az ostromot, Katinka szokásához híven ellépett az első három hosszon, majd folyamatosan tartotta az előnyét, leginkább a brutális fordulóknak-kidelfinezéseknek köszönhetően. Bár Rióban és Budapesten is a végén fogta be aktuális legyőzője, ezúttal Zevina utolsó támadását is sikerült hatástalanítani, és végül teljesen meggyőző fölénnyel, 68 századmásodperces különbséggel húzta be a számot.

Egy óra elég is volt a vegyeshez 

Egy órája volt – közben persze az eredményhirdetéssel –, hogy készen álljon a száz vegyes döntőjére, ám ezekhez eléggé hozzászokott az elmúlt években, és ezúttal sem kellett túlzottan izgulni. Az idei évben parádézó svéd Sjöström ugyan nekilódult pillangón, ám egyméteres előnyét Katinka szinta egyetlen fordulóval eltüntette, háton kiegyenlítette a hátrányát, mellen pedig szépen elment a svédtől, és még nagyobb előnnyel (0.95) lett első, mint kétszáz háton.

"Kétszáz háton az idő nem volt igazán jó, de végül is az aranyérem megvan, ez számít elsősorban. Utána a száz vegyesen meg akartam dönteni a világcsúcsot, de ez egy órával a kétszáz hát után gyakorlatilag lehetetlennek tűnt – bár végül is ez az idő annyira nem lett rossz. Nem kezdtem igazán jól, viszont mellen sikerült döntő előnyt szerezni" - mondta Hosszú Katinka a verseny után.

 
Derencsényi István/MUSZ
 
Katinka így 4/4-nél tart Koppenhágában, de ami ennél is fontosabb: az olimpiákon (3), nagypályás világbajnokságokon (7), rövidpályás vb-ken (13), nagypályás Eb-ken (13) és rövidpályás Eb-ken (14) most szerezte az 50. aranyérmét.
MOL Sportágak
MOL Csapat