Érdi Mári: Van, amiben én vagyok a világon a legjobb

2019. augusztus 23. péntek 12:53

Az olimpia helyszínén rendezett tesztverseny borzasztó erős mezőnyében lett bronzérmes Érdi Mári, akinek az önbizalma is a helyére billent Enosimában.

“Most nagyon boldog vagyok” - mondta a MOL Csapatnak fülig érő szájjal Érdi Mári, aki nagyszerű sikerrel zárta az év három legfontosabb versenyéből álló sorozatát, miután harmadik helyen végzett az egyszemélyes olimpiai hajóosztály tesztversenyén, Enosimában.

A MOL Csapat vitorlázó klasszisa egy rosszul kezdett, de nagyszerű hajrával zárt Európa-bajnokság, valamint egy kifejezetten peches világbajnokság után érkezett a tokiói olimpia vitorlásversenyének helyszínére, ráadásul menet közben edzőt is váltott, így amikor a verseny előtt beszéltünk, még csak reménykedett a jó szereplésben.

“Augusztus elején megérkeztünk Enosimába, és szerencsére nagyszerű társaság verődött össze a tesztverseny helyszínén. A világ abszolút élmezőnyével, egy angol, egy holland, egy japán és egy svéd lánnyal edzettünk együtt, ami egyrészt nagy élmény volt, másrészt remekül szolgálta a felkészülésemet” - mesélte Mári az aktuális olimpiai- és világbajnokkal letudott közös gyakorlásokról.

Bitangul bekezdett a versenyen

Annál jobban nem is indulhatott volna a verseny, mint ahogy Mári nekilátott, hiszen az első futamot csípőből megnyerte, a második pedig a 2. helyen végzett. “Már az edzéseken látszódott, hogy nagyon jó a sebességem, és az első két futamon nagyon jó szél fújt, márpedig az erős szélben versenyzés az egyik nagy erősségem. A kellő magabiztosság is megvolt bennem, mert az edzések után az edzőfutamok is jól sikerültek, úgyhogy fejben is rendben voltam.”

 
“A kifújt szeles versenynapból kihoztam a legtöbbet, ám után visszaesett a szél, lyukas és forgolódó lett, és ekkor már nem a sebesség a legfontosabb, hanem a szélfordulók kihasználása. Két átlagos futamot hoztam le, aztán viszont újra visszatértem az élmezőnybe” - mondta Mári, aki a 4. futamtól egészen az utolsó, 10. futamig már egyszer sem végzett az első tízen kívül.

A 10. azonban pechesen indult, és akár a dobogóba is kerülhetett volna, de végül Mári úrrá lett a problémákon. “A rajtnál ráragadt egy hínár a svertemre, ezért a mezőny hátsó feléről kellett elkezdenem felkapaszkodni. Nem is ment rosszul, de csak a 25. helyig sikerült feljönnöm, így a negyedik helyezett japán lány, Doi Manami nagyon feljött rám. Tartottam tőle, hogy az éremfutamban esetleg leszorulok a dobogóról, de végül nem így lett” - mondta büszkén Mári.

 
Az éremfutamban csak a mezőny első tíz helyezettje versenyez, és a pontok is duplán számítanak, így Mári számára is komoly volt a tét, hiszen a második hely is elérhető volt, de a negyedik is benne volt a pakliban. Végül nem volt miért izgulni.

“Elindították a futamot, de annyira nem volt szél, hogy egy kör után le is lőtték, ami szerintem fair döntés volt” - mesélte Mári, aki éppen az első helyen haladt, amikor lefújták a futamot. “Nincs komoly jelentősége, de én nagyon örülök neki, hogy az élen álltam, mert ez azt mutatja, hogy mentálisan is fejlődtem. Egész nap ácsorogtunk a parton, vártuk, hogy lesz-e verseny, és közben nagyon izgultam, hiszen komoly dolgokról volt hivatott dönteni az éremfutam. Elbírtam a nyomást, és jól versenyeztem, pedig gyenge szélben ez nem mindig van így.”

Bejött az edzőváltás is

Mári elmondta, sokkal kevésbé volt stresszes a tesztversenyen, ami nem kis részben az edzőváltásnak volt köszönhető. “Nem szeretem túlbeszélni a dolgokat, és úgy érzem, az én személyiségemhez is jobban illik a mostani edzőm, akivel egészen másképp zajlik a közös munka. Ian Ainslie kiváló szakember, de úgy gondolom, az új-zélandi Sarah Winterrel eredményesebbek lehetünk, és már érzem is a közös munka gyümölcseit. Sokat javultam kis szélben, a rajtjaim is jobban működnek, hogy csak kettőt mondjak.”

Az olimpikon Érdi Márinak a top10 a célja a Laser-vb-n

Minden oké, már túl vagyok a jetlagen is" - mondta vidáman Érdi Mári, a MOL Csapat fiatal vitorlázó klasszisa, amikor a Laser Radial, azaz az egyszemélyes női olimpiai hajóosztály világbajnokságának helyszínén, Japában utolértük. "Már néhány edzés is belefért, sőt egy pihenőnapom is volt.

“Nagyon rám fért már egy ilyen sikerélmény, az pedig külön öröm, hogy az év egyik legfontosabb versenyén ment ennyire jól” - mondta Mári, aki fontosságát tekintve az Eb elé sorolta az olimpiai tesztversenyt. “Itt nemcsak a mezőny volt erős, de mindenki nagyon akart jól teljesíteni, hiszen az olimpia helyszínén versenyeztünk. Egy ilyen komoly mezőnyben sikerült dobogóra állnom, mondanom sem kell, roppant boldog vagyok” - tette hozzá fülig érő szájjal Mári.

Hol van most a helye a mezőnyben?

A MOL Csapat Laser Radial versenyzője - bár tavaly harmadik volt - éppen nem áll annyira jól a világranglistán, hiszen csak a 14., de ez javarészt a peches vébének, illetve az Eb-nek köszönhető. Az viszont egy érdekesebb kérdés, hogy Mári hova helyezi magát a mezőnyben.

“Szerintem a legjobb nyolc között” - mondta némi töprengés után. “Az a baj, hogy nehéz megmondani, mert nagyon sok függ a körülményektől egy-egy versenyen. Van, amiben én vagyok a világon a legjobb, de van olyan is, amiben még sokan jobbak nálam. Ha erős, kifújt szélben rendezék jövőre az olimpiát, jobban szerepelnék, mintha lyukas, forgolódó szélben kellene versenyezni."

 
Japánban egyébként nem Mári volt az egyelten tagja a MOL Csapatnak, hiszen a férfiak versenyében nagyszerű teljesítménnyel a 17. helyen végzett a MOL Alapítvány vitorlázója, Vadnai Benjámin. “Minden nap találkoztunk, sokat beszélgettünk, és természetesen szurkoltam is neki, hiszen jóban vagyunk. Bravúros szereplés a 17. hely, és tegyük hozzá, hogy voltak egészen kiemelkedő futamai. Drukkolok neki nagyon!”

Mári még nem végzett Enosimában, hiszen az olimpia helyszínén a világkupa-sorozat záró futamát is megrendezik. “Ez is fontos verseny, és szeretnék rajta jól szerepelni. Bevallom, nagyon kedvelem a vk-sorozatot, és most egyébként is jól érzem magam a hajóban, alig várom, hogy újra versenyezzek. Az utolsó verseny választ ad arra is, hogy mivel kell a téli edzőtáborokban a legtöbbet foglalkoznom, úgyhogy az enosimai vk-verseny már egy kicsit a jövőnek is szól” - tette hozzá Mári.

MOL Sportágak
MOL Csapat