Érdi Mária: Már ismer a mezőny, könnyebb volt titkos favoritként

2019. május 16. csütörtök 11:00

A MOL Csapat legújabb tagja a fiatal kora ellenére már komoly versenyrutinnal rendelkező, a világranglista 8. helyén álló vitorlázónő, Érdi Mária. Üdv a csapatban, Mári!

"Egy általános iskolás szakkörben, tízéves koromban kezdtem el vitorlázni. Akkor még csak hobbi volt, aztán 14 éves koromban beültem a lézerbe, és elkezdtem versenyezni. Elég jól ment, egyre nagyobb versenyeken álltam rajthoz, aztán egyszer csak az olimpián találtam magam" - mondta széles mosollyal a MOL Csapatnak Érdi Mári, ifjúsági világ- és Európa-bajnok vitorlázó.

A MOL Csapat legújabb tagja zsenge kora ellenére a legelső magyar sportoló volt, aki biztosította a helyét a tokiói olimpián, habár ez abból a szempontból nem meglepő, hogy bár még csak 21 éves, nem az első olimpiája lesz a 2020-as.

 
Fotó: MOL/Valastyán Zsolt
 
“Rióban még senki sem ismert a menők közül, sőt kicsit éreztették is velem, hogy nincs ott a helyem. Ma már azért mindenki tudja a nevemet az olimpiai mezőnyből” - szögezte le Mári, aki a 14. helyen végzett a riói olimpián.

A koromból fakadóan még nagyon sokáig tudnék versenyezni, így a hosszú távú céljaim is elég ambíciózusak: először is szeretnék egy olimpiai érmet, aztán ha az megvan, és nem jön össze egyből az arany, akkor később olimpiai bajnok is szeretnék lenni” - mondta határozottan a budapesti születésű versenyző.

Belépett a legjobbak közé

Mári Rió óta sokat tett azért, hogy megismerje a nevét a Laser Radial hajóosztály felnőtt mezőnye is, 2018-ban ötödik lett az Európa-bajnokságon, majd a világbajnokságon elért 8. helyével szerzett jogot a tokiói indulásra. Egyik legnagyobb sikerének mégsem a fentieket tartja, hanem a mallorcai Trofeo Princesa Sofián megszerzett harmadik helyét, ahol többek között a regnáló olimpiai bajnokot is maga mögé utasította.

 
Fotó: MOL/Valastyán Zsolt
 
“Az elvárások azért kicsit nyomasztanak, könnyebb volt ismeretlenként, titkos favoritként nyugodtnak maradni” - mondta egy mosoly kíséretében Mári. “Ez is egy olyan terület, ami természetes velejárója az élsportnak. Majd csak belejövök ebbe is. Még mindig nagyon fiatal vagyok, a világ élmezőnye nálam 7-10 évvel idősebb, tapasztaltabb. Versenyrutinban azért még le vagyok maradva tőlük, de ezt igyekszem kemény munkával és technikai tudással kompenzálni.”

“A nagyszeles sebességem egyértelműen sokat fejlődött tavaly óta. A rajtok is jobban mennek. A fejben való fejlődés pedig egy soha véget nem érő folyamat, amin állandóan dolgozni kell” - magyarázta a 2013 óta minden egyes évben az év vitorlázójának választott versenyző.

Nyakunkon az Európa-bajnokság

A hajóosztály Európa-bajnokságát Portóban rendezik, de a portugáliai regatta nyílt verseny lesz, összesen 32 nem európai vitorlázó is elindul a kontinens 92 versenyzője mellett. Az Eb szervezői büszkén hirdetik a honlapjukon, hogy a világranglista első 50 helyezettjéből 48 rajthoz áll Portóban.

 
Fotó: MOL/Valastyán Zsolt
 
“Elvileg minden verseny célja az, hogy felkészítsen a 2020 augusztusában rendezendő olimpiai futamokra és az olimpiai érem megszerzésére. Természetesen minden versenynek megvan a maga saját jelentősége is, nagy dolog lenne pl. az éremszerzés ezen az EB-én is” - mondta a május 18-án rajtoló versenyről a világranglista 8. helyén álló magyar vitorlázó.

“Ez az Eb a programom finanszírozása szempontjából is fontos, mivel a szövetségi források elosztása ehhez az Eb-hez nagyrészben kötődik” - tette hozzá a MOL Csapat legfrissebb tagja. Egy korábbi, Sailing.hu-nak adott interjújában azt is elárulta, hogy mégsem az Európa-bajnokság lesz szakmailag a legfontosabb verseny, hanem az, amit az olimpiai helyszínén rendeznek.

 
Fotó: MOL/Valastyán Zsolt
 
“Ebben az évben nagyon sokat fogok versenyezni június végéig, szinte az összes versenyre elutazom. Utána következik ké hónapra Japán: ott lesz a világbajnokság és az előolimpia is, de nem ugyanazon a helyszínen.

Az év fő versenye az enoshimai olimpiai tesztverseny lesz, ott szeretnék érmet szerezni. Aki az olimpián szeretne jó eredményt elérni, annak ez lesz a fő versenye.”

Érdi Márit nagyon korán beszippantotta a versenysport világa, 21 évesen már komoly nemzetközi versenyrutinnal rendelkezik. Ez az életforma rengeteg lemondással jár, megkérdeztük Márit, ezekkel hogyan birkózik meg. “Amikor minden jól megy, jönnek az eredmények, akkor észre sem veszem ezeket a nehézségeket. Amikor viszont éppen zötyög a hajó egy kicsit, akkor sokkal nehezebb.”

MOL Sportágak
MOL Csapat