A káprázatos Pusztai Liza Eb-döntőig vitte a kardcsapatot

2019. június 20. csütörtök 20:12

A MOL Alapítány jelenlegi (Pusztai Liza) és egykori (Márton Anna) támogatottjai, valamint Katona Reni óriási sikert elérve döntőbe jutott az Európa-bajnokságon.

A magyarok reggel a fehéroroszok ellen nyertek, majd a negyeddöntőben az egy éve ezüstérmes ukránok, az elődöntőben pedig a tavaly világbajnok franciák ellen arattak bravúros győzelmet. Utóbbi mérkőzésük kora délután véget ért, így az esti döntőig nagyon hosszú, ötórás szünet következett. 

A nap utolsó mérkőzésén a világranglistán második, címvédő oroszokkal szemben léptek pástra, és ezúttal már nem borult a papírforma. Az ellenfél, melyben két riói olimpiai bajnok is ott volt, fokozatosan húzott el, jó darabig minden asszót megnyert egy-két tussal, így a hatodik párharcra már tíz fölé nőtt a különbség. Az egyetlen győzelmet Márton aratta, aki a nyolcadik párban 7-5-re verte Szofija Velikaját. Magyar oldalon is voltak szép tusok, de az oroszok határozottabban vívtak és magabiztosan nyertek.

 
Liza Olga Harlan legyőzése után (Fotó: Hunfencing)
 
A második hely kiharcolása ugyanakkor nagy siker a női kardozóknak, és sokat is ér az olimpiai kvalifikációs menetelésben. Magyar női kardcsapat Európa-bajnokságon ezt megelőzően 2002-ben nyert érmet, akkor is ezüstöt, amikor Moszkvában ugyancsak az oroszoktól kapott ki a döntőben. Legutóbb dobogós helyezést világversenyen a 2005-ös, lipcsei vb-n harcolt ki, melyen harmadik lett.

Női kardcsapat, 15 induló: 

Nyolcaddöntő: Magyarország-Fehéroroszország 45:40 (Pusztai +6, Katona +2, Márton -3).
Negyeddöntő: Magyarország-Ukrajna 45:44 (Katona +6, Pusztai -1, Márton -4)
Elődöntő: Magyarország-Franciaország 45:40 (Márton +8, Pusztai +7, Katona -10).
Döntő: Magyarország-Oroszország 34:45

Végeredmény: 1. Oroszország, 2. Magyarország (Katona Renáta, László Luca, Márton Anna, Pusztai Liza, válogatott edző: Gárdos Gábor, edzők: Boros György, Gergácz László, Gárdos Gábor, Bódy István, Bódy, Benjámin), 3. Franciaország.

MOL Sportágak
MOL Csapat