A világranglista 1. helye után jöhet az első GP-siker Márton Annának

2017. december 15. péntek 14:39

Márton Anna jelenleg vezeti a kardvívók világranglistáját, és Mexikóban első Grand Prix-győzelmére hajt. A 22 éves vívóklasszissal beszélgettünk.

Márton Anna nagyszerű évet zár, akárhogy sikerül is a mexikói kardvívó Grand Prix, de a fiatal magyar klasszis természetesen szeretne minél szebben búcsúzni 2017-től. A kadet- és junior-korosztályokban mindent megnyert, és már a felnőttek között is megvillantotta magát, de ott még hiányzik az arany nagy versenyekről.

"Grand Prix-versenyről valóban nincs még aranyérmem, de Világkupáról már igen: idén februárban, Athénban sikerült nyernem. Emellett a sorozatban négyszer voltam már döntős, tehát szerencsére sokszor vagyok végéig versenyben. Az athéni sikerem nagyon sokat jelentett lelkileg, elhittem, hogy tényleg képes vagyok győzni, és ez az érzés azóta sem változott bennem - mondta a MOL-csapatnak Márton.

A világranglista éléről nézeget le 

A 22 éves kardvívó a felnőttek között is remekel, két éve vb-bronz, tavaly pedig Eb-ezüst került a gyűjteményébe, aztán idén jött az athéni Világkupa-arany. De hogy sikerült a felkészülés a cancuni versenyre így, hogy az országos bajnokságot a FIE-kongresszuson átvett díj miatt kihagyta? 

 
MTK
 
"Ilyen kellemes ok miatt még nem hagytam ki versenyt, a Világkupa-sorozat első helyéért járó díj nagyon sokat ér szakmailag, örülök, hogy a klubom és a szövetség is így látta, és elengedtek a díjátadóra" - mondta Márton, akinek távollétében egy másik Új Európa Alapítvány által támogatott kardvívó, Pusztai Liza lett az országos bajnok.
 
"A csapatversenyre szinte az utolsó pillanatban estem be, de az MTK-val így is sikerült nyernünk – soha rosszabb hétvégét! A felkészülést nem bolygatta meg az utazás, amúgy is még a szezon elején járunk, a legjobb formát a legfontosabb versenyekre, azaz a jövő nyári Eb-re és vb-re szeretnénk időzíteni" - tette hozzá Márton.

Bitang erős a magyar kardvívó szakág

A kardvívó mezőny évről évre egyre keményebb, Márton is tudja, nemcsak a nemzetközi klasszisokra kell figyelnie, hanem magyar vetélytársára is. "Egyre erősebb a mezőny, az orosz, olasz és francia vívókra mindig oda kell figyelni, és persze ott van a német Limbach és az ukrán Harlan is. Most én vezetem a világranglistát, de ebben a szezonban is minden állomáson nagy verseny lesz az érmekért" - mondta, majd Pusztaival kapcsolatban is kifejtette a véleményét.

Liza rendkívül tehetséges és még mindig nagyon fiatal, ezért neki most főleg versenyrutinra van szüksége a felnőttek között. Jó érzés, hogy már mindketten képesek lehetünk jó eredményekre egyéniben, együtt pedig a csapatunk is egyre erősebb lehet - mondta Márton, bár Cancunban nem lesz csapatverseny, viszont cserébe az itt szerzett pontok magasabb szorzóval számítanak be a sorozat eredményébe.

 
Arra a kérdésre, hogy mit vár a mexikói hétvégétől, és hova kerülne tekintélyes gyűjteményében egy esetleges GP-arany, Anna így válaszolt: "Egy mexikói Grand Prix-győzelem nagy eredmény lenne, de ha választanom kellene, akkor előbb legyen meg a vb- vagy Eb-arany, ezek az érmek biztosan fő helyre kerülnének a vitrinben.
MOL Sportágak
MOL Csapat