Ami Tokióban lehetetlen volt, a gálacsörtén teljesült

2021. december 09. csütörtök 10:44

Nagyszerű hangulatú gálaasszókat vívott a tokiói olimpiai döntőjében legyőzött Luigi Samelével Szilágyi Áron, aki remekül érezte magát a bolognai és foggiai rendezvényeken.

Bevallom, az olimpiai döntőt nézve a végén kicsit már szántam Gigi Samelét. Szilágyi Áron alaposan elnadrágolta az olasz kardvívót, aki pályafutása legnagyobb sikerének kapujában volt kénytelen megtapasztalni, hogy a háromszoros olimpiai bajnok világklasszist a döntőben lehetetlen legyőzni.

Az olaszoktól származik az ötlet, hogy egy (majd mint később kiderült, még egy) gálaasszóban vívják újra a felek a tokiói döntőt, és Áron azonnal lelkesen felsorakozott az ötlet mögé, még úgy is, hogy hónapok óta nem vívott. A szervezés gyorsan ment, Áron és felesége, Betti Bolognába utaztak, ahol a várakozásoknak megfelelően nagyszerű vendéglátók fogadták őket.

 
A bolognai asszó egy pillanata (Fotó: Strongaa)
 

“Tulajdonképpen Gigi volt a házigazdánk, de olyan olaszos módon akárhova mentünk, mindig hozzánk csapódtak néhányan. Csodás napot töltöttünk Bolognában, voltunk egy focimeccsen, sétáltunk a városban, és belekóstoltunk a híres helyi gasztronómiába is” - mondta Áron a városnézésről, ahova Samele barátnője, a női kardvívó mezőny egyik legnagyobb klasszisa, Olga Harlan is velük tartott.

Két mosolygós vereség

“Itt aztán tényleg nem sokat számított a végeredmény” - mondta széles mosollyal Áron. “Egyikünk sem az eredményjelzőt figyelte, inkább arra koncentráltunk, hogy szemre is tetszetős akciókat indítsunk, látványos, szép vívást mutassunk be, és a közönség élvezze az asszót. Azt hiszem, ez maradéktalanul sikerült, a kardvívás minden szépségét felvonultattuk a páston.”

 
Fotó: Strongaa/Facebook
 

Bár az eredmény másodlagos, 2021-ben Áron olyan ritkán kapott ki, hogy meg kell jegyeznünk, mindkét csörtét a házigazda olasz nyerte: Bolognában 15-13-ra, Foggiában 15-14-re. És hogy ez jelent-e bármit Áronnak a decemberi országos bajnokságot tekintve?

“Semmit” - vágta rá a háromszoros olimpiai bajnok. “Ez nem versenyszituáció, hanem egy gálacsörte, és mint ilyen, hiányzik belőle az, amit egy tétre menő asszót jellemez. Nincs meg a feszültség, a koncentráció, hiszen csak arra figyeltünk, hogy a közönség jól szórakozzon.”

Szóba került a tokiói döntő is

Áron elmondta, a bolognai asszó előtti élő beszélgetésen kívül is sokat dumáltak Gigivel, és természtesen szóba került a két klasszis tokiói döntője is. Azt az asszót nagyon simán nyerte meg Áron, ám ez abból a szempontból nem volt meglepő, hogy az olasz kivívta magát a fináléig, a Vasas sztárjáról pedig mindenki tudja, hogy minél nagyobb a tét, annál jobban koncentrál.

 
Fotó: Strongaa/Facebook
 

“Nagyon örültem, hogy Giginek is pozitív emlék maradt Tokió” - mondta Áron a két ezüsttel záró riválisról, aki az olasz csapattal is döntőbe jutott, ám ott a koreai csapat legyőzte őket.

“Természetesen szóba került kettőnk döntője is, és bevallom, nagyon jólesett, amikor azt mondta, úgy érezte, azon a napon engem lehetetlen legyőzni.”

És nemcsak azon a napon, ugyanis a csapatverseny elődöntőjében is összefutott a két klasszis, és Áron ott is alaposan helybenhagyta Samelét (7-1), még ha a végén - némi szerencsével - az olaszok örülhettek is.

Márciusra jön a forma, nyárra a csúcsforma

Áron úgy tervezi, a decemberi országos bajnokság után (“ott még vélhetően nem leszek csúcsformában”) télen kezdi meg felépíteni a 2022-es szezonját, márciusban pedig rövid időn belül három világkupán is pástra lép: Varsóban, Padovában, majd Budapesten láthatjuk vívni.

“Hagyok időt magamnak, hogy a nyári világbajnokságra tudjam kihegyezni a formámat” - magyarázta Áron, aki az olimpiai után elmondta, az egyik legnagyobb motivációja, hogy a hiányzó egyéni vb-aranyat is betegye a vitrinbe.

 
A Bologna-Fiorentina meccsen (Fotó: Luigi Samele/Instagram)
 

“Ezen felül nagyon feldob, hogy Budapesten vívhatok, ez is az előttünk álló szezon egyik fontos kapaszkodója számomra. Motivált vagyok, egyáltalán nem laktam jól, és szeretném jó vívással bizonyítani, hogy még mindig éhes vagyok a sikerre, és persze ez ugyanúgy vonatkozik a csapatra, mint az egyéni versenyekre” - tette hozzá Áron.

MOL Sportágak
MOL Csapat