Áron odaadná a jó egyéni szereplést egy csapatéremért

2019. május 10. péntek 12:56

Indul a tokiói csapatkvalifikáció, Szilágyi Áron fontosnak tartja a madridi vk egyéni versenyét is, de most hétvégén sokkal inkább a karcsapatra fókuszál.

Szilágyi Áron Madridban lép pástra a hétvégén. Kétszeres olimpiai bajnokunk két héttel ezelőtt Szöulban óriási teljesítményt nyújtva egészen a döntőig menetelt, és bár a címvédés nem jött össze, Áron így is elégedett volt. Ugyanakkor már a koreai verseny utáni nyilatkozatában Madrid körül jártak a gondolatai, nem is véletlenül.

Szilágyi: Néha úgy is jön a csúcsforma, hogy nem várod

"Jól érzed, szuper volt az egész hétvége" - mondta Szilágyi Áron orrhangon a MOL Csapatnak, amikor azzal a kérdéssel találtuk meg, tényleg annyira jó volt-e az ezüstéremmel zárult szöuli hétvége, mint amennyire a nyilatkozataiból tűnik.

“A madridi versennyel megkezdődik a csapat-kvalifikáció a tokiói olimpiára. Ez elsősorban azért nagyon fontos, mert ha csapatban nem sikerülne kijutnunk az olimpiára, akkor csak egy magyar kardvívó szerepelhetne a játékokon. De ilyesmire gondolni sem akarunk” - tette hozzá Áron, akit már Madridban ért utol a MOL Csapat.

Áprilistól márciusig tart az erőltetett menet

Megkértük Áront, avasson be minket a kvalifikáció elsőre kicsit bonyolultnak tűnő rendszerébe, és szerencsére megnyugtató válaszokat kaptunk a Vasas klasszisától. “Jelen pillanatban azt kell mondjam, elég jó helyzetben vagyunk, és magabiztosan várhatjuk a rajtot” - kezdte a csapatban tavaly nyáron Európa-bajnoki címet szerző vívónk.

Szilágyi Áron: Végig a mi kezünkben volt a gyeplő

A magyar férfi kardcsapat aranyérmet nyert az Európa-bajnokságon. A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású magyar csapat imponáló magabiztossággal verekedte végig magát a mezőnyön, és tulajdonképpen izgalommentesen hozták haza az aranyat. A magyar kardozóknak egyéniben elég peches Eb-jük volt, több egytusos vereség mellett még a két magyar világklasszis, Szilágyi Áron és Szatmári András is összekerült a nyolcaddöntőben.

“A kvalifikáció a következőképpen néz ki: az áprilistól áprilisig tartó időszakban lehet pontokat gyűjtögetni a világkupákon, az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon, de nálunk sok más sportággal szemben nem jár automatikus kvóta a világbajnoknak sem. A jövő évi budapesti világkupával lezárul a kvalifikáció, és a világranglista első négy helyezettje automatikusan résztvevője lesz a tokiói olimpiának. Rajtuk kívül kijut még a régiók legjobb, még nem kvalifikált csapata” - magyarázta Áron, aki azért a régió kifejezést használta, mert Ázsiához tartozik Ausztrália, és egy konföderációnak számít Észak-, Dél- és Közép-Amerika.

 
Fotó: Hunfencing.hu
 
“Jelenleg a harmadik helyen állunk a csapatranglistán, azaz ha holnap zárulnak a kvali, akkor ott lennénk az olimpián. Korea vezet, és az ő előnyük minden szempontból elég masszívnak mondható, mögöttük jönnek az olaszok, aztán mi, minket pedig az oroszok követnek a negyedik helyen.”

“Biztos vagyok benne, hogy nagy verseny lesz a kijutásért, de úgy gondolom, jó esélyünk lesz a kvóta megszerzésére."Sok erős csapat van, akiket muszáj magunk mögött tartani, ilyen például az Egyesült Államok, Kína vagy éppen Irán, de leginkább arra kell figyelnünk, hogy az ötödik helyen álló németek ne előzzenek meg minket, hiszen ők adott esetben a kontinenskvóták ügyében is vetélytársaknak számítanak” - magyarázta a kétszeres olimpiai bajnok.

Egészen más csapatban vívni

A magyar csapat nagyszerű kollektívát alkot, Áron vezérletével Szatmári András, Decsi Tamás és Gémesi Csanád rendre jól szerepelnek a világkupákon, és tavaly nyáron (27 évvel a Bujdosó, Nébald, Abay, Szabó Bence négyes sikere után) Európa-bajnoki címet szereztek. Szatmári Andris - ekkor még Áron klubtársaként - 2017-ben egyéni világbajnoki címet szerzett, de azért talán senki nem sértődik meg a magyar csapatból, ha azt mondjuk, Áron formáján múlik talán a legtöbb.

 
“Tény, hogy az elmúlt tíz évben a csapatokban én voltam a befejező ember, de azt túlzásnak érzem, hogy ha nekem nem megy, akkor nem tudunk győzni. Elég csak a budapesti világkupára gondolni, amikor nem igazán fogtam ki jó napot, inkább csak jó asszóim voltak, mégis a döntőig menetelt a csapat.”

“Csapatban vívni egészen más, mint az egyéni verseny. A legnagyobb különbség az, hogy a csapatnak nem hasznos az a vívó, aki képes parádézni, de hetente csak egyszer. A kiegyensúlyozottság nagyon fontos, hiszen elég egy elrontott asszó, és máris kész a baj, ezért fontos a koncentráció, illetve az, hogy csapatként egymásért is tudjunk küzdeni. "Itt nem fontosak az egyének, hiszen ha csak egyvalaki vív jól, nincs esély nyerni, viszont a vereséghez már az is bőven elég, ha egyvalaki nagyon rossz napot fog ki” - mondta Áron, majd hozzátette, érzi, hogy befejező emberként nagy rajta a felelősség, de hozzászokott az ezzel együtt járó nyomáshoz, és úgy érzi, jól viseli.

Azért egyéni verseny is lesz Madridban

A MOL Csapat klasszisa korábban többször is hangsúlyozta, a kiegyensúlyozott mezőnyben nagyon fontos, ki milyen lábbal kel fel, így pont úgy nem garancia a csapatsikerre egy előző napi jó egyéni szereplés, mint amennyire nem rossz előjel, ha szombaton döcögnek a dolgok.

 
Fotó: Hunfencing.hu
 
“Természetesen fontos viadal lesz egyéniben is a madridi, de most határozottan ki tudom jelenteni, hogy bármikor odaadnék egy kiemelkedő egyéni szereplést egy csapatéremért cserébe” - szögezte le Áron.

“A felkészülésem nem sikerült rosszul, bár Szöulból hazafelé sikerült alaposan megfáznom a repülőn, így néhány nap regenerálódással telt. Szerencsére gyorsan kilábaltam a náthából, és elmondhatom, hogy elvégeztük a munkát, amit szerettünk volna. Bizakodva várom a versenyt, nagyon remélem, hogy jókedvűen beszélgetünk majd a verseny után” - zárta a gondolatait Áron.

MOL Sportágak
MOL Csapat