Az egyetlen hiányzó nagy címért hajt Kínában Szilágyi Áron

2018. július 21. szombat 10:00

Olimpiai- és Európa-bajnok, sokszoros világkupa-győztes, így Szilágyi Áron előtt már csak egy meghódítatlan csúcs áll: az egyéni világbajnoki cím. Interjú.

Ha előre tudja, mi vár rá, Szilágyi Áron talán bringával indul útnak a világbajnokság helyszínére, Kínába. Kétszeres olimpiai bajnok kardvívónk, valamint a friss Eb-győztes kardcsapat többi tagja nyitásként Párizsban lekéste a csatlakozását, így a festőinek nagy jóindulattal sem nevezhető Charles De Gaulle reptéren voltak kénytelenek tölteni az éjszakát.

A gyakran repülők érezhették, hogy ebbe az epizódba már kódolva volt a következő viszontagság is: a srácok csomagja földkörüli pályára indult, így amikor bő egynapos út végén a csapat hulla fáradtan megérkezett Vuhsziba, a felszerelésük éppen egy ismeretlen kontinens felé tartott. A történet happy enddel zárult, Áron csütörtökön birtokba vette a csomagját, és már edzeni is tudott egyet, amikor a MOL-csapat utolérte.

“A körülményekhez képest jól vagyunk, az utazással járó hercehurcát már megszoktuk, most is csak azon aggódtunk, hogy a felszerelés megérkezzen időben, és tudjunk rendesen edzeni. Ez végül megtörtént, úgyhogy most már mindannyian csak a versenyre fókuszálunk” - mondta Áron.

“Egyébként sem szeretjük soha a körülményekre fogni, ha valami nem úgy sikerül, ahogy elterveztük. Történt, ami történt, most már itt vagyunk, és igyekszünk profi sportolókhoz méltón csak az előttünk álló feladattal foglalkozni.”

Megtartani az Európa-bajnoki formát

A Vasas kardvívója elmondta, mivel idén nagyon közel van egymáshoz az Európa-bajnokság és a világbajnokság, ezért elsősorban az volt a cél a két verseny közti négy hétben, hogy az Eb-re kihegyezett formát megtartsa, és tovább élesítse.

“A forma átmentése, illetve az élesség megtartása nem könnyű feladat, de úgy gondolom, sikerült megoldanunk. Ez persze csak akkor fog eldőlni, amikor a pástra lépünk, de úgy érzem, vagyunk olyan jó állapotban, mint az Európa-bajnokságon” - mondta Áron, aki egyéniben egy szerencsétlen tus miatt nem vívhatott éremért, csapatban viszont Európa-bajnoki címet szerzett Újvidéken.

“A világbajnokság nyilván egészen más, alaposan kiszélesedik a mezőny, hiszen kiváló koreai, amerikai és iráni vívók is rajthoz állnak, és én arra is számítok, hogy legalább egy hazai versenyző meglepetést fog okozni.”

Egy hiányzó érem a vitrinből

A világbajnokság az egyetlen verseny, ahonnan Áronnak még nincs egyéni aranyérme (csapatban 2007-ben, Szentpéterváron végzett az első helyen), miközben olimpián, Európa-bajnokságon és a világkupa-sorozatban számolatlanul hozta el a legfényesebb érmeket.

“Nagyon motivál, hogy meglegyen az első egyéni világbajnoki aranyam, de nem szeretnék súlyos terhet rakni magamra a verseny előtt. Nyilván motivál, hogy az egyetlen hiányzó arany is bekerüljön a vitrinbe, de úgy vagyok vele, hogy a világbajnokság is csak egy verseny: jól kell teljesíteni, koncentrálni kell, és meglátjuk, mire lesz elég.”

Először az Eb-n járatná csúcsra magát Szilágyi Áron

Ötödik fokozatba kapcsol a vívószezon, a téli és tavaszi világkupák és Grand Prix-versenyek után júniusban Európa-bajnokság, júliusban pedig világbajnokság vár a magyar vívókra, köztük a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áronra. Kardvívó klasszisunk Bonnban edzőtáborozott az újvidéki Európa-bajnokság előtt, és jó hangulatban, kiváló felkészülést maga mögött tudva várja az év egyik fontos eseményét.

“Általában nem nyom össze a tét, sőt inkább felpörget, de én akkor tudok jól teljesíteni, ha csak a vívásra összpontosítok, és nem álmokat kergetek. Most is úgy készülök, hogy csak a saját teljesítményemre fogok fókuszálni, és bízom benne, hogy ez elég lesz egy jó szerepléshez” - tette hozzá Áron.

“Amúgy sem szeretek elvárásokról beszélni, a célokat is csak óvatosan fogalmazom meg egy-egy verseny előtt. Hogy mivel lennék elégedett? Azt hiszem, egy éremnek már tudnék örülni.”

A legnagyobb ellenfelek

Áronnak az Eb előtt is nekiszegeztük a kérdést, kik lesznek a legnagyobb ellenfelei egyéniben. Az európai sztárok mellett a vébén természetesen ott lesznek a világ legjobb kardvívói is, így Áronnak is már csak ki kellett egészítenie a listát.

“A mindössze 22 éves Oh Sang-ukot feltétlenül az esélyesek közé sorolom, nagyon jó szezont futott, ha jól emlékszem, három világkupa-versenyt is nyert - egyet biztosan tudok, hiszen Cancunban engem győzött le a döntőben” - mondta egy mosoly kíséretében Szilágyi.

  
És persze az európaiak, köztük Max Hartunggal
 
“A koreai mögött a harmadik helyen áll a világranglistán az amerikai balkezes, Eli Dershwitz, akinek szintén nagyon jó szezonja volt, megnyerte az amerikai válogatót, és a Pánamerikai Játékokat is. Erős vívó, mindig a mezőny első felében végez.”

“Mondatnék még több nevet, de ha már csak egyet lehet, akkor természetesen a világranglista első helyén álló Gu Bong-Ilt mondom. Ő már a rutinosabb vívók közé tartozik, évek óta a legjobbak közé tartozik, egyéniben ezüst- és bronzérme is van már világbajnokságról, és a világkupán is rendre az élmezőnyben végez” - mondta Áron, aki nem szerepel rossz ágon a vébén, hiszen a negyeddöntőig papíron csak a francia Bolade Apithy okozhat neki gondot.

És persze ott van a csapat is

A magyar kardcsapat káprázatos vívással lett Európa-bajnok egy hónappal ezelőtt, de Áron szerint “a csapatverseny egészen más kávéház, mint az egyéni.” Az olimpiai bajnok elmondta, a csapatban kevésbé számítanak az egyéni képességek, hiszen öt tusnál el tudnak tűnni akár komoly különbségek is a vívók között.

“Csapatban csak 50 százalék a szerepe annak, hogy ki milyen jó vívó egyéniben. Csapatként kell jól együtt dolgozni, hiszen ez a verseny egészen másról szól, mint az egyéni verseny. Úgy gondolom, a morál kiváló, tudunk és akarunk is egymásért harcolni, úgyhogy nagyon szeretnénk újra jól szerepelni a fiúkkal.”

“Az Eb-n látott szellemiséget akarjuk magunkkal vinni a pástra a világbajnokságon is, és nagyon bízom benne, hogy hasonlóan jó eredményt érünk majd el” - zárta gondolatait Áron.

MOL Sportágak
MOL Csapat