Egy győztes asszó az Eb-n sokat érhet Párizsban is

2024. június 20. csütörtök 09:23

Siklósi Gergő nem egyszerűen csak az olimpia felvezetéseként tekint az Európa-bajnokságra, hanem lehetőségként, hogy mindenkinek megmutassa, miért ő az egyik favorit.

A vívószövetség honlapján van egy interjú Boczkó Gábor szövetségi kapitánnyal, amiben elhangzik: a történelem azt tanítja, aki az olimpia előtti Eb-n jól szerepel egyéniben, az a játékokon nem kerül dobogóra. A kapitány elmondta, elsősorban a csapatversenyek lesznek fókuszban a bázeli Eb-n, és hozzátette, nem lehet messzemenő következtetéseket levonni az Európa-bajnoki szereplésből.

 
A cél a szokásos: két érem (Fotó: FIE.com)

"Azt várom magamtól, hogy stabilan, megingásoktól mentesen hozzam a legjobb formám. Szeretnék érmeket szerezni, tehát a legjobb négy között végezni mind egyéniben mind csapatban" - mondta a MOL Csapatnak Siklósi Gergő, aki a jelek szerint cseppet sem babonás.

Elitmezőny lesz az Eb-n is

A Honvéd klasszisa még tavasszal azt mondta az oldalunknak, az olimpiáig az összes versenyen minimum a döntőbe akar jutni, legyen szó akár egyéni-, akár csapatversenyről. A tapolcai születésű világbajnok afféle erődemonstrációnak szánta a világkupákat (három döntő, egy győzelem), illetve az előttünk álló Európa-bajnokságon is az a célja, hogy megmutassa a mezőnynek, aki győzni akar, annak számolnia kell vele.

Az utolsó simítások még messze vannak, ez egy erőpróba. Illetve esély, hogy még jobban kiismerhessem az olimpiai résztvevőket. Egy asszógyőzelem valaki ellen, jelentheti akár a győzelmet az olimpián is" - mondta Gergő, és ha ránézünk a világranglistára, már értjük is, mire gondol.

 
Budapesten Borel legyőzte Gergőt, Párizsban jöhet a visszavágó? (Fotó: Hunfencing.hu)

A rangsort - legnagyobb örömünkre - jelenleg két magyar vezeti: az idei vb-győztes Koch Máté az első, szorosan követi Siklósi Gergő, a harmadik helyen pedig a japán vívófenomén, Kano Koki áll. Az ázsiai párbajtőrözőn kívül az első tízben jobbára európai versenyzőket találunk, és a két olasz (a balkezes fiatal, Di Veroli és Vismara) mellett ott van a Párizsban a hazai pálya előnyét is élvező két francia, Cannone, illetve a sportág egyik nagy alakja, az utolsó nagy versenyén vívó Yannick Borel.

Gergő tehát másként tekint a felkészülés részeként az Európa-bajnokságra, számára inkább erődemonstrációt lehetőség lesz a bázeli verseny. "Számomra az Eb tétje az utolsó felmérés az olimpia előtt. Úgy érzem csúcsformában vagyok, motivált és bizonyításra kész" - mondta elszántan.

Csapatban is az érem a cél

Lesz nagyon is számszerűsíthető hatása az olimpiára az Európa-bajnokságnak, hiszen bár az egyéni világranglistán nagy mozgás nem várható, a csapatok beosztására komoly hatással lehet, hogy szerepelnek a nemzeti csapatok. Arról nem is beszélve, hogy a mieinknél azért bőven akadnak még kérdések, például az, hogy a két világbajnok, Koch és Siklósi mellett ki legyen a csapat harmadik tagja, Andrási Tibor vagy Nagy Dávid.

 
Két hely már elkelt a csapatban (Fotó: Hunfencing.hu)

"Az Eb után fog eldőlni a csapat összetétele, ebbe nem szólok bele, bízom benne, hogy a vezetőség a lehető legjobb módon fogja kiválasztani, hogy ki lesz a csapatban" - mondta Gergő, akivel korábban arról is beszélgettünk, hogy bár a csapat négy főből áll, de az olimpia alatt csak egyet lehet cserélni (és vissza már nem!), és ha esetleg valaki nem lép pástra, az érmet sem kap. Nem kicsi az Eb tétje!

MOL Sportágak
MOL Csapat