Egy hónap alatt két érem, Szilágyi Áron mégsem elégedett

2018. július 31. kedd 09:19

Vivónak világklasszis, de jósnak sem utolsó Szilágyi Áron, aki utóbbiról szívesen lemondana. A világbajnokság után beszélgettünk a kétszeres olimpiai bajnok kardvívóval.

Véget ért a vívó-világbajnokság, ahol a magyar küldöttség egyetlen érmét pont a Szilágyi Áronnal felálló magyar férfi kardcsapat szállította. Áron egyéniben is jót ment, bár önkritikusan állt saját teljesítményéhez, és természetesen nem elégedett a 7. helyével, viszont megcsillantotta jóstehetségét.

“Erről azért lemondtam volna, lehet, nem is tippelek soha többet” - mondta a MOL-csapatnak nevetve Áron, akit Kínában értünk utol.

Arról van szó, hogy az Eb előtt megkérdeztük a kétszeres olimpiai bajnoktól, kiket tart a legnagyobb ellenfeleinek, és a három versenyző között szerepelt annak a német Max Hartungnak a neve is, aki végül kiejtette Áront. Aztán a vébén ráduplázott, másodikként említette Eli Dershwitzet, és Kínában pont az amerikai balkezes álta a magyar kardvívó klasszis útját.

 
Fotó: Hungarian Fencing Federation
 
“Azért nem kellett hozzá ellátogatnom a delphoi jósdába, hogy megnevezzem ezeket a vívókat, hiszen mindannyian top versenyzők, akik komoly esélyesként érkeztek a vébére. Mondjuk két koreait is megemlítettem, és egy harmadik nyert, de az övé nagyon érdekes eset. Kim Jung-Hvan rendkívül eredményes, hosszú pályafutást tudhat maga mögött, és talán csak azért nem nyert korábban egyéni világbajnoki címet, mert nem a zsűrik kedvence a koreai vívó.”

Nagyon jó napot fogott ki az amerikai

Az egyéniben nyújtott teljesítményéről Áron azt mondta, “nem vívtam sem különösebben rosszul, sem különösebben jól”, bár azért a kötelezőnek mondható győzelmeket magabiztosan szállította. Ez egészen a legjobb nyolcig elég volt, ott jött az amerikai.

“Azért nem lehetek elégedett, mert az első olyan szembejövő vívó, aki az elithez tartozik, egyből kiejtett. "Dershwitz egész nap kiválóan vívott, ennek ellenére nem kezdtem rosszul ellene, és 8-nál még én vezettem, de aztán volt a tarsolyában egy olyan ritmusváltás, amit azon a napon nem tudtam lekövetni. Végül döntőbe jutott, és ezüstérmet nyert az amerikai.”

“Azt egy kicsit sajnálom, hogy ilyen korán találkoztunk, mert ha nem egy ennyire jó napot kifogó vívóval kell a negyeddöntőben vívnom, akkor éremért küzdhettem volna, és az már úgy egészen más helyzet lett volna. De hát a mi sportágunk lebonyolítási sajátosságai már csak ilyenek, nincs mit tenni velük” - tette hozzá Áron.

Egy hónap alatt két csapatérem

A kardcsapat Eb-győztesként érkezett a világbajnokságra, és bár ezúttal nem sikerült legyőznie Olaszországot, azért egy érem így is összejött. Áronék egy hónap alatt egy Eb-aranyat és egy vb-bronzot szereztek, a Vasas olimpiai bajnoka mégsem maradéktalanul elégedett.

“Majd egy pár hét múlva biztosan én is tudom úgy nézni, hogy rövid időn belük két érmet is szereztünk fontos versenyen, de egyelőre még erősebb bennem az az érzés, hogy több volt a csapatban ennél.”

 
Fotó: Hungarian Fencing Federation
 
“Pont az hiányzott, amiről az Eb előtt is beszélgettünk: hogy ne egyvalaki húzza a csapatot, hanem mindenki kiegyensúlyozottan, jól vívjon egész nap. Az Eb-n ez összejött, most viszont megint nem."A németek ellen nekem kellett nagyot vívnom, hogy meglegyen a továbbjutás, az olaszok ellen viszont sajnos pont én betliztem a középső asszóban. És egy olyan erős csapat, mint az olasz, ki is használja még a legkisebb hibát is” - mondta önkritikusan Áron.

“Összességében rendben volt ez így, hiszen amikor az ember érmet szerez, akkor mindig nagyobb az öröm, mint a hiányérzet. Kiváló csapatunk van, és ezt öröm kijelenteni, hiszen jövőre Budapesten rendezik a világbajnokságot, márpedig egy hazai páston szerzett éremmel érzésre semmi más nem ér fel. Talán még egy olimpiai döntő sem.”

Hol tart a magyar vívósport?

Bár a magyar kontingens csak egy érmet szerzett, Szilágyi egyáltalán nem gondolja úgy, hogy ebből messzemenő következtetéseket kellene levonni. “Úgy gondolom, 6-7 éremesélyes vívónk volt a vébén, de most úgy alakult, hogy nem jött össze senkinek. A csapatoknál más a helyzet, ott elég ritka, hogy egynél több érmet tudunk elhozni egy nagy versenyről. Ez mostanában nekünk sikerül, korábban pedig a párbajtőrözők szállították őket. A világ élmezőnye annyira tömör mindegyik fegyvernemben, hogy emiatt aztán tényleg semmi okunk Dunának menni. Van, hogy összejönnek a dolgok, és van, hogy nem. Rióban például gyakorlatilag az összes éremesélyes vívónk beváltotta, amit vártak tőle. Mondom, a vívás ilyen: az aznapi forma, és azon belül is apró nüanszok döntenek egy-egy továbbjutásról, illetve éremről.”

Egy tuson múlt a női kardcsapat vb-elődöntője

Női kardcsapat, 19 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 44:45 (Katona +9, Márton 0, Pusztai -10).Az 5-8. helyért: Magyarország-Egyesült Államok 41:45 (Katona +10, Pusztai -6, Márton -8).A 7. helyért: Magyarország-Kína 45:27 (László +11, Pusztai +10, Katona -3). Végeredmény: 1. , 2. , 3. , ...7. Magyarország (Katona Renáta, László Luca, Márton Anna, Pusztai Liza).

Áronék nagyon drukkoltak a női kardcsapatnak, amelyben a MOL Új Európa Alapítványának két korábbi támogatottja, Pusztai Liza és Márton Anna is helyet kapott. A két fiatal klasszis már a felnőttek között is letette a névjegyét, most mégis úgy alakult, hogy a csapat harmadik tagja, Katona Renáta vitte a hátán a csapatot, Pusztainak és Mártonnak nem ment annyira a vébén.

“Elképesztő potenciál van ebben a fiatal csapatban, ez a végeredmény ellenére kijelenthető. Borzasztóan sajnáltam őket, hiszen 44-44-re álltak az olaszokkal, mégsem sikerült továbbjutniuk. Így a legrosszabb kikapni, de ha szabad ennyit megjegyeznem, én személy szerint nagyon örülök, hogy Reninek ennyire jól ment, hiszen ő klubtársam a Vasasban” - tette hozzá Áron.

“A jövő évi versenyek már jóval fontosabbak lesznek, hiszen a budapesti világbajnokság már a tokiói olimpiai kvalifikációs eseménye is lesz. Úgy gondolom, nagyon jó esélyünk van, hogy mind a női, mind a férfi csapatunk kiharcolja a részvételt, de ezért még nyilván rengeteget kell dolgoznunk.”

Most jöhet a megérdemelt pihenő

Szilágyiék egy szponzor kérésére még Kínában tartózkodnak, de ez már a pihenőidő része, hiszen a világbajnoksággal lezárult a szezon érdemi része. “Most a lazításé, a pihenésé lesz a főszerep néhány hétig. A következő időszakban csak szintentartó munkát végzek, teniszezni és squasholni fogok, de fegyvert legközelebb talán csak szeptember elején fogok a kezembe.”

“Nem a legszerencsésebb a versenynaptár, mert a döntéshozók valamiért nem akarják, hogy a junior és a felnőtt versenyek takarják egymást. Szerintem ez nem jó, hangot is adtam a véleményemnek a sportolói bizottság előtt. Így most a következő versenyem csak novemberben lesz, akkor Algírban lépek pástra egy világkupa-versenyen, amit aztán egy újabb hosszú szünet követ, hiszen a következő GP csak februárban lesz.”

“Most azonban még nem a vívás körül járnak a gondolataim. Hosszú, és igen fáradtságos szezon áll mögöttünk, itt az ideje, hogy kicsit feltöltsük az akksikat” - tette hozzá a kétszeres olimpiai bajnok.

MOL Sportágak
MOL Csapat