Egyetlen tuson múlt Szilágyi Áron Grand Prix-győzelme

2017. december 18. hétfő 01:23

Szilágyi Áron káprázatos versenyzéssel a döntőig verekedte magát a cancuni kardvívó Grand Prix-n, ott azonban kikapott a koreai Oh-tól.

Kardvívó olimpiai bajnokunk hullámvölgybe került a világbajnokság után, saját elmondása szerint nem érezte úgy a ritmust, mint korábban. Az országos bajnokságon, ahol a döntőben Szatmári Andrástól kapott ki, sem ment igazán jól, a győri Világkupán pedig kifejezetten bosszúsan nyilatkozott a MOL-csapatnak.

Szilágyi Győrben azt mondta, Cancuntól azt várja, hogy végre a saját maga által elvárt színvonalon vívjon, és meg is adják a tusokat, amiket ad. "Egy jó verseny kell, hogy kilendítsen a holtpontról" - mondta eltökélten néhány perccel a kiesése után. Így történt. 

 
Hungarian Fencing Federation
 
Az erőnyerőként főtáblás magyar klasszis a mexikói zöld páston alaposan ellendült a holtpontról. Szilágyi ráállt a 15-10-es végeredményre, zsinórban a japán Toukanan Kenta, a román Tiberiu Dolniceanu és a nyolcaddöntőben a német Richard Huebers ellen is ilyen arányban lépett tovább.

A negyeddöntőben már egy szorosabb asszó következett, a koreai Kim Jung Hvan ellen 15-3-ra nyert, így bejutott a magyarok és koreaiak által kisajátított elődöntőbe. A felső ágról ugyanis a szintén kiválóan vívó Szatmári András érkezett a négybe, ám a koreai Oh Szang Uk megakadályozta, hogy vasasos házidöntőt rendezzenek a mexikói Grand Prix-n. Nem Szilágyin múlt a dolog, a MOL-csapat bajnoka a szintén koreai Go Bongilt 15-13-ra legyőzve bejutott a döntőbe.

A győri Világkupa versenyt is megnyerő Oh ellen elképesztően izgalmas asszót vívott a magyar klasszis. Szilágyi 7-6-nál vezetett először, innentől azonban egészen 11-10-ig nem engedte át a vezetést a koreainak, aki robbantott, és 14-11-re ellépett. Szilágyi azonban nem adta fel, zseniális tusokat adva kiegyenlített, 14-14-nél egyetlen tus döntött a bajnoki címről, amit végül a koreai adott.

A döntő asszó: 

MOL Sportágak
MOL Csapat