Először az Eb-n járatná csúcsra magát Szilágyi Áron

2018. június 15. péntek 09:19

Az év csúcseseménye a vívó-vb lesz, de Szilágyi Áron már az Európa-bajnokságra is nagy erőket mozgósít úgy egyéniben, mint a kardcsapat tagjaként.

Ötödik fokozatba kapcsol a vívószezon, a téli és tavaszi világkupák és Grand Prix-versenyek után júniusban Európa-bajnokság, júliusban pedig világbajnokság vár a magyar vívókra, köztük a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áronra.

Kardvívó klasszisunk Bonnban edzőtáborozott az újvidéki Európa-bajnokság előtt, és jó hangulatban, kiváló felkészülést maga mögött tudva várja az év egyik fontos eseményét. “A formáról a vívásban csak a versenynapon tudunk nyilatkozni, de úgy gondolom, a tavaszi szereplésem alapján elmondható, hogy nem várom rossz állapotban az Eb-t” - mondta a MOL-csapatnak Szilágyi, aki egyesben és csapatban is érmes reményekkel utazik Újvidékre.

Az év egyik nagy tornája az Európa-bajnokság

Bár az év egyik nagy eseménye, azért a koreaiak, amerikaiak és irániak nélkül rendezett versenyről jó néhány klasszis vívó hiányzik majd. Felmerül a kérdés, mennyire pörgeti fel a torna Áront, aki 2015-ben már állhatott a dobogó legfelső fokán egyéniben.

“Nagyon is mozgat, ösztönöz, hogy jól szerepeljek az Eb-n. Persze sok klasszis fog hiányozni, de azért a vívás tradícionálisan európai sportág. Az olaszok, franciák, oroszok, de sok kisebb nemzet is nagyszerű vívókat delegál az eseményre, így szó sincs arról, hogy ne lenne elég rangos torna az Eb.”

“Ez az idei év második legfontosabb állomása, mert azt azért el kell mondani, hogy az olimpiai és a világbajnokság a vívók számára a csúcs. Én sem vagyok kivétel, bevallom, a gondolataim részben már a világbajnokság körül is forognak” - tette hozzá Áron.

“Abból a szempontból jó, hogy ilyen közel van egymáshoz a két esemény, hogy az egész szezont fel lehet rájuk építeni, hiszen erre két tornára kell kihegyezni a csúcsformát, viszont ugyanez gondot is okoz, hiszen nagyon rövid időn belül kell kétszer is csúcsra járatniuk magukat a vívóknak.”

A három nagy rivális

Szilágyi a legutóbbi Európa-bajnokságról két éremmel tért haza, egyéniben a döntőben maradt alul nagy riválisával, Max Hartunggal szemben, csapatban pedig bronzérmet szerzett. Nekiszegeztük a kérdést, ki lesz a három legveszélyesebb ellenfele Újvidéken.

“Hát ez nagyon nehéz kérdés, mert sok nagyon erős vívó lesz a tornán” - mondta Áron, majd némi töprengés után azért kipréselt magából három nevet. “Egyéni világbajnok klubtársamat, Szatmári Andrist mindenképpen az esélyesek között említeném, ahogy az olasz Luca Curatolit is. Remek szezonja volt, nyert GP-versenyt is, és nagyon kellemetlen stílusú kardvívó” - mondta az olaszról, akit a tavalyi Európa-bajnokság elődöntőjében 15-10-re legyőzött.

 
Áron a Hartung elleni Eb-döntőben
 
“És persze ott van Max Hartung, akivel nagyon komoly közös történelmünk van. Tulajdonképpen fiatal korunk óta ismerjük egymást, számtalan asszót vívtunk egymással, amikből hol én, hol ő jött ki jobban. Legutóbb az Eb-döntőben legyőzött, de vertem már meg olimpiai negyeddöntőben, és világbajnokságon is. Nagyon jól ismerjük egymást, és a németekkel amúgy is jó kapcsolatban vagyunk, nem véletlen, hogy az ő meghívásuknak eleget téve Németországban edzőtáboroztunk az Eb előtt. De a barátkozásnak a páston továbbra sincs helye” - tette hozzá Áron.

Minden szezon hullámvasút

“Egy vívó szezonja mindig hegyes-völgyes, és az enyém is ilyen volt. Annyira kiegyenlített a mezőny, hogy aprónak tűnő tényezők is dönthetnek siker és kudarc között, de nekem szerencsére több sikerélményem is volt idén.”

Nyertem Grand Prix-t, kétszer is vívtam döntőt a világkupa-sorozatban, és főleg annak örülök, hogy a kicsit döcögősen induló szezonból sikerült helyre ráznom magam. Úgy érzem, most jó irányba haladok, új elemeket is beépítettünk a vívásomba edzőmmel, Decsi Andrással. Fontos, hogy mindig meg tudjak újulni, és tudjak alkalmazkodni az ellenfelekhez, illetve a zsűritrendekhez. Nekem is meg kell tudnom lepni az ellenfeleket, nem csak arra kell készülnöm, hogy ők ne tudjanak meglepni engem” - magyarázta a Vasas klasszisa.

A csapat legalább olyan fontos

A magyar kardcsapat folyamatosan az érmes helyeken végzett úgy az idei világkupa-versenyeken, mint a tavalyi Eb-n, sőt a vb-n is. A csapat tagjaként Szilágyi most is nagy terveket szövöget.

“Számomra legalább olyan fontos a csapatverseny, mint az egyéni, és most egy külön célt is megfogalmaztunk magunknak: szeretnénk legyőzni az olaszokat! "Ha ez sikerül, akkor egy nagyot már biztosan léptünk előre” - mondta Áron, aki tagja volt a 2017-es világbajnokságon az Olaszországot óriási csatában 45-44-re legyőző magyar csapatnak is.

 
Fotó: hunfencing.hu
 
“Azt szeretném, ha ezúttal mindenkiből kijönne, ami benne van, mert az utóbbi időben a csapat összteljesítménye nem mindig volt kiemelkedő. Mindig volt valaki, aki húzta a csapatot, de most azt szeretném, ha minden csapattagnak jó napja lenne, mert ha mindannyian hozzuk magunkat, bárkit képesek vagyunk legyőzni” - tette hozzá.  
MOL Sportágak
MOL Csapat