Ezüstök és bronzok után jöhet végre a budapesti arany!

2019. március 23. szombat 09:39

Szilágyi Áron kvázi mindent megnyert már, amit kardvívásban meg lehet, de a budapesti világkupán eddig nem sikerült győznie. Na de talán majd most!

 “Az előttünk álló hétvége triplán fontos” - kezdte mondandóját Szilágyi Áron, amikor a MOL-csapat megkereste a budapesti kardvívó világkupa előtt. “Először is három éve nem volt Budapesten világkupa, és bár szerettünk Győrben versenyezni, azért Budapest az igazi hazai pálya.”

“Másrészt júliusban Budapesten rendezik a világbajnokságot, és ez egy kiváló tesztverseny lesz, hogy szokjuk a hazai közeget, hangolódjunk arra, ami nyáron vár majd ránk a hazai rendezésű tornán. Harmadrészt pedig minden Magyarországon rendezett világverseny kiemelten fontos” - magyarázta Áron

Padova nem sikerült jól, de tanulságos volt

A vívók versenynaptára alaposan megváltozott idén, hiszen ebben a naptári évben már négy világkupa versenyen is túl van a mezőny. Legutóbb, Padovában nem jött ki igazán a lépés sem Áronnak, sem a magyar csapat többi tagjának, pedig Kairóban döntőt vívott a brillírozó olimpia bajnok.

 
“Érdekes volt, mert a kairói ezüst után bíztam a jó szereplésben, és nem is kezdődött rosszul a verseny, hiszen a 64 között jól ment a vívás. Aztán a 32 között vezettem 12-7-re, amikor egyszer csak valami megborult, és lehúzták nálam a rolót. Nagyon feljött az ellenfél, én pedig elveszítettem a fonalat, ennek köszönhető a vereség. De nem fogtam fel tragédiának, a vívásban előfordul az ilyesmi.”

Előfordul, csak Szilágyi Áronnal elég ritkán, hiszen a MOL-csapat klasszisának pont az az egyik nagy erőssége, hogy fejben roppant erős, amikor jól megy neki a vívás, szinte lehetetlen kizökkenteni.

“Azért előfordul velem is, hiába fordítok a mentális felkészülésre nagyon sok energiát. Többek között ezért is mondjuk azt, hogy nincs olyan, hogy valaki kész vívó. "Folyamatosan fejlődni kell, és a koncentrációt mindig a lehető legmagasabb fokon kell tartani, mert olyan szoros a mezőny, hogy a legapróbb megingást is megérzik, és kihasználják az ellenfelek” - magyarázta Áron.

 
Az utóbbi években azt szokhattuk meg, hogy amikor egyéniben nem megy a magyar csapat tagjainak, akkor a csapatversenyben domborítanak nagyot, így vívják ki magukból a felgyülemlett feszültségeket. Padova - ami egyébként Áron egyik kedvenc versenye - azonban ezúttal ebben is kivétel volt, a fiúk már a második fordulóban alul maradtak.

“Egyrészt Irán csapata kiváló napot fogott ki [egészen a döntőig meneteltek - a szerk.], másrészt ha az eredményt tekintve csalódás is volt a szereplésünk, a vívásunk nem volt annyira rossz.”

 
“Az a helyzet, hogy az egész csapatnak meg kell küzdenie azzal a mentális kihívással, hogy ezek ugyan fontos versenyek a világranglista szempontjából, ugyanakkor még nem kvalifikációs események."Úgy kell tehát felpörgetnünk magunkat, hogy közben tudjuk, az igazán fontos versenyek, az Eb, a vébé még messze vannak. Ezzel is meg kell küzdenünk, nemcsak az ellenfelekkel” - tette hozzá a kétszeres olimpiai bajnok klasszis.

Budapesten minden más lesz

A fentiek alól a budapesti verseny sem kivétel, de Áron szerint ezúttal biztosan nem lesznek motivációs gondjai sem neki, sem a csapatnak. A Vasas kardvívója elmondta, általában jól megy neki a budapesti versenyeken, de a trófea még hiányzik.

“A vívásommal általában elégedett voltam Budapesten, jutottam döntőbe, és van bronzérmem is, viszont ezt a versenyt még soha nem sikerült megnyernem. Egyrészt ez is ösztönöz, másrészt pedig szeretnénk kiszolgálni a közönséget, amely általában kiváló hangulatot varázsol a csarnokba.”

 
A közönség szerepe egy laikus számára nagy kérdés lehet, hiszen kívülről úgy néz ki, a vívók szintre transzban vannak a páston, de Áron szerint nagyon is fontos szerepe van a lelátóról érkező biztatásnak.

“Nyilván beszűkül a világ egy asszó közben, de annyit azért érzékelünk a külvilágból, hogy nekünk szurkolnak, értünk szorítanak a nézők - és ne legyen kétsége senkinek, ezt az ellenfelek is érzik. Igenis komoly pluszt tud adni, és amekkora lökést ad nekünk, akkora nyomás alá tudja helyezni az ellenfeleket.”

A kardvívás speciális versenyszám, egy laikus keveset ért belőle, de Áron úgy véli, egy budapesti világkupa remek alkalom mindenkinek, hogy megismerkedjen a sportággal. “Ezekre a versenyekre sok olyan szurkoló jön ki, aki érti a vívást, aki pedig nem, annak ennél jobb alkalom nem is kell arra, hogy megismerkedjen ezzel a csodaszép sportággal. Bízom benne, hogy sokan lesznek a lelátókon, és belehajszolnak minket a győzelembe” - tette hozzá a Vasas versenyzője.

A versenyt a Ludovika Arénában rendezik, szombaton egyéni-, vasárnap csapatverseny lesz, a szervezők mindenkit várnak szeretettel. 

MOL Sportágak
MOL Csapat