Federer nem edz Djokoviccsal, de a vívók mások

2018. március 30. péntek 11:55

Kardvívó olimpiai bajnokunkkal, Szilágyi Áronnal a kínai edzőtábor fontosságáról, a családias és a vérprofi Világkupa-versenyekről, és a bíráskodásról beszélgettünk.

Kardvívó válogatottunk, benne Szilágyi Áronnal olyan, mintha a magyar sport utazó nagykövetei lennének: csak az elmúlt negyedévben keresztbe-kasul cikáztak a kontinensek között. December végén Mexikóban, aztán Olaszországban, majd Lengyelországban versenyzett kétszeres olimpiai bajnok klasszisunk, aki ezekben a percekben Kínában készült a koreai Grand Prix-versenyre.

“Pörög az élet rendesen” - mondta vidáman a MOL-csapatnak Szilágyi, aki nem csak a remek eredményekkel zárult versenyekre utalt, hiszen menet közben a frissen megalakult a Magyar Élsportolók Érdekvédelmi Fóruma, amelynek Áron lett a sportolói szóvivője, ezen kívül pedig a jelenleg Aldo Montano által vezetett FIE Sportolói Bizottságában (Áron 2012 óta tag, volt már a szervezet elnöke is) is voltak teendői. “A varsói verseny után volt egy hosszabbnak mondható időszak, amikor volt egy kis időm a páston kívül, és igyekeztem jól kihasználni. Szükség is volt rá, hiszen március végén már Kínában edzőtáborozunk, aztán már jön is a szöuli GP.”

Kardvívó klasszisunk korábban többször szóba hozta a zsűrizést, illetve hogy rossz irányba indult el a bíráskodás a vívásban (ennek voltak érezhető jelei Varsóban is), de elmondta, a sportolói bizottság nem ilyen kérdésekkel foglalkozik. “Ez egy kényes kérdés, és a vívótársadalom tagjai közül senki nem akar elefántként a porcelánboltba rontani. Persze javaslatokat, ajánlásokat tehetünk mi is, de elsősorban nem ez a feladatunk.”

A magyar férfitársadalmat talán megosztja a kérdés, a hölgyek azonban egészen biztosan közhasznú tevékenységnek értékelték, hogy itthonléte alatt így kívánt boldog nőnapot.

Varsóban is gyengén muzsikáltak a zsűrik

Szilágyi azok közé a sportolók közé tartozik, akik óriási nyomás alatt is képesek hidegvérűen versenyezni. Akik minden csörtéjét látják, azok is csak ritkán tapasztalhatták meg, milyen, amikor kijön a béketűrésből, de Varsóban erre is sor került.

“A nyolcaddöntőben Szabó Mátyással szemben estem ki egy szoros asszóban, ahol az utolsó előtti találatát nehezményeztem. Utólag azonban be kell vallanom, hogy nem csak ezen múlt a továbbjutásom. Aznap reggel hőemelkedéssel ébredtem, és egy ilyen erős mezőnyben óriási hátrány, ha az ember nincs topon” - tette hozzá Áron, aki néhány órával később már sportszerűen gratulált az erdélyi származású, de német színekben versenyző ellenfelének.

“A varsói verseny bíráskodása azonban megér még egy mondatot. Azt gondolom, egy ilyen erős mezőnyt felvonultató verseny megérdemli, hogy A-kategóriás zsűrik bíráskodjanak, itt pedig alig volt ilyen. Ez meg is látszott, és nem is csak a rossz döntésekből, és a folytonos ügyetlenkedésből, hanem az inkonzisztenciából, ami a legzavaróbb egy vívó számára.”

Szilágyiék aztán a csapatvesenyben vigasztalódtak, nem is akárhogy. “Nem volt idő búslakodni, hiszen másnap már jött is a csapatverseny, amit Szatmári Andris sérülése miatt semmiképpen nem hagyhattam ki. Szerencsére jól ment a csapatnak, bronzérmet szereztünk, ami nagyszerű eredmény.”

Újabb Világkupa-bronzérem a férfi kardcsapattól

A viadal honlapja szerint a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világbajnok Szatmári Andrással, valamint Decsi Tamással, Gémesi Csanáddal és Iliász Nikolásszal felálló együttes a 16 között csatlakozott a küzdelmekbe, itt 45-38-ra nyert a britek ellen. A negyeddöntőben az amerikaiak következtek, akiket hatalmas csatában, egyetlen tus különbséggel, 45-44-re győztek le.

Messze vannak még a fontos versenyek

A 2018-as Világkupa-szezon, sőt már 2017 utolsó versenye is remekül sikerült Áronnak, aki elmondta, örül, hogy maga mögött hagyta a múlt év végén megélt hullámvölgyet. “Kijelenthetem, hogy a rossz széria a múlté, és a formám felfele ível. Van még idő dolgozni, hiszen messze vannak még az igazán fontos versenyek, legfőképpen az újvidéki Európa-bajnokság [június 16-22.], illetve a kínai világbajnokság [július 19-24.]”

Áron és csapata március 19. óta Pekingben edzőtáborozik, ám ez még természetesen nem a világbajnokság, sőt nem is az április elején tartandó szöui GP-re való akklimatizálódás. “A szöuli verseny szempontjából nem jön rosszkor, hogy a közelben tudunk készülni, de a kínai válogatottal való közös edzésnek elsősorban nem ez az oka. A nemzetközi edzőtáborok nagyon fontosak, mert sok kiváló versenyzővel, egészen más ritmusú vívókkal tudunk együtt készülni.”

Federer nem edz Djokoviccsal, de mi mások vagyunk

“A vívás nagyon edzőpartner-igényes sportág” - mondta Szilágyi, aki ebből a szempontból igencsak szerencsés helyzetben van, hiszen a Vasasnál klubtársa az egyéni világbajnok Szatmári András. “Minden vívó szeret erős ellenfelekkel edzeni, és fontos is, hogy többféle stílusú, sebességű és felállású vívó ellen mérje fel az ember saját magát.”

A laikusban felmerülhet a kérdés, nem tart-e Áron attól, hogy kiismerik az ellenfelek, de olimpiai bajnokunk egy félmosoly kíséretében csak annyit mondott, “vagyok olyan magabiztos, hogy azt gondoljam, én inkább kiismerem az ellenfeleimet, mint ők engem. Igaz, Federe sem gyakorol együtt Djokoviccsal, de a vívás egészen más kávéház.”

Vajon milyen a hangulat az ilyen nemzetközi edzőtáborokban? Előfordul, hogy együtt mennek lazítani a sportolók? “Nyílt közeg a vívótársadalom, általában nagyon jó a hangulat, de mindenki profi, úgyhogy nagy közös bulikra nem kell gondolni. Én személy szerint sok vívótársammal ápolok jó viszonyt, de közeli barátom nincs közöttük. Van egy határ” - tette hozzá Áron.

Szöul grandiózus, profi verseny

A szöuli Grand Prix-n, ahol csak egyéni versenyt rendeznek, Áron csak 2015 óta vesz részt, ekkor került ugyanis vissza a versenynaptárba a koreai helyszín. Olimpiai bajnokunk elmondta, ő jobban kedveli a kisebb, kedvesebb rendezvényeket (a padovai például kimondottan a kedvence), mint a grandiózus, profi eseményeket.

“Profin szervezett, XXI. századi verseny a szöuli, és bár én jobban kedvelem a hagyományőrző, családiasabb hangulatú rendezvényeket, azért lelkesen készülük a koreai versenyre is. Annál is inkább, mert a koreai vívók nagyon erősek, dominálják a világkupát, és nagyon értik a vívást. Viszont nincs meg a sportágnak az a hagyománya, mint mondjuk az olaszoknál, vagy a franciáknál, vagyis az emberek nem értik még annyira a vívást, mint a versenyzőik.”

MOL Sportágak
MOL Csapat