"Inkább most tévedjenek a bírók, mint a budapesti vébén"

2019. május 15. szerda 10:09

Szilágyi Áron papíron kiváló eredményekkel zárta a madridi világkupát csapatban és egyéniben is, de mindkét szám miatt maradt benne bőven hiányérzet.

Szilágyi Áron továbbra is bombaformában vív, a szöuli világkupa után Madridban is döntőbe jutott egyesben, és a jó forma ezúttal a csapatversenyre is megmaradt (Koreában nem rendeztek csapatversenyt). Igaz mindez annak ellenére, hogy a szombati események miatt az általában higgadt Áron meglehetősen morcosan rántott kardot a vasárnapi, végül negyedik hellyel zárt csapatversenyen.

Csapatban Hartung gratulálhatott Szilágyi Áronnak

A magyar csapat komoly hendikeppel indult a csapatversenyben, hiszen 2017 egyéni világbajnok, Szatmári András sérülés miatt nem állhatott pástra. A helyére beugró Iliász Nikolasz viszont kiválóan vívott, a MOL Csapat klasszisa, Szilágyi Áron pedig újra vezér tudott lenni, így (Japán könnyed legyőzése után) a legfontosabb feladatot teljesítette a magyar csapat Németország legyőzésével.

“Úgy néz ki, tényleg tart a jó forma, elégedett voltam a vívásommal Madridban. Ezen kívül az egyéniben szerzett ezüstérmet, és a csapattal elért negyedik helyet is jó eredménynek tartom, bár azt nem tagadom, hogy egy kicsit dühös is vagyok” - mondta a MOL Csapatnak Áron, aki a változatosság kedvéért egy kicsit újra megfázott a repülőn.

Amikor még Áron is felhúzza magát

Kardvívó olimpiai bajnokunk számos erénye közül talán az a legfontosabb, hogy fejben mindig nagyon egyben van, szinte lehetetlen kizökkenteni. Madridban azonban még a Vasas klasszisa sem tagadta, hogy a vasárnapi csapatverseny előtt is a szombati utolsó tus miatt ette magát.

“14-14 volt az állás, és az utolsó akciónál egyértelműen az enyém volt a győztes tus, ám a zsűri hosszas videózás után az ellenfelemnek ítélte a találatot. Bevallom, rettenetesen dühös voltam, és csak még inkább felhergelt, hogy az asszó után sorra jöttek oda hozzám az edzők és versenyzők azzal, hogy ők látták, hogy az enyém volt a tus” - mondta Áron. Nem tudjuk, mennyit segítünk olvasóinknak azzal, ha megmutatjuk az akciót, mert Áron szerint sem biztos, hogy laikus szemmel követhető az akció. Mindenesetre íme, erről beszélgetünk.

 
Fotó: Youtube
 
“Mindig jöhet egy rossz ítélet, amikor a zsűri rosszul ítél meg egy akciót, szóval ezzel nincs mit tenni. Így, két nappal az események után már úgy gondolom, sokkal jobb, hogy egy madridi világkupán történt a dolog, és nem mondjuk a budapesti világbajnokságon” - tette hozzá Áron, akinek a német Max Hartung csak annyit mondott az asszó után, hogy ő sem érzi pontosan, kié volt a találat.

Egy nagy skalp így is Áron övére került

A kétszeres olimpiai bajnok nemcsak technikailag, taktikailag is kiváló teljesítményt nyújtott a madridi egyéni versenyben, aminek köszönhetően legyőzte napjaink egyik legjobb versenyzőjét, a koreai Oh Szangukot az elődöntőben. 

“Idén már kétszer is legyőzött, ráadásul mindkétszer döntőben, úgyhogy most külön készültünk a koreaira, és nagyon elégedett vagyok, mert kiválóan működött, amit kitaláltunk ellene. Jól megvívott asszó volt” - mondta szerényen Áron, aki olyan fölénnyel verte meg Oh-t (15-8), amit ritkán él át a világranglista második helyén álló koreai.

Megkértük Áront, kicsit engedjen bepillantást a nyerő taktikába, hogy laikusként is fel tudjuk fogni, mit jelent, amikor külön készül egy vívóra. “Oh nagyon magas, fizikailag erős vívó, aki ezekre a tulajdonságaira építi a vívását. Agresszíven, és ami még fontosabb, nagyon gyorsan támad. Az egész mezőnyben egyedülálló sebességű, hosszú kitörésre építő támadására alapozza a vívását, amit ha végig tud vinni, már szinte nyert is, hiszen akkor már az ő ritmusában zajlik az összecsapás akkor is, ha fel tudom venni a tempót. Az volt a célunk, hogy belebontsak a támadásokba, és én kényszerítsem védekezésre őt, amivel sikerült is kizökkentenem” - kommentálta a sikerrel megvívott asszót Áron. 

Egy világbajnok mínuszban is jól ment a csapat

A magyar kardcsapatban ezúttal nem lépett pástra 2017 egyéni világbajnoka, Szatmári András, de a vasárnapi csapatverseny így is jól sikerült. Áron szokás szerint megállíthatatlan volt, de az egész csapat jó teljesítményt nyújtott. “Iliász Nikó nagyszerűen ugrott be, jól vívott, de Szatmári Andris helye azért nem megkérdőjelezhető a csapatban” - kezdte az értékelést Áron.

 
Fotó: Hunfencing.hu
 
“Két fontos célunk volt ezen a versenyen: az első és a második asszó megnyerése. Az első, japánok elleni kötelező feladat volt, a második azonban már egyrészt nehéz, másrészt felfogható úgy is, hogy a Tokióig vezető út első állomása, hiszen a világranglistán, illetve a kontinentális kvalifikációs verseny szempontjából is nagy ellenfélnek számító német csapat volt az ellenfelünk.”

A németeket végül - váratlanul simán, de teljesen megérdemelten - legyőzték a mieink, Áron vezéregyéniség volt, ám ezúttal az extra teljesítmény Gémesi Csanádtól jött, aki +10-zel zárta az összecsapást. Az első lépés tehát jól sikerült, annak ellenére is, hogy az elődöntőben az olaszoktól, a bronzmeccsen pedig a koreaiaktól is kikapott a csapat, amely így a 4. helyen végzett.

 
Fotó: Hunfencing.hu
 
“Az olaszok elleni összecsapás azért bosszant egy kicsit, mert úgy érzem, több volt benne számunkra."Én nem a zsűrit venném elő a vereségért, hanem magunkat okolom, hiszen kicsit belekényelmesedtünk a németek elleni sikerbe, mentálisan nem voltunk elég élesek ahhoz, hogy legyőzzük az olaszokat. Szatmári Andris hiánya nyilván fontos tényező, de vívhattunk volna összeszedettebben” - mondta Áron.

“A koreaiak nyilván nagyon jók csapatban is, de ők sem verhetetlenek, tisztában vagyunk a gyenge pontjaikkal, de ezeket most nem tudtuk kiaknázni. Kicsit talán el is fáradtunk, a kvalifikációs sorozat kezdetének a feszültsége is kijött rajtunk, amit megértek, de ennek ellenére szakmailag nem tudom kiemelkedőnek értékelni a csapat teljesítményét.”

“Az elsődleges célt viszont elértük, és Madridban az volt a legfontosabb, hogy lépjünk egyet Tokió felé. Ezt megtettük, még ha van is bennünk hiányérzet” - zárta gondolatait Áron.

MOL Sportágak
MOL Csapat